Cotidianul britanic scrie ca respectivul acord ar putea duce la perpetuarea ocupatiei militare americane pe termen nelimitat, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite.
Termenii acestui acord risca sa aiba consecinte politice explozive in Irak, scrie The Independent, precizind ca oficialii de la Bagdad se tem ca respectivul document ar putea destabiliza pozitia Irakului in Orientul Mijlociu si acutiza conflictul interconfesional din tara.
Textul risca insa sa provoace o criza politica si in Statele Unite deoarece presedintele George W. Bush vrea ca acordul sa fie incheiat pina la sfirsitul lunii iulie pentru a-l proclama drept o victorie militara si justifica invazia din 2003, potrivit sursei citate. Anuntul incheierii unui astfel de acord i-ar consolida si pozitia candidatului republican la alegerile prezidentiale, John McCain, cel care a declarat mereu ca Statele Unite sint la un pas de victoria finala in Irak care ar putea fi periclitata de Barack Obama, cel mai probabil contracandidatul sau, prin proiectul sau de retragere militara prematura.
In baza acestui acord, trupele americane vor putea utiliza pe termen lung peste 50 de baze militare din Irak. Washingtonul cere, de asemenea, ca Guvernului de la Bagdad sa asigure imunitatea militarilor si contractorilor si mina libera in privinta organizarii de raiduri si operarii de arestari fara a consulta in prealabil autoritatile irakiene.
"Aceasta ar reprezenta o incalcare grava a suveranitatii noastre", a declarat un politician irakian, avertizind ca semnarea unui astfel de acord ar priva Guvernul de la Bagdad de legitimitate. Ali Akbar Rafsanjani, liderul moderat iranian, a declarat, de asemenea, miercuri, ca "esenta acestui acord este transformarea irakienilor in sclavii americanilor".