Mergi la conţinutul principal
Marțea neagră de ziua Sf. Dumitru

Statisticile morții

* potrivit Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ și Cimitire Brăila, în octombrie a.c., aproape jumătate din morții înhumați la Cimitirul "Sf. Constantin" au fost răpuși de SARS CoV-2 * de Sfântul Dumitru, în "marțea neagră", toți cei zece brăileni înmormântați la "Sf. Constantin" fuseseră uciși de virus * cei 15 gropari abia dacă mai fac față * "Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situație", precizează conducerea SUPAFLC Brăila * părintele Ionuț V.: "Vă rog să trageți un semnal de alarmă! Mâine voi înmormânta două persoane, ambele răpuse de Covid!"

 

Dincolo de mult trâmbițatele măsuri luate de autorități pentru stoparea îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2, mai presus de disputele generate de vaccinare, stau mărturiile celor care au învins această cruntă boală și care și-au condus părinții, frații sau prietenii pe ultimul drum, într-un sicriu acoperit. Iar cifrele oficiale, venite direct de la cei care administrează cimitirele brăilene, sunt cutremurătoare. Numai în cimitirele administrate de municipalitate, șapte la număr, au fost înmormântați, până la finele lunii octombrie a.c., aproape 2.000 de brăileni, 330 dintre aceștia fiind confirmați cu SARS CoV-2. La aceștia se adaugă morții din celelalte cimitire brăilene, precum și cei înhumați în satele, comunele și orașele județului.   

 

Jumătate din morții înhumați în octombrie la "Sf. Constantin", răpuși de virus

Situația înhumărilor înregistrate în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2021, în cele șapte cimitire administrate de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ și Cimitire (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila ne-a fost transmisă, zilele acestea, prin amabilitatea conducerii serviciului, iar datele vorbesc de la sine.

În primele zece luni ale anului, au fost consemnate în documentele serviciului nu mai puțin de 1.996 de înhumări, din care 330 au fost ale unor persoane răpuse de virusul SARS CoV-2. La acestea se adaugă înhumările făcute în perioada ianuarie - octombrie 2021 la cimitirele parohiale din municipiu (Cimitirul "Sf. Treime", de lângă Parcul Zoo, și Cimitirul "Sf. Filofteia", din cartierul Nedelcu P. Chercea), precum și înhumările de la Cimitirul Catolic, Cimitirul Ortodox de Rit Vechi, Cimitirul Ortodox Armean (de la Podul Brăiliței), Cimitirul Turcesc și Cimitirul Evreiesc. Se adaugă, de asemenea, înmormântările din celelalte localități ale județului, inclusiv din orașele Făurei, Ianca și Însurăței.

Potrivit datelor oficiale, numai la Cimitirul "Sf. Constantin" - care este și cel mai vechi și mai mare cimitir din Brăila - au fost înregistrate, în primele zece luni ale anului, nu mai puțin de 583 de înhumări, din care 110 erau ale unor persoane decedate de SARS CoV-2. Rezultă că, în medie, unul din cinci brăileni decedați în această perioadă și înmormântați la Cimitirul "Sf. Constantin" fusese confirmat cu temutul virus. Acest fapt este dovedit de actele medicale eliberate de unitățile spitalicești sau de către medicul de familie (certificat medical constatator al decesului), acte care însoțesc Certificatul de deces.

Redăm, mai jos, situația înhumărilor înregistrate la celelalte șase cimitire aflate în administrarea SUPAFLC Brăila, așa cum ne-a fost ea transmisă de conducerea instituției: 1. Cimitirul Municipal - 558 de înhumări, din care 79 cu virusul SARS CoV-2); 2. Cimitirul "Sf. Maria", de la Podul Brăiliței - 352 înhumări, din care 68 cu SARS CoV-2; 3. Cimitirul Sf.Mina - 179 înhumări, din care 19 cu SARS CoV-2); 4. Cimitirul Brăilița I ("Sf. Dumitru") - 142 înhumări, din care 28 cu SARS COV 2); 5.Cimitirul Brăilița II - 73 înhumări, din care 16 cu SARS CoV-2; 6. Cimitirul Radu Negru - 79 de înhumări, din care 10 cu SARS CoV-2.

"Rezultă un total de 1.996 de înhumări, din care 330 au fost persoane decedate de SARS- CoV 2. Vârful înhumărilor de SARS CoV-2 a fost atins în luna octombrie 2021, respectiv în săptămâna 25-31 octombrie 2021. În luna octombrie a.c., au fost înhumate în cimitirele administrate de noi 167 de persoane cu SARS CoV-2, față de luna aprilie 2021, spre exemplu (când se presupune că am avut valul 3 al pandemiei - n.r.) și când au fost doar 45 de înhumări de SARS CoV-2. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situație", ne-au precizat surse din conducerea SUPAFLC Brăila și care ne-au mărturisit că, în luna octombrie, au fost cazuri în care familii întregi - soț și soție - au fost răpuse de virusul SARS CoV-2 și înmormântate la unul dintre cimitirele administrate de SUPAFCL. 

Numai la Cimitirul "Sf. Constantin" au fost înmormântate, în octombrie 2021, un total de 112 persoane, din care 53 decedate din cauze naturale și 59 de SARS CoV-2. Ziua de 26 octombrie - care a fost și sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - a fost "marțea neagră" a brăilenilor. În acea zi, la Cimitirul "Sf. Constantin" au fost înmormântate 10 persoane, toate declarate cu virusul SARS CoV-2 (!).

În aceeași zi, la Cimitirul Municipal au fost înmormântate tot 10 persoane, din care patru confirmate cu SARS CoV-2, față de data de 26 octombrie 2020, când a fost înhumată o singură persoană și aceea declarată cu moarte naturală. Culmea, timp de trei luni, la cele șapte cimitire enumerate mai sus, nu a fost înmormântat niciun brăilean care să fi fost răpus de temutul virus.

"În lunile iunie, iulie, august ale acestui an, nu au fost înhumări declarate cu SARS CoV-2. În această perioadă (ianuarie-octombrie 2021 - nr.r.) în Cimitirele Municipal și "Sf. Mina" s-au concesionat un număr de 330 de morminte, restul până la totalul de 1.996 de înhumări s-au efectuat în locurile de veci pe care familiile decedaților le aveau în concesiune (moștenire, donație etc.). La momentul actual, mai sunt disponibile, în vederea concesionării, locuri de veci doar la Cimitirele Municipal și "Sf. Mina", a mai precizat sursa citată.

Peste 70% dintre persoanele decedate în această toamnă din cauza virusului SARS CoV-2 aveau mai mult de 60 de ani. Iar în prima săptămână a lunii noiembrie, lucru îmbucurător, de altfel, numărul deceselor a scăzut la jumătate. Chiar și așa, cei 15 gropari care-și desfășoară activitatea în cele șapte cimitire administrate de SUPAFLC Brăila abia dacă mai fac față.

 

Părintele Ionuț V.: "Vă rog să trageți un semnal de alarmă! Mâine voi înmormânta două persoane, ambele răpuse de Covid!"

Contactat ieri, părintele Ionuț V., cel care a donat, deunăzi, 300 ml de plasmă cu ajutorul căreia au fost salvați doi pacienți aflați în stare gravă, unul din Timișoara, și altul din București, ne-a spus că virusul SARS CoV-2 chiar ucide, mai mult chiar decât cancerul. Părintele a spus, totodată, că virusul nu este o afecțiune banală, care se poate trata acasă.

"Trebuie să trageți un semnal de alarmă, că nu este de glumit: prevenția este cea mai bună cale de a lupta cu acest virus! 99% dintre pacienții care sunt acum la Terapie Intensivă sunt pacienți neinformați. Mâine voi sluji la biserică, iar după slujbă avem două înmormântări. Ambele persoane decedate au fost răpuse de SARS CoV-2. Au în jur de 60 de ani. Acum două săptămâni, am avut soț și soție înmormântați, din cartierul Vidin, ambii infectați cu SARS CoV-2. Vă pot aminti, de asemenea, despre cazul unei alte familii lovite de acest virus. Săptămâna trecută, am înmormântat o femeie de 71 de ani, care fusese infectată. S-a tratat cum a știut mai bine, acasă, până să ajungă la spital. A murit, iar acum, fiica ei este internată la Terapie Intensivă, iar soțul se află în izolare. Vă spun ca unul care a văzut atâtea drame: cel care ajunge la ATI este pacientul care stă acasă și tratează cu indiferență această boală. Covid-ul nu trece cu ceaiuri! La primul simptom, oamenii trebuie să ia legătura cu medicul de familie sau cu medicul specialist, la spital. Ei știu cel mai bine ce anume trebuie să facem ca să ne vindecăm", a spus părintele Ionuț.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro