Uniunea Europeană a dat vineri un ultimatum Greciei, oferindu-i un interval de trei luni în care să repare „deficienţele grave" în gestionarea fluxului de imigranţi la frontierele externe ale UE. În caz contrar, statele membre Schengen vor putea să reintroducă controalele la graniţe pentru un interval de doi ani. UE consideră că situaţia actuală pune în pericol existenţa spaţiului Schengen.
Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, decizia a fost adoptată de către consiliul UE în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe desfăşurate la Bruxelles. Dacă recomandările făcute de Comisie nu sunt puse în aplicare în mod satisfăcător, executivul european poate propune, într-un interval de trei luni, reintroducerea controalelor la graniţele din interiorul spaţiului Schengen, o măsura inedită.
Practic, solicitarea îi oferă Atenei trei luni să implementeze 50 de recomandări pentru a întări verificările la graniţă. Cum implementarea pare puţin probabilă, va putea fi declanşată activarea fără precedent a prevederilor care permit statelor membre să reintroducă controalele la graniţele interne din Schengen pentru un interval de până la 2 ani.
Oficialii UE susţin că măsura nu intenţionează să izoleze sau să stigmatizeze Grecia, ci să se asigure că controalele de la graniţele de pe teritoriul UE, inclusiv cele dintre Germania şi Austria, pot să rămână în vigoare fără să încalce legea după expirarea derogărilor bazate pe alte prevederi din codul Schengen. Aceste controale în zona Schengen sunt limitate la şase luni în perioade normale.
În prezent, şase state membre Schengen (din 26) au reintrodus controale provizorii, fără a-şi închide însă graniţele. Cinci (Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Norvegia) au făcut-o cu speranţa de a controla mai bine fluxul de migranţi, iar unui (Franţa) ca reacţie la ameninţarea teroristă.
Aproximativ 850.000 de imigranţi extracomunitari au tranzitat în 2015 teritoriul Greciei în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.