Mergi la conţinutul principal

Stimati conationali, va urez "Casa de piatra"!

Printre multe alte lucruri facute In pripa In decembrie 1989, scenografii si regizorii revolutiei In direct (alaturi de zecile de mii de figuranti nevinovati) au facut o serie de schimbari cum ar fi: schimbarea steagului si a imnului national, schimbarea zilei nationale undeva cit mai departe de alte zile cu rezonante nepotrivite si, mai putin legat de subiectul de azi, schimbarea unor beneficiari ai unor creante ale Romaniei de prin alte tari arabe vecine si prietene.
Cind ai rara ocazie sa stabilesti o zi nationala a romanilor, In conditiile In care schimbarile majore In Romania se fac, iata, cam la interval de 40 ani, ar trebui sa cintaresti Indelung si sa iei In calcul foarte multe elemente si sa alegi acea zi nu numai pe considerente istorice, dar si psiho-sociale.
O data cel putin la fel de importanta cu cea a zilei Marii Uniri de la Alba Iulia este si data de 10 Mai 1877, cind Romania si-a proclamat independenta. Pentru romani, 10 Mai este "The Independence Day" a americanilor, ar fi ziua de nastere a Romaniei, platita, ca orice nastere, cu durere si cu singele ostasilor romani varsat la Plevna, Grivita, Smirdan.
1 Decembrie ar fi doar ziua casatoriei, ziua In care Romanii au spus doar un "DA" In fata unui mare oficiu al starii civile a natiunii ne-urmat de clasicele piscoturi cu vin spumos. O zi la fel de importanta pe care e bine s-o tii minte pentru ca sa nu-ti programezi vreo iesire la biliard cu prietenii daca nu vrei sa-ti dea hrana In bonuri de masa si sa alungi ciinele ca sa poti dormi pe presul lui. E ultima zi a burlaciei si prima zi a casniciei (motiv pentru care si mirele se Imbraca In negru) e ziua In care te unesti cu aleasa inimii dar primesti ca promotie la pachet si o soacra care Iti va propune In curind sa declari bucataria regiune autonoma.
Am asistat acum vreo 4 ani la manifestarile organizate de oficialitati de 1 Decembrie. Batea un vint groaznic, taios si rece care-ti biciuia obrajii cu un fel de nisip de gheata dar care pica bine unora pentru ca-i facea sa lacrameze In direct, sa-i vaza alegatorii ca traiesc cu adevarat momentul. Organizati "romaneste", soldatii stateau cam de vreo 2 ore In ger cu mina pe fierul armei, cu obrajii si urechile rosii si mucii atirnindu-le vitejeste In barba, asteptind pe dom' primar. Autoritatile au descins din "Casa Alba" unde se Incalzisera cu o tuica fierbinte si au Inceput sa-si recite discursurile In fata unor membrii ai partidelor scosi la "o actiune de imagine", a citorva veterani si a unui grup de copii zgribuliti care picasera la tragere la sorti sa depuna coroane.
Dupa citeva minute, impulsionati de frigul napraznic, vorbitorii au tot apasat pe accelerator pina cind discursurile lor semanau cu fraza "daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului" din reclamele la medicamente.
La un moment dat, primarele a facut un semn discret care tradus ar fi Insemnat "Dati-i drumul odata la parada" spre marea bucurie a sarmanilor soldati care au Inceput a marsalui izbind frenetic cu bocancii In asfalt, doar-doar li s-or dezgheta picioarele. Spre final, manifestantii s-au retras iute In bodegi pentru a serba ziua nationala, doar trei muzicanti si-un medic militar zabovind un pic In Incercarea de a-i dezlipi cu o bricheta buzele suflatorului de la tuba mare ce ramasesera lipite de mustiuc din pricina gerului. Ce frumoasa zi nationala si ce mindri si bucurosi s-or fi simtit oamenii!
Asadar, pentru urmatoarea revolutie, cea a bunului simt, pe care o s-o faceti voi dragi nepoti, sa va aduceti aminte ce-a zis bunicu' Teo si sa puneti ziua nationala pe 10 Mai, asa cum au serbat-o ultimii romani care n-au apucat sa fie virusati de comunism. Sa iesiti atunci cu mic cu mare In parcuri, la padure, In poienite peste care sa pluteasca muzica, picla frigaruilor perpelite pe gratar, risetele copiilor, pocnetele zglobii ale dopurilor si elicopterele Puma care au Incurcat culoarul de zbor al defilarii, pentru a marca cu bucurie si amintiri cit mai placute ziua de nastere a Romaniei.
Pina atunci, dragi conationali, va urez doar "Casa de piatra!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro