Steaua misterioasă, care îi intrigă pe oamenii de ştiinţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Steaua misterioasă, care îi intrigă pe oamenii de ştiinţă

Tabby sau KIC 8462852 este o stea care se află la 1.480 de ani-lumină de Terra. În 2015, grație telescopului Kepler, a fost detectată o scădere a luminozității acestei stele, în anumite perioade, cu până la 20 la sută. Altfel spus, o cincime din suprafața sa se ascunde brusc sau dispare în mod misterios. De ce, cum? Tabby a devenit de atunci unul dintre misterele galaxiei, generând polemici, discuții, supoziții...

De ce se vorbește despre ea din nou? Recent, s-au făcut noi analize asupra unor date complementare transmise de Kepler. Potrivit americanilor Josh Simon, de la Institutul Carnegie, și Ben Montet, de la Caltech, steaua cu pricina și-a pierdut 1 la sută din luminozitate în primii ani de observație, apoi luminozitatea sa a scăzut cu 2 la sută în numai șase luni, pentru ca în ultimele șase luni de observație să se stabilizeze.

Nicio altă stea studiată până acum nu a prezentat o diminuare similară a luminozității. Cum se explică această „întunecare” a corpului ceresc? Poate să fie vorba despre o coliziune între două planete sau ar fi din cauza exploziei unei comete care ar fi afectat vizibilitatea telescopului Kepler? Altfel nu se explică de ce luminozitatea lui Tabby se diminează cu regularitate de mai mulți ani.

Alți cercetători, cum ar fi Valeri Makarov și Aleksei Goldin, au studiat ușoarele turbulențe din luminozitatea stelei și au constatat că există unele decalaje, un fel de variații în luminozitate, care s-ar putea datora prezenței unei eventuale planete situate între Tabby și Terra. Prin urmare, aceste variații ale luminozității nu ar caracteriza KIC 8462852, ci un alt obiect stelar, neidentificat.

Ce teorii circulă?

Prima este cea a „sferei lui Dyson”, un fel de mastodont creat de extratereștri care are ca scop captarea energiei produse de lumină cu ajutorul unui panou fotovoltaic. Cam bizar.

Alte teorii, mai credibile, spun că s-ar putea să fie vorba despre o ploaie de comete, de rămășițe sau de praf și gaze care ar ascunde lumina stelei. Aceste comete s-ar putea chiar să se situeze în jurul noului corp ceresc (potrivit scenariului lui Makarov și Aleksei Goldin), care ar fi situat între KIC 8462852 și Pământ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro