Mergi la conţinutul principal

Stat în stat. Băncile nu le schimbă bani ucrainienilor decât dacă au pașaport biometric

* situația ne-a fost semnalată de un brăilean care, în calitate de voluntar, a ajutat mai multe familii de refugiați, cu transport din vama Isaccea și cazare * joi, acesta a însoțit la bancă o familie care voia să schimbe o sumă de grivne ucrainene în lei, însă s-a lovit de un refuz categoric din partea angajaților

 

Ucrainenii care nu au pașaport biometric nu își pot schimba moneda națională, grivna, în lei românești, la băncile brăilene. Situația ne-a fost semnalată de un brăilean care s-a implicat foarte mult în ajutorarea refugiaților, aducând din vama Isaccea, cu mașina personală, câteva familii aflate în tranzit, pe care le-a găzduit temporar în propria locuință sau în alte spații puse la dispoziție de rude ale sale. Ieri, familia pe care o avea în gazdă l-a rugat să o ajute să schimbe o sumă de bani ucraineni în bani românești, pentru a-și putea cumpăra câteva lucruri necesare, familia respectivă intenționând să meargă mai departe, spre Germania. „Oamenii au câțiva bănuți la ei, cât au reușit să ia în graba cu care au plecat de acasă. Vor să-și cumpere singuri cele necesare, nu așteaptă să li se dea gratis. Problema e că nu au cum să schimbe banii lor în lei, fiindcă BCR, singura bancă despre care am găsit informații pe internet că ar schimba bani ucraineni în bani românești, nu le acceptă tranzacția celor care nu au pașaport biometric. Doamna din Ucraina nu are decât carte de identitate, nu a mai avut timp să-și scoată pașaport. Am fost cu dânsa la două filiale BCR din Brăila și niciuna nu a acceptat să schimbe grivnele în lei. Am insistat, i-am rugat frumos explicându-le situația dificilă a acestor oameni, dar ne-am lovit de un refuz categoric. Mai mult, una dintre casiere i-a spus colegei sale că nu vrea să rămână fără bani în casă, de parcă ar fi fost vorba despre cine știe ce sumă... 2.000 de grivne înseamnă vreo 300 lei... O atitudine arogantă care nu-i face deloc cinste doamnei respective! Din câte am aflat, au fost și alți ucraineni într-o situație similară, fiind refuzați când au încercat să-și schimbe banii, pe motiv că nu au pașaport biometric. Am încercat să aflu ce soluție legală există pentru a-i ajuta pe acești oameni, însă nu am găsit niciun răspuns concret”, ne-a spus brăileanul care ne-a contactat la redacție. Acesta a preferat să rămână anonim, spunând că ajută refugiații nu pentru a-și face reclamă ci pentru că așa consideră că e corect, omenește vorbind, în situația actuală.

Autoritățile județene, în speță Prefectura Brăila, de la care am solicitat un punct de vedere referitor la această situație, ne-au transmis că este o chestiune ce ține strict de politica băncii respective, o entitate privată, astfel că nu pot interveni pentru rezolvarea problemei cu care se confruntă refugiații ucraineni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro