Mergi la conţinutul principal

Stocurile de zahar la control

Operatorii economici care, la data de 1 ianuarie 2007, detin pe stoc
peste 10 tone de zahar (ca atare si/sau echivalent zahar incorporat in ansamblul produselor zaharoase detinute), peste 3 tone de izoglucoza sau peste 2 tone de fructoza, au obligatia sa transmita pina la data de 15 martie 2007 inclusiv, pe suport de hirtie si electronic, prin e-mail sau discheta, sucursalei judetene Braila a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) declaratii privind situatia stocurilor.
La nivelul fiecarei sucursale APIA se va constitui o comisie mixta, alcatuita din 7 persoane, al carei presedinte este directorul sucursalei, care va avea sarcina de a stabili exact stocurile de zahar si produse zaharoase, la nivel de agent economic si judet, precum si verificarea eliminarii cantitatilor excedentare. Din comisie fac parte, in calitate de membri, trei reprezentanti APIA, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si un reprezentant din partea Garzii Financiare. Stocurile excedentare trebuie eliminate pina la 30 aprilie 2008 inclusiv, pe urmatoarele cai: export pe piete din afara Uniunii Europene, fara sprijin de la bugetul de stat; utilizare in sectorul combustibililor; sau denaturare fara sprijin, in vederea utilizarii in hrana animalelor.

Comisia Europeana se teme de speculanti

Masura a fost impusa pentru a preveni perturbarea functionarii pietelor agricole europene si distorsionarea fluxurilor comerciale intracomunitare, si in scopul descurajarii operatorilor economici interesati in tranzactii speculative cu produse agroalimentare.
"Masura se refera la riscul de perturbare a functionarii pietei unice in cazul in care, la momentul aderarii, tara noastra va detine in stocuri cantitati de produse agroalimentare care exced mediei stocurilor de report din perioada 2003 - 2005. Comisia Europeana explica faptul ca, pe fondul diferentelor existente intre regimul national de politici comerciale si cel comunitar, prin care se acorda restrictii la export si se asigura o protectie vamala mai ridicata la import, se poate manifesta tendinta ca unii operatori economici romani sa constituie in scop speculativ, in perioada premergatoare aderarii, stocuri de produse agroalimentare. O atentie deosebita se acorda sectoarelor zahar, carne si lactate. Astfel, in perioada premergatoare aderarii, vor deveni obligatorii anumite declaratii de stoc si vor fi efectuate verificari si controalele, la care vor fi supusi agentii economici. Verificarile vor viza toate categoriile de operatori, detinatori de stocuri, inclusiv cei infiintati in cursul anului 2006", a precizat Doina Jurubita, directorul APIA Braila.
Obligatia eliminarii oricarui stoc de produse agroalimentare care
depaseste cantitatea considerata "stoc normal de report" este
prevazuta in Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea
Europeana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro