Start pentru admiterea computerizată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Start pentru admiterea computerizată

Surpriză! Anul acesta, mediile de admitere la liceu vor fi mai mari decât anul trecut. Asta în ciuda primelor calcule de după Evaluarea Naţională, care indicau note mai mici decât în 2010, deci medii mai mici. Explicaţia era simplă: până anul trecut, situaţia a fost cumva salvată de istorie şi geografie, obiecte la care, de regulă, se obţineau rezultate foarte bune faţă de română şi matematică şi care ridicau simţitor media generală a examenului de maturitate. De aceea, şi profesorii şi absolvenţii se temeau că lipsa celei de a treia probe ar trage puţin în jos ierarhia generală. Numai că, surprinzător, anul acesta, mediile din cei patru ani de gimnaziu au fost mult mai mari decât în anii precedenţi, ceea ce a condus la obţinerea unei note finale de admitere la liceu sensibil superioară celei de anul trecut. De fapt, elevii din această generaţie nu au învăţat mult mai bine decât colegii cu un an mai mari, doar că, înţelegând discrepanţele vizibile dintre rural şi urban, iar în urban chiar între şcoli, profesorii au coborât ştacheta. Chiar şi în şcoli în care, în trecut, nici nu se punea problema. În urma discuţiilor dintre ei, dar, probabil, şi la presiunea părinţilor (ştiută fiind nemulţumirea că vin copii din rural sau de la şcoli cu mai puţin ştaif, unde zecele se obţine cu multă lejeritate şi ocupă locurile din frunte), profesorii au devenit mai indulgenţi.

Doi copii vor intra la liceu cu 10.00

Anul acesta, la nivel de judeţ, 243 de elevi au obţinut medii de admitere de peste 9.50, cu 40% mai multe decât anul trecut, iar medii peste 9.00 sunt cu 20% mai multe.
În primii 100 de elevi ai ierarhiei sunt doar 18 elevi din judeţ, în comparaţie cu anul trecut, când au fost 22. Primii trei elevi din top sunt de la Şcoala "Mihai Eminescu", primii doi având chiar media de admitere 10.00, Bianca Iamandi şi Teodora Şerbănescu. În primii zece mai sunt doi elevi de la "Murgoci" şi câte unul de la: "Bălcescu", "Cuza", "Sf. Andrei", "V. Alecsandri" şi Plopu. Toţi aceştia au luat note maxime la Evaluarea Naţională.
Şi medii peste nouă sunt cu aproape 20% mai multe decât anul trecut, când fuseseră cu 30% mai multe decât în 2009, ajungându-se anul acesta la 544 de elevi. De aceea, deşi se pot lăuda cu rezultate foarte bune, nu toţi cei care au obţinut peste 9.00 medie de admitere vor putea intra la "Bălcescu sau "Murgoci". Ei va trebui să se orienteze şi către un al treilea liceu, cel mai probabil "Iorga", unde sunt 180 de locuri.

Diferenţă şi de aproape 4 puncte între media din gimnaziu şi media de la Evaluarea Naţională!

Dacă până la media nouă nu sunt diferenţe flagrante între media din gimnaziu şi media de la Evaluare, cu cât se coboară în ierarhie diferenţa dintre note creşte, în unele cazuri chiar alarmant. Anul trecut diferenţa maximă între mediile de la Testări şi media din gimnaziu a fost de două puncte. Anul acesta, diferenţe substanţiale între cele două medii se întâlnesc mai des şi pot ajunge în unele situaţii chiar aproape de patru puncte! Încă un lucru important este acela că diferenţe mari nu se mai întâlnesc numai în şcolile din judeţ, ci şi în şcoli din municipiul Brăila. De exemplu, doi elevi din Gropeni au luat la Evaluare 5,35 respectiv 5,40, iar mediile din gimnaziu sunt 9,24 respectiv 9,38, adică o diferenţă de aproape patru puncte. O diferenţă de aproape trei puncte şi jumătate se poate vedea şi la unii elevi de la "Cerna", care aveau medii în gimnaziu de 9,22 sau 8.80, iar la Evaluarea Naţională au luat 5,70 respectiv 5.40. Astfel de diferenţe foarte mari apar frecvent în ultima treime a ierarhiei şi la alte şcoli, atât din rural: Însurăţei, Unirea, Măraşu, Valea Cânepii, Movila Miresii, dar şi la şcoli din municipiu precum LPS sau Nikos Kazantzakis.
În ceea ce priveşte numărul de medii de admitere sub cinci, şi acesta a crescut faţă de anul trecut. Ultima medie acum este 3,82 şi sunt 67 de asemenea medii, faţă de 50 câte au fost anul trecut. Cei mai mulţi candidaţi de anul acesta sunt cei cu medii între 7.00 şi 8.00, respectiv 818 elevi. Pentru aceştia va fi foarte greu să poată ghici la ce liceu vor fi admişi, ca urmare ei trebuie să scrie pe fişa de înscriere cât mai multe opţiuni, ca să fie repartizaţi şi să nu rămână în afara sistemului.

