Statul român şi-a făcut parc fotovoltaic lângă Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Statul român şi-a făcut parc fotovoltaic lângă Brăila

Primul parc fotovoltaic realizat printr-o investiţie integrală a statului român a fost inaugurat, vineri, 3 iulie, pe un teren de circa 4 hectare, situat în vecinătatea comunei Chiscani. Investiţia a fost realizată de "Electrocentrale Grup" SA, societate cu capital integral de stat, aflată în portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA). "Electrocentrale" a luat fiinţă în 2013, prin divizarea parţială a "Termoelectrica" SA, înainte de intrarea acesteia în dizolvare/lichidare, conform angajamentelor asumate de statul român faţă de organismele financiare internaţionale.
De altfel, decizia de a se construi parcul fotovoltaic de la Chiscani a venit ca urmare a existenţei unor active preluate de "Electrocentrale Grup" din patrimoniul "Termoelectrica", în care se afla şi "Termocentrala" de la Chiscani. O parte din activele "Termocentralei" brăilene au fost preluate astfel de "Electrocentrale Grup" SA, iar restul au intrat în patrimoniul Complexului Energetic Oltenia. Terenul de 4 hectare pe care a fost amenajat parcul fotovoltaic aparţine acum societăţii "Electrocentrale Grup".
Investiţia în parcul fotovoltaic de lângă Chiscani, denumit de investitor "Centrala Electrică Fotovoltaică", s-a ridicat la 10,9 milioane de lei (circa 2,44 milioane de euro). Potrivit conducerii "Electrocentrale Grup", costurile finale s-au situat cu 12% sub cele estimate iniţial prin studiul de fezabilitate.
Panourile fotovoltaice instalate pe cele 4 ha au o capacitate maximă de producţie de 1,7 megawatti. Oficialii "Electrocentrale Grup" SA recunosc că energia electrică produsă în urma acestei investiţii nici nu se poate compara cu capacitatea fostei termocentrale brăilene, ale căror coşuri uriaşe de evacuare încă domină peisajul în zonă.
"Fosta Termocentrală avea două grupuri energetice, unul de 237 MW, şi unul încă neretehnologizat, de 210 MW. Ca şi ordin de mărime, suntem net inferiori, dar discutăm, totuşi, despre o capacitate care va produce energie dintr-o sursă curată, regenerabilă, şi va aduce venituri", a declarat Eduard Olteanu, directorul executiv al "Electrocentrale Grup" SA.
În legătură cu soarta Termocentralei Chiscani, aflată în prezent în conservare, Andrei Gerea, ministrul Energiei, - care a venit să taie panglica inaugurală a parcului fotovoltaic - a spus că deocamdată nu s-a luat o decizie. "Avem investitori care doresc să o achiziţioneze. Sunt analize în desfăşurare, dar deocamdată nu avem planificat ce se va întâmpla acolo", a declarat ministrul Gerea. Acesta a precizat că nu se pune problema ca spaţiile de producţie ale vechii termocentrale să fie rase de pe faţa pământului pentru a se instala în locul lor un parc fotovoltaic în genul celui inaugurat vineri. "Sperăm să vedem termocentrala funcţionând din nou, probabil cu alţi proprietari", a mai declarat ministrul, fără a preciza care sunt investitorii interesaţi să preia acest obiectiv.
În ceea ce priveşte parcul fotovoltaic, amenajarea acestuia s-a finalizat încă din luna februarie a.c., însă racordarea la Sistemul Energetic Naţional a fost gata abia în luna iunie. Pentru întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a parcului fotovoltaic de lângă Chiscani, conducerea "Electrocentrale Grup" a declarat că este nevoie de zece angajaţi.
În judeţul Brăila mai există la ora actuală 12 parcuri fotovoltaice deţinute de investitori privaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro