Mergi la conţinutul principal

Statuile de la «Nicăpetre» au intrat în zestrea judeţului

Cele şapte statui realizate pe parcursul Simpozionului Internaţional de Sculptură monumentală "Nicăpetre", ce a avut loc în perioada 24 august - 12 septembrie 2015, la Brăila, au intrat în inventarul Consiliului Judeţean. Decizia a fost luată la ultima şedinţă ordinară de anul trecut, consilierii judeţeni dându-şi acordul ca statuile să intre în zestrea judeţului, astfel încât acestea să poată fi supuse analizei unor experţi evaluatori atestaţi de către Ministerul Culturii. Potrivit raportului proiectului de hotărâre, blocurile de piatră au fost asigurate de către organizatori şi au avut o valoare totală de 134.995 lei (73.031 lei reprezentând valoarea rocii şi 61.964 lei - drepturile de autor). De precizat că statuile au fost preluate de CJ de la Muzeul Brăilei Carol I, la începutul lunii decembrie. Deşi a fost invitat să ia cuvântul în cadrul şedinţei, consilierul judeţean Marian Căpăţână, iniţiatorul proiectului privind organizarea unei tabere de sculptură în Brăila, nu a dorit să comenteze. La rândul său, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a ţinut să precizeze că statuile vor fi date în administrarea Primăriei, care va trebui să stabilească unde vor fi amplasate. "Am parcurs patru etape din acest proiect până acum. A fost mai greu decât mi s-a părut iniţial. Nu am nevoie de lucruri simple, dar credeam că va fi mai aplicat şi mai direct. Ei, se pare că mersul hârtiilor este ceva mai complicat. Ne supunem acestui demers şi bifăm la vremea lor toate, astfel încât, în final să vedem statuile puse pe locul lor, unde va dori Primăria, căreia i le vom da în administrare", a precizat Viorel Mortu.

Statuile ar putea fi amplasate pe Bulevardul Independenţei

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei, primarul Aurel Simionescu a confirmat faptul că municipalitatea va decide unde vor fi amplasate lucrările. Acesta a indicat că cel mai probabil statuile îşi vor găsi locul pe Bulevardul Independenţei, însă înainte de a se lua o decizie trebuie să aibă loc evaluarea operelor. "Am discutat informal, inclusiv la Cultură, şi propunerea este ca statuile să fie amplasate în zona Bulevardului Independenţei, de la Piaţa Independenţei până la Strada Şcolilor. Ele trebuie să facă obiectul unei evaluări ca monument de for public, iar noi să aprobăm un PUD (n.r. - Plan Urbanistic de Detaliu) pentru amplasarea lor şi să executăm soclurile respective. Şi asta în funcţie de aprobarea lor ca monumente de for public, ceea ce înseamnă o descriere şi o evaluare a ansamblului statuie - soclu - aşezare", a declarat Simionescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro