Mergi la conţinutul principal

Start la prima ediţie a Festivalului Peştelui!

• spectacole pe scena de pe Esplanadă şi răsfăţ pentru papilele gustative, pe Faleză - cam acesta ar fi rezumatul primei zile de festival • atelierele meşteşugăreşti se deschid la ora 17.00

 

După ce toată săptămâna am vorbit despre ceea ce înseamnă, de fapt, Festivalul Peştelui - mâncare, muzică, tradiţii, cultură, turism, astăzi se dă startul evenimentului. Potrivit programului, va fi deschisă expoziţia cu produse tradiţional-pescăreşti, iar atelierele meşteşugăreşti pot fi vizitate începând cu ora 17.00. Pe scena de pe Esplanadă, cei care vor deschide seria spectacolelor vor fi cei de la Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu”, la ora 18.30. La ora 19.50, va urca pe scenă Ansamblul Comunităţii Ruşilor Lipoveni, iar 30 de minute mai târziu, Ansamblul “Constantin Condruz” din Gemenele. Ansamblul “Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elenă “Eleftheria” (colaborator al Cercului Militar Brăila) va încheia prima seară de festival.

În cadrul acestui eveniment, turiştii şi nu numai vor putea descoperi cum se pune în valoare peştele, cu adevărat, şi vor putea mânca pe săturate bucate tradiţionale şi sănătoase. Cei mai curioşi ar putea pleca acasă cu câteva secrete culinare specifice Bălţii Brăilei. Nu este uitat nici vinul, colecţia restaurantelor brăilene fiind suficient de bine gândită ca să acopere toate gusturile şi preferinţele şi să acompanieze impecabil fiecare masă. Bucătăria din zona Brăilei este, evident, foarte mult influenţată de cadrul natural în care s-a dezvoltat şi de oamenii care au trecut prin aceste locuri. Este cunoscut faptul că peştele este “vedeta” bucătăriei. Borşul de peşte, saramura de peşte, scrumbie la grătar, sunt doar câteva dintre reţetele tradiţionale dunărene, pe care le veţi putea gusta în cadrul festivalului.

Mâine este ziua în care maestrul artei culinare, Horia Vîrlan, va fi prezent pe Faleză, unde va găti mâncare din produse pescăreşti, spre deliciul celor prezenţi. Spectacolele pe Esplanadă încep la ora 18.00, iar în deschidere vor fi elevii Palatului Copiilor. La ora 19.20, pe scenă va urca George Petrenco, urmat de Ansamblul “Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila. Cea care va încheia programul artistic în cea de-a doua zi de festival va fi Maria Ciocan.

A treia zi de festival va aduce în oraşul nostru unul dintre cei mai renumiţi somelieri, Sergiu Nedelea. Cu o experienţă profesională de peste 25 de ani, acesta va desfăşura workshopuri tematice. Începând cu ora 18.00, pe scenă vor evolua ansamblurile “Muşeţeanca” (Însurăţei) şi “Dunărenii” (Chiscani), trupa Antic, Magdalena Duţu, iar la ora 20.20 va concerta trupa Zdob şi Zdub, invitatul special al serii.

Duminică, 22 septembrie, cei care nu au reuşit să viziteze atelierele meşteşugăreşti mai au o şansă, fiind ultima zi a festivalului. Programul artistic pe Esplanadă va începe la ora 18.00 şi va fi susţinut de Ansamblul “Gâuşărul Osmănean” (Unirea), Ansamblul “Pandelaşul” cu soliste de muzică populară şi Jampa Orchestra. Seara se va încheia cu un concert al Tarafului din Clejani. Jocul de lasere şi focul de artificii vor marca încheierea primei ediţii a Festivalului Peştelui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro