Mergi la conţinutul principal

Statistica a scos economia din recesiune

Economia a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie, potrivit datelor semnal publicate de INS şi citate de Mediafax.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier.
În primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.
După primul semestru, economia arăta un avans de 2,4% pe serie brută şi de 2,6% pe serie ajustată sezonier.
Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scăderea din T2 a fost de numai 0,3%.
"În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013", se arată în comunicatul INS.
Datele provizorii anunţate anterior de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru.
Revizuirea este mare şi indică o ajustare în sus cu 0,6 puncte procentuale în trimestrul I şi cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

Creşteri economice mai mari, dar şi impozite mai mari

Premierul Ponta a declarat miercuri seara, la dezbaterea electorală organizată de B1TV, că INS va anunţa vineri o creştere economică de peste 1% în trimestrul al treilea şi că în primul trimestru datele au fost recalculate şi economia nu a fost niciodată în recesiune.
De altfel şi Comisia Europeană a estimat că PIB-ul României a crescut cu 1% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior şi de 1,6% în ultimul trimestru, ceea ce însemna, practic, ieşirea din recesiune tehnică.
Vineri, premierul a profitat de anunţul INS ca să fluture cifrele în faţa „ziariştilor care dezinformează". Însă, când aceştia au vrut să-l întrebe despre impozitarea diferenţiată care ar urma să fie impusă chiar de la anul pe proprietăţile românilor, primul ministru a ieşit repede, însoţit la fel de repede de ministrul său de Finanţe.
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Finanţelor şi neinfirmat de Guvernul Ponta, arată că din 2016 se va renunţa la cota unică, urmând să fie introdusă o cotă progresivă în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%. Acelaşi document mai arată că impozitele pe case şi terenuri cresc cu câte 25% începând chiar din 2015.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro