În plenul Senatului s-a dat ieri votul privind cererea DNA în privinţa urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Într-un scurt discurs în plen, Oprea a spus că se consideră nevinovat. „E o zi mai specială pentru mine astăzi", a adăugat el.
Înainte de vot, programase semnarea cu Liviu Dragnea a unui protocol de colaborare între PSD şi UNPR. Ceremonia a fost amânată, iar protocolul a rămas incert, potrivit TVR1.
S-au înregistrat 102 voturi pentru ridicarea imunităţii şi 30 de voturi împotrivă, un vot fiind anulat. Numărul total al senatorilor prezenţi în sală a fost de 165, iar numărul total al voturilor exprimate de 131.
Oprea aruncă mâţa la predecesorii săi
Senatorul Gabriel Oprea a declarat miercuri, în faţa senatorilor că are obligaţia faţă de toţi colegii să îşi spună punctul de vedere faţă de suspiciunile legate de el şi că are obligaţia să-şi susţină poziţia. „Nu am cerut şi nu am avut mai mult decât au avut alţi miniştri de Interne. Cu privire la suspicicunile faţă de abuzul în serviciu, consider că nu am abuzat de funcţia ce mi-a fost încredinţată, că nu am beneficiat de privilegii în afara legii. Toate argumentele vor fi prezentate pe larg în faţa magistraţilor. Cer să votaţi pozitiv cererea de începere a urmăririi penale, este datoria procurorilor să cerceteze, este obligaţia instituţiilor să facă lumină acolo unde este un semn de întrebare. Este în interesul meu ca adevărul să iasă la lumină", a adăugat Gabriel Oprea.
„Suntem oameni cu toţii"
„Mă consider nevinovat. Aştept să merg în faţa procurorilor. Suntem oameni, cu toţii suntem oameni. E o zi mai specială pentru mine astăzi, de mâine discutăm politică", a declarat Gabriel Oprea, miercuri dimineaţă, înainte de şedinţa în plen a senatului.
Senatorii jurişti au avizat favorabil marţi cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, cu nouă voturi „pentru", o abţinere şi un vot „împotrivă".
Invitat să participe la şedinţa Comisiei juridice a Senatului pentru a-şi studia dosarul, conţinând 12 volume, şi pentru a-şi exprima punctul de vedere, Gabriel Oprea a declarat că îşi menţine solicitarea faţă de colegii săi din Senat de a încuviinţa cererea Justiţiei fiindcă nu se teme „de nimeni" şi „de nimic" câtă vreme se ştie nevinovat.
„Le-am spus colegilor (din Comisia juridică a Senatului - n.r.) că am trimis o scrisoare Parlamentului prin care cer să merg la Parchet, la DNA, ca să aflăm adevărul. Nu am spus faptul că, în momentul când am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, era un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus - mă refer la coloane - faţă de ceilalţi miniştri de Interne. (...) Sunt un om care a ajutat Justiţia şi nu mi-e frică de nimeni şi de nimic atât timp cât ştiu că sunt nevinovat. Cine munceşte, poate, mai şi greşeşte. Asta le-am spus", a declarat Oprea, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Senatului.
Acuzat de două infracţiuni
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.
Conform DNA, una dintre infracţiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere.
Cea de a doua infracţiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Tiberiu Niţu a şi demisionat, de altfel, marţi, în acest context.
Protocolul PSD-UNPR, sub semnul întrebării
Pe de altă parte, semnarea protocolului de colaborare dintre PSD şi UNPR a fost amânată ieri. Potrivit unor surse, protocolul de colaborare a fost amânat din cauza unor disensiuni. UNPR, ar fi plusat, ar fi cerut anumite asigurări pentru alegerile parlamentare, un anumit număr de locuri care ar trebui garantate de PSD pentru UNPR în noul Parlament, Social democraţii ar fi refuzat şi cele două partide ar fi intrat în impas, a transmis TVR, citând surse.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri dimineaţă, că după votul în Senat, o să se întâlnească să stabilească data semnării protocolului. „Este o zi complicată a lui Gabriel Oprea". Întrebat dacă semnarea protocolului a fost condiţionată de votul din Senat, Liviu Dragnea a negat.
Documentul urmează să fie semnat de preşedinţii PSD şi UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, şi priveşte colaborarea celor formaţiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin şi candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă.