Statistic, României îi merge bine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Statistic, României îi merge bine

România şi Cehia au avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2015, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, datorită unui avans de 4,2% fiecare, a anunţat Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), citat de TVR.
În cazul Uniunii Europene, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,5% în ritm anual în primele trei luni ale acestui an, iar zona euro a înregistrat o creştere economică de 1% în primul trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru al anului trecut.
În primul trimestru din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, România şi Cipru au avut a doua mare creştere economică din UE, 1,6%, fiind devansate doar de Cehia care a înregistrat o creştere de 3,1%. Aceasta în condiţiile în care în zona euro şi în Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru din 2015 cu 0,4%. Eurostat a precizat că a revizuit în creştere estimările privind avansul înregistrat de economia zonei euro în primul trimestru de la 0,3% la 0,4%, graţie unei contribuţii mai mari a consumului gospodăriilor la creşterea economică.
În cazul României, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut a crescut cu 4,3% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul IV 2014, contribuţii semnificative la avansul economiei având comerţul cu ridicata (1%) şi industria şi comunicaţiile (0,9% fiecare).
Eurostat este organism al Comisiei Europene care se ocupă cu statistica. Este un organism foarte important, la baza acestor statistici stând viitoarele programe şi proiecte ale instituţiilor europene.
Pe de altă parte, Banca Mondială a revizuit în creştere la 3% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,9% cât estima în ianuarie, potrivit raportului bianual „Global Economic Prospects". În acelaşi timp, instituţia financiară internaţională prognozează că în 2015 economia globală va înregistra un avans de 2,8%, mai mic cu 0,2% faţă de estimările din ianuarie.

Românii speră să resimtă creşterea în buzunare

Aşteptările românilor pentru 2015 în ceea ce priveşte nivelul de trai sunt mai mari în acest an faţă de anul anterior, alimentate şi de alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care 35,2% consideră că nivelul de trai este unul „mai bun" faţă de 2014, comparativ cu 26,1% dintre respondenţi în 2014, potrivit unui studiu de specialitate remis Agerpres. Totodată, 3,9% dintre subiecţi afirmă că 2015 va fi un an „mult mai bun" decât precedentul.
Pe de altă parte, 14,5% dintre respondenţi consideră că nivelul de trai în acest an va fi mai rău (faţă de 23,8% în 2014), iar 6,9% că va fi mult mai rău, faţă de 11,6% în 2014, arată studiul realizat de Millward Brown.
„Deşi venitul mediu net lunar pe membru de familie este mai ridicat la începutul lui 2015 (232 euro) faţă de 2014 (201 euro), se remarcă prudenţa în ceea ce priveşte intenţia de achiziţie de bunuri în rate şi intenţia de efectuare de excursii plătite în ţară sau în străinatate (...) Cu toate că un procent mai mare de respondenţi au afirmat ca nivelul de trai din 2014 a suferit mai degrabă o deteriorare decât o îmbunătăţire (33,2%), procentul celor cu o viziune negativă se reduce faţă de anul anterior la 33,2%, de la 44%", arată sursa citată.
Studiul a avut ca populaţie ţintă persoane cu vârste cuprinse între 18-65 ani, din mediul urban. Mărimea eşantionului a fost de 1.000 de respondenţi pe an, în perioada 2008-2015. Cercetarea s-a efectuat pe baza unor interviuri telefonice (CATI), iar perioada de culegere a datelor a fost 10-13 februarie 2015.
Studiul urmăreşte din 2008 evoluţia nivelului de trai al populaţiei din România, din mediul urban, şi perspectivele asupra anului curent.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro