• edilul-şef Marian Dragomir a prezentat, ieri, o parte dintre cele mai importante utilaje cu care a fost dotată Divizia proprie de Asfaltări a Primăriei Brăila • acestea se ridică la o valoare totală de 775.000 euro plus TVA, la care se adaugă încă 188.000 euro pentru materialele ce vor fi folosite pentru reparaţii stradale în situaţii neprevăzute • divizia se află în subordinea SUPAGL Brăila şi are momentan 18 angajaţi, în frunte cu inginerul Andrei Mitache
Propria Divizie de Asfaltări a Primăriei Municipiului Brăila şi-a făcut, oficial, “intrarea pe scenă”, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă a edilului-şef Marian Dragomir. Alături de viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea, dar şi de directorul Serviciului de Utilitate Publică, de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila, Dumitru Munteanu, şi de inginerul Andrei Mitache, primarul a prezentat o parte dintre cele mai importate utilaje cu care a fost dotată această divizie. Vorbim despre şapte utilaje ultramoderne, care alături de alte 12 piese de mică mecanizare înseamnă o investiţie totală de 775.000 euro plus TVA. Sumă la care se mai adaugă încă 188.000 euro plus TVA pentru materialele pe care divizia le va folosi la reparaţiile stradale viitoare.
“Utilajele de asfaltări sunt proprietatea Municipiului Brăila. Ideea înfiinţării Diviziei de Asfaltări a venit ca urmare a faptului că la începutul mandatului am avut probleme foarte mari cu acele contestaţii, lucru care se vede şi astăzi în starea străzilor din Municipiul Brăila, pentru că au existat întârzieri. Anul trecut, pe străzile din oraş am făcut foarte multe covoare asfaltice, dar este nevoie de tot mai multe astfel de covoare asfaltice şi vom continua anul acesta. În paralel, pe lângă societăţile care au câştigat licitaţiile publice şi lucrează în Municipiul Brăila, am considerat că este absolut necesar să avem şi propria divizie de asfaltare a Primăriei, în coordonarea SUPAGL. Utilajele expuse astăzi au fost cumpărate prin licitaţii publice în sistemul electronic. Valoarea totală a acestora este de 775.000 euro plus TVA. Vorbim despre: freză rutieră, vibrocompactor, repartizor mixturi asfaltice, placă de compactat, maşină de răspândit emulsie bituminoasă, autogreder, autobasculantă, buldoexcavator cu utilităţi, talpă compactoare şi mini-încărcător frontal. Pe lângă aceste utilaje, SUPAGL a făcut şi licitaţia publică pentru materialele necesare la aceste asfaltări. Şi vorbim aici de mixturi asfaltice BAD20, BA8 şi BA16, într-o cantitate 1.662 de tone, necesară pentru aproximativ 18.500 mp de asfalt. În momentul în care aceste suprafeţe se vor termina, din timp, vom organiza o nouă procedură de licitaţie. Astfel vom adauga: 280 mc de beton, 6.500 borduri mari, 5.000 borduri mici, 1.052 tone de nisip, piatră spartă, diverse sorturi necesare pentru aceste lucrări de întreţinere a străzilor şi parcărilor din Municipiul Brăila. Valoarea totală a acestor materiale este de188.000 euro plus TVA”, a declarat Dragomir.
Care este echipa şi unde va putea interveni
Potrivit primarului Marian Dragomir, această divizie nou înfiinţată va putea interveni pe teren ori de câte ori vor apărea situaţii neprevăzute, lucrări rămase nefinalizate (dacă s-a reziliat cumva contractul cu o firmă care a abandonat şantierul, de exemplu), accidente stradale, chiar şi în timpul nopţii. După cum a explicat sursa citată, în prezent echipa este formată din 18 persoane, avându-l în frunte pe inginerul Andrei Mitache.
“Inginerul şef, domnul Andrei Mitache, este brăilean. Are o carte de vizită foarte importantă. A contribuit la realizarea autostrăzii A2 între Cernavodă şi Medgidia, a coordonat lucrări de reabilitare din Centrul oraşului Sinaia, dar şi multe alte lucrări pe care nu o să le enumerăm acum. Dar sunt lucrări de importanţă foarte mare şi ne bucurăm că un profesionist de asemenea anvergură a intrat în echipa Primăriei Municipiului Brăila. Pe lângă dumnealui, mai avem un inginer, 3 mecanici şi 13 muncitori calificaţi care vor participa la toate aceste lucrări”, a explicat primarul.
Edilul-şef a adăugat că această divizie a început deja să lucreze la anumite lucrări mici, precum reabilitarea Pieţei Lyra, din zona Centrului Vechi, la înlocuirea parapetului de la ieşirea dinspre Brăila spre Galaţi, unde lucrările vor continua când vremea va fi favorabilă, dar şi la turnarea platformelor betonate pe care se montează modulele pentru colectare selectivă a gunoiului.
“Dar de astăzi această divizie intră la întreţinerea străzilor şi parcărilor, exact aşa cum are atribuit în obiectul de activitate. Şi vom începe dintr-o zonă foarte aglomerată, din spatele blocului C1, Şoseaua Viziru, un bloc cu 10 sau 11 etaje, într-o zonă destul de degradată. Urmând să ne extindem către blocurile E, acolo unde de asemenea vom face parcări, către blocul turn de la intersecţia dintre Dorobanţi cu Râmnicu Sărat şi ulterior, în zona Dorobanţi cu Gării. Prima dată vom intra pe zonele foarte aglomerate, urmând să extindem în paralel lucrările pe cât mai multe astfel de zone. Consider că este un plus pentru Municipiul Brăila această Divizie proprie de Asfaltări. Este un plus şi pentru activitatea SUPAGL. De acum vom putea să intervenim în foarte multe dintre situaţiile neprevăzute care apar accidental în Municipiul Brăila”, a mai punctat Dragomir. Primarul a subliniat şi că anul acesta se vor mai prinde sume în buget pentru alte câteva dotări mai mici la nivelul diviziei, la fel cum s-a luat în calcul şi extinderea echipei de lucru în viitorul apropiat.
Mitache susţine că unele utilaje sunt adevărate «bijuterii»
Andrei Mitache, inginerul şef al Diviziei de Asfaltări a Primăriei Brăila, a prezentat caracteristicile fiecărui utilaj în parte, precizând că toate pot fi folosite la mai multe tipuri de lucrări. Printre cele mai lăudate utilaje a fost repartizatorul de mixturi asfaltice, care potrivit acestuia a costat 379.000 lei, însă este o “bijuterie în domeniu”, având senzori şi foarte multe dotări. De asemenea, în topul valorii utilajelor se află un autogreder - 888.000 lei, pentru care divizia are planuri foarte mari.
“Vă spun sincer, cu toate aceste dotări şi cu personalul pe care îl avem în subordine chiar facem faţă la orice tip de lucrare”, a declarat Mitache la finalul prezentării tehnice a utilajelor. Acesta a explicat că toţi angajaţii sunt muncitori calificaţi şi au experienţă în domeniu.
Care este nivelul salariilor personalului Diviziei de Asfaltări
Întrebat care este nivelul salarial în cadrul noii divizii de asfaltări a Primăriei, directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu a explicat că un muncitor primeşte în jur de 5.000 lei salariu brut (cam 2.925 lei net) sau puţin peste, în funcţie de vechime, începând cu 2019. Cât despre leafa şefului diviziei, inginerul Andrei Mitache, potrivit aceleiaşi surse, acesta s-ar ridica undeva la 7.400 lei net.