Doar o treime dintre absolvenţi pot alege filiera teoretică

La zi, clasa a IX-a, sunt puse la dispoziţia celor 3.189 de elevi 3.450 de locuri, adică vor fi şcoli care nu-şi vor realiza planul de şcolarizare. Probabil se vor pierde aproape nouă clase.
La profil real, specializarea matematică-informatică sunt 420 de locuri, la ştiinţele naturii 330. La profil uman sunt câte 210 locuri, atât la specializarea filologie, cât şi la ştiinţe sociale. La filiera vocaţională, profil sportiv sunt 90 de locuri la LPS, 120 de locuri la Liceul de Artă, acestea fiind repartizate pentru specializările: muzică, arte vizuale şi teatru, şi alte 60 de locuri la specializarea învăţător-educator la "Perpessicius". Pentru filiera tehnologică mai rămân astfel 2.000 de locuri. La liceele din filiera vocaţională, repartizarea se face numai în urma trecerii unor probe practice. Absolvenţii interesaţi de seral vor avea la dispoziţie 240 de locuri la filieră tehnologică la: "Brâncuşi", "Edmond Nicolau", "Moisil", "Brâncoveanu" şi "Gh. K. Constantinescu". Pentru frecvenţă redusă sunt patru clase, în loc de una cât a fost anul trecut, repartizate la: "Brâncoveanu", "Neninţescu", "Saligny" şi "Istrati".
Pentru învăţământul particular elevii au la dispoziţie 240 de locuri la Liceul Economic "Petre S. Aurelian" - 120 de locuri la zi şi alte 90 de locuri la frecvenţă redusă, şi Grupul Şcolar de Arte şi Meserii - 30 de locuri la zi. Înscrierile în acest caz se fac direct la sediile şcolilor.
Locurile repartizate pe licee pot fi văzute în ultima pagină a ghidului ce conţine ierarhia mediilor de admitere, supliment distribuit gratuit, astăzi, împreună cu cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei".

Completarea corectă a fişei cu opţiuni - esenţială pentru ca elevul să obţină ce şi-a dorit

Pentru a intra în admiterea computerizată, fiecare candidat trebuie să completeze cel puţin 25 de opţiuni în fişa de înscriere, ca să fie sigur că va fi repartizat într-o clasă de liceu conform mediei de admitere pe care a obţinut-o. Candidaţii din acest an pot folosi ca reper ultimele medii de admitere de anul trecut, însă mărite cu aproximativ 20 - 30 de sutimi, pentru siguranţă.
Codurile specializărilor trebuie completate cu mare atenţie, de la stânga la dreapta, aceasta fiind ordinea în care le va citi computerul. Fişele completate de către candidat în prezenţa părintelui şi a dirigintelui clasei se vor depune la şcoli în perioada 29 iunie - 5 iulie, iar până pe 6 iulie aceste fişe trebuie introduse în baza de date computerizată. Până pe 7 iulie se pot verifica fişele introduse, iar pe 9 iulie acestea vor fi transmise către baza de date centrală. Pe 12 iulie se vor afla rezultatele admiterii computerizate, care vor fi ulterior afişate la şcoli şi licee. Cei care nu vor fi repartizaţi în prima etapă vor mai avea la dispoziţie alte două etape de admitere în perioadele iulie şi septembrie. Ei vor putea opta doar pentru locurile rămase din etapele anterioare ale admiterii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro