Mergi la conţinutul principal

Stefan Sinpetru, primul candidat pentru functia de prefect

Variante multiple, pentru ocuparea postului de prefect al Brailei, dupa pensionarea, din toamna, a actualului reprezentant al Guvernului in teritoriu. A fost unul dintre subiectele abordate, ieri, in cadrul conferintei de presa a reprezentantilor PD, care au inventariat lista persoanelor care au absolvit cursul de administratie publica pentru inalti functionari publici, care, teoretic, ar trebui sa fie un avantaj in obtinerea acestui post. Consilierul judetean Mario Da'Ros i-a numit pe cei despre care stia ca beneficiaza de acest atu: "Sint trei oameni care au cursurile de administratie publica facute si care, teoretic, pot deveni prefecti. De fapt, cursul complet il au doi: subprefectii Dumitru Popa si Mircea Fudulaiche, iar cel de-al treilea, prefectul Mitroi, a facut o parte din curs. Este posibil sa vina prefectul dintr-un alt judet, dar deranjul este mare, atit pentru administratia locala, cit si pentru persoana respectiva, pentru ca legea spune ca daca este mutat in alt judet, atunci trebuie sa i se asigure locuinta si serviciu sotiei. Pe de alta parte, aceasta functie nu a devenit o casta inchisa, postul poate fi ocupat si de o persoana care inca nu are cursurile respective. Spun asta pentru ca aceste cursuri au o istorie foarte scurta, de doi ani si deci se pot numi ca prefect oameni care nu le-au facut si care le pot urma dupa ce au fost instalati in functii".
In ce priveste posibilitatea instalarii lui Dumitru Popa in functia de prefect, Mario Da'Ros o exclude, data fiind fosta apartenenta politica a acestuia la PD: "Haideti sa fim seriosi! Nici vorba!". De altfel, chiar Popa ne-a declarat ieri ca nu are de gind sa candideze pentru postul respectiv.
L-am mai intrebat pe Mario Da'Ross cum apreciaza activitatea prefectului Mitroi, din acest mandat: "A fost ca apa sfintita, nici n-a daunat, nici n-a imbunatatit situatia!".
Zvonurile existente, la acest moment, cu privire la persoanele care intra in discutie pentru functia de prefect al Brailei ii vizeaza pe Adrian Ritzinger si Stefan Ichim, ambii, membri PNL.
Stefan Ichim a negat categoric ca ar fi interesat de o asemenea functie: "Eu cred ca este o gluma, este pentru prima data cind aud asa ceva. Nici ca zvon nu pot sa-l iau in serios. Nu ma intereseaza un asemenea post".
Adrian Ritzinger nu a putut fi contactat ieri.

"Am pregatirea necesara, am absolvit cursurile pentru inalti functionari publici "

Stefan Sinpetru, actualul director al Casei Judetene de Pensii, este insa foarte interesat. El a absolvit recent cursurile de inalti functionari publici, deci, cel putin teoretic, poate intra in calcul. Contactat telefonic, Sinpetru ne-a declarat ca nu numai teoretic intra in calcul, ci si practic, dat fiind ca are intentia sa candideze pentru postul de prefect al judetului. Sinpetru s-a explicat: "Intre functia de director interimar al Casei judetene de Pensii, unde s-ar putea intimpla orice schimbare, si cea de prefect, obtinuta prin concurs, deci stabila, dvs. ce ati alege? Da, ma voi duce la concurs, pentru postul de prefect, si chiar am intentia de a purta o discutie serioasa cu conducerea partidului, pentru ca eu nu vreau sa fac lucrurile pe ascuns, vreau sa-mi anunt public intentiile. Am pregatirea necesara, am absolvit cursurile pentru inalti functionari publici din cadrul Institutului National de Administratie si le-am facut pe cheltuiala proprie, in perioadele de concediu si pe zilele de recuperari. Cred ca deja este cunoscut faptul ca mi-am facut incalzirea in cursul acestei veri, candidind pentru postul de subprefect la Iasi. Vreau insa sa precizez ca sint interesat sa candidez pentru acest post numai in conditiile in care se va organiza concurs, nu voi incerca sa-l obtin pe alte cai". Sinpetru a mai explicat ca, potrivit ultimelor modificari ale legislatiei in vigoare, candidaturile persoanelor care au cursurile de inalti functionari publici sau au indeplinit un mandat complet de parlamentar au prioritate: "A aparut de curind o modificare a legislatiei care stabileste ca pot fi prefecti sau subprefecti persoane care au absolvit cursurile respective sau cele care au un mandat complet de parlamentar. In mod normal, in conditiile in care se depun dosare din aceste categorii, celelalte dosare sint automat descalificate".
Si subprefectul Mircea Fudulaiche pare a fi interesat de functia de prefect. Contactat telefonic, ieri, si intrebat daca intentioneaza sa candideze la un eventual concurs, Fudulaiche ne-a declarat: "Nu m-am gindit inca la asta. Nu stiu daca nu se va aplica principiul mobilitatii, potrivit caruia Guvernul poate numi in functie o persoana din alt judet, aflata pe o functie similara. Pe de alta parte, este posibil, potrivit legii, si ca Guvernul sa delege o persoana care sa ocupe acest post, pentru eficientizarea activitatii. O alta varianta ar fi organizarea unui concurs pentru ocuparea postului vacant, dar Guvernul este cel care alege prin care dintre cele trei variante va fi ocupat postul. De aceea va spun ca inca nu m-am gindit la aceasta problema. Daca va fi organizat insa concurs, este o optiune pe care o voi analiza cu atentie".
In ceea ce-l priveste, presedintele PNL Braila Constantin Cibu a negat ca Adrian Ritzinger si Stefan Ichim ar fi in carti pentru functia de prefect, precizind doar ca, la acest moment, conducerea locala a PNL nu s-a hotarit asupra candidatului pentru acest post.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu