• în perioada 6-16 martie 2025, peste 20 de olimpiade școlare ajung la faza județeană, acoperind diverse discipline precum matematica, fizica, biologia, limbi străine și tehnologie • elevii brăileni au oportunitatea de a-și demonstra performanțele și de a ajunge la fazele naționale
Peste 20 de olimpiade școlare ajung la faza județeană în perioada 6 – 16 martie 2025, oferind elevilor din întreaga țară șansa de a-și demonstra cunoștințele și abilitățile într-o varietate de discipline. În premieră, unele dintre competiții se desfășoară și în timpul săptămânii, ceea ce le permite elevilor să participe fără ca programul să fie concentrat doar în weekend.
Ca în fiecare an, elevii de la şcolile şi liceele din judeţul Brăila se pregătesc să îşi reconfirme valoarea în competiţiile şcolare supreme. Acestea au debutat joi, 6 martie, și vor continua pe tot parcursul săptămânii viitoare.
Calendarul olimpiadelor județene
Maratonul competițiilor a început pe 6 martie, cu Olimpiada de Limba germană modernă, și continuă pe parcursul a zece zile intense, acoperind domenii precum științele exacte, umaniste, limbi străine, tehnologie și religie. Astfel, 7 martie 2025 - limba rusă modernă, biologie, pregătire sportivă teoretică, martie 2025 - Limba engleză (proba scrisă) și Matematică, 9 martie 2025 - Lectura ca abilitate de viață (clasele V-VIII și IX-XII) și Fizică, 10 martie 2025 - Olimpiada Națională de Dezbateri pentru Juniori (se desfășoară până pe 17 aprilie), 12 martie 2025 - Olimpiada Națională de Științele Pământului, 14 martie 2025 - Limba și literatura română (clasele V-VIII și IX-XII) și Limba și literatura română pentru minorități și diaspora, 15 martie 2025 - Informatică – liceu, Limba engleză (proba orală), Limba franceză, Științe socio-umane, Pedagogie – Psihologie, Religie (diverse culte) și Olimpiade din aria curriculară Tehnologii (Mecanică, Construcții, Electrotehnică, Textile, Comerț, Alimentație, Agricultură etc.), 16 martie 2025 - Informatică – gimnaziu, Olimpiada de Securitate Cibernetică (continuă pe 17 martie).
Suprapuneri și provocări pentru participanți
Un aspect care a atras atenția este suprapunerea unor olimpiade importante. Pe 9 martie, elevii pasionați de Fizică și cei care doresc să participe la Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață (OLAV) vor trebui să aleagă între cele două competiții.
De asemenea, organizarea etapelor județene și în timpul săptămânii ridică provocări pentru elevi și profesori, în special în ceea ce privește recuperarea orelor de curs pentru cei implicați în competiții. Cu toate acestea, măsura permite o distribuire mai echilibrată a probelor și oferă elevilor mai mult timp pentru pregătire.
Olimpiadele școlare reprezintă o oportunitate valoroasă pentru elevii cu performanțe deosebite să își testeze cunoștințele la un nivel competitiv ridicat, iar cei mai buni dintre ei vor merge mai departe, către fazele naționale ale competițiilor.