Statul ia de sub nasul firmelor resursele de finanțare a economiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Statul ia de sub nasul firmelor resursele de finanțare a economiei

Nu este de mirare că băncile sunt atât de puțin interesate de finanțarea companiilor prin credite acordate acestora. De ce să se acorde acestora credite dacă statul se dovedește un client sigur, profitabil? În loc să ajute mediul privat, statul a ajuns să îi facă acestuia concurență. Guvernul și administrațiile locale au ajuns să ia cu împrumut pentru acoperirea nevoilor lor de finanțare tot atât de mulți bani cât sectorul persoanele juridice (firme).

 

Soldul creditului guvernamental (inclusiv cel acordat administraţiilor publice) a fost de 92,2 miliarde de lei la sfârșitul anului 2016, adică de peste 86% faţă de soldul creditelor acordate de bănci persoanelor juridice, potrivit datelor Bănci Naționale a României (BNR), potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.

Altfel spus, băncile utilizează din posibilitățile lor de creditare aproape tot atât pentru finanțarea statului,  cât pentru finanțarea companiilor, cunoscut fiind că finanțarea statului este o cale mai sigură și mai ușoară de a face profit decât cea a companiilor.

De asemeni, creditul guvernamental reprezintă 41,9% din totalul creditului neguvernamental, care include și împrumuturile acordate populației.

Împrumuturile date firmelor la același nivel ca și în perioada de criză

Pe de altă parte, creditul acordat sectorului privat a ajuns, în septembrie 2016, abia la ponderea în structura creditării în România pe care o avea în anul 2009. Acel an a fost unul de maximă amplitudine a crizei financiare, când încrederea în capacitatea de rambursare a companiilor şi populaţiilor era la minim.

 

BNR: sectorul bancar, expunere prea ridicată față de stat

Structura creditării în România favorizează riscurile asupra macrostabilității financiare a României, în condițiile în care este oricum supusă unor „riscuri semnificative”, potrivit celui mai recent raport pe această temă al BNR.

„Sectorul bancar autohton are deja o expunere ridicată față de sectorul guvernamental”, iar această situaţia s-ar adăuga problemelor capacităţii de finanţare a deficitului public, induse de „creșterea economică bazată preponderent pe consumul intern, care s-a translatat și în presiuni asupra balanței comerciale”, potrivit raportului BNR asupra stabilității financiare din decembrie 2016.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro