Angajatorii brăileni care oferă un loc de muncă tinerilor expuşi riscului de marginalizare socială pot primi subvenţii de la bugetul de stat. Potrivit unui comunicat al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă (AJOFM) Brăila, firmele care încadrează aceşti tineri şi care beneficiază de acompaniament social prevăzut în baza unui contract de solidaritate, denumiţi angajatori de inserţie, beneficiază lunar de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 1.000 lei, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.
Tânăr cu risc de marginalizare socială este şomerul cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani, care se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa, şi se încadrează în una dintre următoarele categorii: se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem; are dizabilităţi; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreţinerea; are copii în întreţinere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; este victimă a traficului de persoane.
"Contractul de solidaritate se încheie între AJOFM Brăila şi tânăr pe o durată de până la 3 ani, dar nu mai puţin de un an, în condiţiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani. Dacă la data expirării contractului angajatorul de inserţie menţine raportul de muncă cu tânărul, atunci acesta va beneficia lunar de o sumă în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj cuvenită conform legii. Această sumă se acordă angajatorului pe perioada menţinerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de 2 ani", se arată în comunicatul Agenţiei.