• autoritatea locală încearcă să încurajeze brăilenii să-şi achite obligaţiile fiscale anuale de acasă, din faţa calculatorului • pe ghiseul.ro sunt deja circa 2.400 de utilizatori înregistraţi pe Brăila • pentru brăilenii care preferă metoda tradiţională de plată, ghişeele municipalităţii sunt deschise zilnic, de la 08.00 la 16.00, în timp ce joia programul se prelungeşte până la ora 18.00 • sunt acceptate la plată şi cardurile bancare, direct la ghişeu
De luni, 9 ianuarie, Primăria Brăila şi-a redeschis ghişeele pentru brăilenii care vor să scape de plata impozitelor şi taxelor locale încă din primele zile ale lui 2017. În cursul zilei de ieri, sediile primăriei la care se pot face plăţile nu erau aglomerate, cel mai probabil în contextul vremii de afară, dar este de aşteptat, din experienţa anilor precedenţi, să se formeze totuşi cozi pe măsură ce se va mai încălzi afară, iar bătrânii, cea mai conştiincioasă categorie de contribuabili, se vor încumeta să iasă din case. De asemenea, un nou val de plătitori se va înregistra pe ultima sută de metri a lunii martie, când expiră perioada în care se acordă bonificaţia pentru plata integrală cu anticipaţie a impozitelor locale.
Brăilenii care urmează să-şi achite obligaţiile fiscale trebuie să ştie că impozitele au rămas aceleaşi ca în 2016, cu mici excepţii şi menţionăm aici taxa de salubritate în cazul căreia majorarea este de circa 54%, ajungând în acest an la 11 lei/lună/persoană.
Ca o noutate faţă de anii precedenţi, municipalitatea încurajează plata impozitelor şi taxelor locale online pentru a evita aglomeraţia şi timpul pierdut pe la de ghişee. Ca un exemplu de bună practică, primarul Marian Dragomir a anunţat, ieri, că şi-a plătit impozitele pe proprietate, aferente anului în curs, prin aplicaţia ghiseul.ro. “Am dat drumul şi la aplicaţia pentru plata impozitelor de acasă, de la calculator, ca să nu se mai piardă timp la ghişee. Deja mi-am plătit obligaţiile pe această platformă şi încurajez brăilenii să procedeze la fel”, a spus edilul şef.
De altfel şi pe pagina web a primăriei a apărut un link direct către portalul ghişeul.ro prin intermediul căruia brăilenii se pot achita de obligaţiile fiscale fără bătaie de cap, de acasă, din faţa calculatorului. În prealabil, însă, ei trebuie să se înregistreze ca utilizatori, după care să obţină un username şi o parolă de acces, pe care le vor ridica de la sediul Direcţiei Finanţelor Publice Locale a Primăriei Brăila din bulevardul AL. I. Cuza. Obligativitatea prezentării la sediul instituţiei publice pentru ridicarea datelor de acces, adică a username-ului şi parolei, rezidă în faptul că Ghişeul.ro procesează date cu caracter personal. Pentru a asigura protecţia deplină a acestor date şi implicit a titularilor lor de drept (utilizatorii sistemului) este necesară identificarea persoanei care ridică datele de acces de către funcţionarii instituţiei publice. Astfel, o persoană nu poate ridica datele de acces decât pentru contul personal.
Mai trebuie spus că prin secţiunea “Plată cu autentificare” utilizatorul are posibilitatea de consultare a obligaţiilor de plată datorate instituţiilor înrolate şi achitarea acestora prin plată online cu cardul (Visa, Visa electron, Mastercard, Maestro). Sunt acceptate la plată cardurile emise de toate băncile din România, dacă respectivele carduri sunt înrolate 3D Secure. Instituţiile de credit pot impune limitări la plăţile prin internet (suma maximă, număr de tranzacţii), iar informaţii privind aceste limitări sunt disponibile numai la banca emitentă a cardului.
Potrivit datelor disponibile pe pagina web ghiseul.ro, în cazul Brăilei sunt înregistrate peste 2.400 de conturi de utilizatori care doresc să plătească online. Ca termen de comparaţie, în Galaţi numărul celor care au posibilitatea să achite impozitele şi taxele din faţa calculatorului este de 3 ori mai mare, undeva la 7.900 de conturi de utilizatori.
Mai trebuie adăugat că se menţine bonificaţia pentru plata integrală anticipată, până la 31 martie, a impozitului pe terenuri şi clădiri - 10%, precum şi cea de 5% pentru mijloacele de transport.
Pentru contribuabilii care preferă metoda tradiţională de plată, ghişeele la care se achită obligaţiile fiscale către bugetul local sunt cele deja cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Clultural Chercea. Ghişeele sunt deschise zilnic de la orele 08.00 până la 16.00, cu excepţia zilei de joi în cazul căreia, la punctele de încasare din Centrul Istoric şi cel de pe bulevardul Al. I. Cuza, ghişeele sunt deschise până la orele 18.00.
Modificări de ultim moment
În cadrul unei şedinţe de îndată a Consiliului Local Municipal, convocată luni, 9 ianuarie, consilierii au aprobat o serie de modificări la capitolul taxe locale, mai precis în cazul eliberării şi avizării anuale a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică şi alte activităţi recreative şi distractive. Astfel, s-au adus câteva schimbări legate de categoriile de suprafeţe utile de desfăşurare a activităţii. Mai exact, dacă hotărârea iniţială prevedea 5 categorii de suprafeţe pentru astfel de activităţi, noua HCLM prevede 6 categorii: suprafaţă între 1 mp şi 10 mp - taxa este de 786 lei, 11 mp şi 50 mp - 1.574 lei, 51 mp şi 100 mp -2.362 lei, 101 mp şi 250 mp - 3.148 lei, 251 mp şi 500 mp - 3.990 lei şi peste 501 mp (inclusiv) - 4.677 lei.
Totodată, s-a procedat similar şi în ce priveşte activităţile cu caracter temporar de alimentaţie publică şi alte activităţi recreative şi distractive, taxa fiind stabilită între 66 lei până la 390 lei/lună, în funcţie de suprafaţa ocupată.
De asemenea, hotărârea aprobată în şedinţa de ieri introduce şi o nouă taxă, cea de eliberare a duplicatului pentru avizul/autorizaţia de funcţionare emise după data de 01.01.2017, care a fost stabilită la 20 lei.