Statul, "asiguratorul" funcţionarului public | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Statul, "asiguratorul" funcţionarului public

* atribuţiile reduse ar urma să fie delegate unui alt funcţionar public din cadrul autorităţii sau instituţiei publice


Funcţionarii publici au finalizat negocierile cu guvernul privind modificările aduse statutului funcţionarilor publici, urmând ca statul să preia răspunderea penală a funcţionarului public, până la o decizie definitivă a instanţei, a declarat vicepreşedintele Alianţei "Sed Lex". "Am finalizat negocierile cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, urmând ca noile prevederi ale articolului 86 din Legea 188/1999 să fie promovate în regim de urgenţă de către Guvern. Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, va fi mutată răspunderea de pe umerii funcţionarului care îşi exercită atribuţiile către instituţia la care activează", a precizat vicepreşedintele Alianţei "Sed Lex", Răzvan Bordeianu. Vicepreşedintele "Sed Lex" a explicat că, în prezent, "şi unui angajat care lucrează la poştă îi poate fi suspendată activitatea, dacă o persoană decide să facă plângere penală împotriva sa".

Articolului 86 rezultat în urma negocierilor dintre reprezentanţii sindicatelor şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) prevede la aliniatul 1 că "funcţionarii publici nu răspund civil şi/sau penal, după caz, decât dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea ori omisiunea îndeplinirii de către aceştia cu vinovăţie a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor funcţiei publice pe care o ocupă".

Proiectul de modificare a statului funcţionarilor publici prevede la aliniatul 2 că "de la momentul începerii urmăririi penale, în situaţia în care funcţionarul public poate influenţa cercetarea, persoana care are competenţa numirii în funcţia publică are obligaţia să dispună prin act administrativ reducerea atribuţiilor în exercitarea cărora funcţionarul ar putea influenţa cercetarea, şi să îi stabilească alte atribuţii corespunzătoare pregătirii profesionale". Atribuţiile reduse ar urma să fie delegate unui alt funcţionar public din cadrul autorităţii sau instituţiei publice, care îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea acestora.

Totodată, proiectul dispune la aliniatul 6 că "în cazul în care funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică poate dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia pe care o deţine în condiţiile în care apreciază că exercitarea funcţiei publice este afectată".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro