* înscrieri se fac până la data de 15 iunie a.c. * Marele Trofeu al festivalului este de 4.000 de euro * în total, la Ediția a XV-a a Festivalului Internațional de Folclor de la Brăila, se vor acorda premii în valoare totală de 9.500 de euro * în urma preselecției, vor fi admiși maximum 30 de concurenți români și străini
Pregătirile pentru Festivalul Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" (Brăila, 26-28 iulie 2022) au intrat pe ultima sută de metri.
Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), organizatorul manifestării, înscrierea la preselecțiile online se fac la adresa de email: festival.braila@gmail.com, până la data de 15 iunie a.c., fericiții câștigători urmând să intre în posesia unor premii totale de 9.500 de euro. Astfel, Marele Trofeu al Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" este însoțit de un cec de 4.000 de euro. Câștigătorul Premiului I va primi 2.500 de euro, iar cel clasat pe locul II 1.500 de euro. Premiul III este însoțit de un premiu de 1.000 de euro. La toate acestea, se adaugă un premiu de 500 de euro, acordat pentru autenticitatea costumului popular.
Organizatorii Festivalului Internațional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", care va avea loc la Brăila, în perioada 26-28 iulie 2022, își propun redescoperirea, valorificarea și promovarea creațiilor populare autentice - în cazul de față, "cântecul de dragoste" - precum și afirmarea de noi interpreți ai genului vocal destinat, prin definiție, "să sporească bogăția spirituală a locuitorilor de la Dunăre și nu numai".
Concursul se adresează soliștilor vocali și grupurilor (maximum 5 persoane), artiști amatori aparținând țărilor de pe cursul Dunării: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina. Imnul festivalului-concurs de la Brăila este "Dunăre, potecă lină". Dat fiind faptul că acest imn va deschide și, totodată, va încheia evenimentul din luna iulie, concurenții trebuie să cunoască versurile acestui imn, în vederea intonării.
Pot participa la concurs persoane care au depășit vârsta de 18 ani, împliniți până la data Galei Laureaților. Este recomandabil ca, în cazul participanților din județele riverane Dunării, din România, unul dintre concurenți să aparțină grupului etnic preponderent - ucraineni, tătari, turci, ruși lipoveni de rit vechi, greci, italieni etc.
În urma preselecției, vor fi admiși maximum 30 de concurenți. Laureații edițiilor precedente (câștigătorul Trofeului și câștigătorii premiilor I, II și III) nu pot participa la concurs. La solicitarea organizatorului, câștigătorul Trofeului va fi prezent cu un microrecital.
Înscrierea la concurs se face pe bază de fișă de participare însoțită de fișiere pe suport CD sau fișiere atașate e-mail care conțin repertoriul de concurs. Acestea vor fi transmise Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Piața Traian nr. 2, cod poștal 810153, telefon și fax ^40.239.614.710, în perioada 15 mai -15 iunie 2022. Piesele în format mp3 și documentele necesare înscrierii pot fi transmise și pe adresa festival.braila@gmail.com.
Potrivit organizatorilor, concurenții vor purta la festival costumul specific zonei sau al etniei din care fac parte. Preselecția concurenților români și străini se face pe baza materialului audio transmis CD - mp3 sau prin poștă electronică, în intervalul 16-24 iunie 2022. Deciziile vor fi luate de către Juriul concursului, iar rezultatul preselecției va fi adus la cunoștința participanților pe data de 27 iunie 2022, prin publicarea acestuia pe paginile web ale instituției organizatoare, respectiv Centrul de Creație Brăila.