• de marţi, 9 ianuarie, se deschid ghişeele Primăriei pentru brăilenii dornici să fie primii la plata taxelor şi impozitelor locale • autoritatea locală încearcă să-i încurajeze să-şi achite obligaţiile fiscale anuale de acasă, din faţa calculatorului • pe ghiseul.ro sunt deja câteva mii de utilizatori înregistraţi pe Brăila • pentru brăilenii care preferă metoda tradiţională de plată, ghişeele municipalităţii funcţionează după următorul program: zilnic de la 08.00 - 16.00
De marţi, 9 ianuarie, Primăria Brăila îşi redeschide ghişeele pentru brăilenii care vor să scape de plata impozitelor şi taxelor locale încă din primele zile ale lui 2018, iar din experienţa anilor precedenţi este de aşteptat să se formeze cozi. Primii care vor veni la plată sunt bătrânii, cea mai conştiincioasă categorie de contribuabili. De asemenea, un nou val de plătitori se va înregistra pe ultima sută de metri a lunii martie, când expiră perioada în care se acordă acea bonificaţie pentru plata integrală cu anticipaţie a impozitelor locale.
Brăilenii care urmeză să-şi achite obligaţiile fiscale trebuie să ştie că acestea au cunoscut o creştere atât la categoria contribuabili persoane fizice cât şi persoane juridice. Pe de altă parte, s-a micşorat taxa de salubritate.
Iată cum vor arăta lucrurile la acest capitol:
Dacă anul trecut impozitul pe apartament s-a calculat pornind de la o valoare impozabilă de 1.000 lei/metru pătrat, în 2018 punctul de plecare în acelaşi calcul este valoarea de 1.050 lei/mp. Şi la impozitul pe terenul intravilan se observă o situaţie similară: pentru zona A a oraşului, calculul pleacă mai nou de la 10.403 lei/mp, faţă de 9.908 lei/mp până acum, în timp ce pentru teren extravilan, punctul de plecare este de 33 lei/ha (pentru teren construcţii).
La capitolul autoturisme, în categoria de capacitate cilindrică 1.600 cmc - 2.000 cmc, noul impozit este de 19 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta, faţă de 18 lei/200 cmc, cât a fost în 2017.
Aşa cum precizam mai devreme, în acest an vom plăti taxă de salubritate de 9,5 lei/lun/persoană faţă de 11 lei/lună/persoană cât a fost anul trecut. Dacă facem calculele vom observa că în cazul unei familii formată din 3 persoane, de exemplu, economia care se va face pe întreg anul ar fi de 54 lei, şi de 72 lei pentru o familie formată din 4 persoane.
Dragomir: “Îmi plătesc şi în acest an impozitele prin ghiseul.ro”
Ca şi anul trecut, municipalitatea încurajează plata impozitelor şi taxelor locale online pentru a evita aglomeraţia şi timpul pierdut pe la de ghişee. De altfel, pe pagina web a Primăriei este disponibil un link direct către portalul ghişeul.ro prin intermediul căruia brăilenii se pot achita de obligaţiile fiscale fără bătaie de cap, de acasă, din faţa calculatorului.
Ca un exemplu de bună practică, primarul Marian Dragomir a anunţat îşi va plăti şi în acest an impozitele pe proprietate, aferente anului în curs, prin această aplicaţie. “Am dat drumul şi la aplicaţia pentru plata impozitelor de acasă, de la calculator ca să nu se mai piardă timp la ghişee. Luni, 8 ianuarie, o să-mi plătesc obligaţiile pe această platformă şi încurajez brăilenii să procedeze la fel”, a spus edilul şef.
Mai trebuie spus că, prin secţiunea “Plată cu autentificare”, utilizatorul are posibilitatea de consultare a obligaţiilor de plată datorate instituţiior înrolate şi achitarea acestora prin plată online cu cardul (Visa, Visa electron, Mastercard, Maestro). Sunt acceptate la plată cardurile emise de toate băncile din România, dacă respectivele carduri sunt înrolate 3D Secure. Instituţiile de credit pot impune limitări la plăţile prin internet (suma maximă, număr de tranzacţii), iar informaţii privind aceste limitări sunt disponibile numai la banca emitentă a cardului.
Potrivit datelor disponibile pe pagina web ghiseul.ro, în cazul Brăilei sunt înregistrate aproape 4.200 de conturi de utilizatori care doresc să plătească online. Ca termen de comparaţie, în Galaţi numărul celor care au posibilitatea să achite impozitele şi taxele locale din faţa calculatorului este mult mai mare, undeva la 11.700 deutilizatori, în timp ce în Buzău sunt puţin peste 1.000 de astfel de conturi. În mod surprinzător, sunt doar circa 700 de utilizatori din Constanţa care intenţionează să plătească online taxele şi impozitele către bugetul local.
Mai trebuie adăugat că se menţine bonificaţia pentru plata integrală anticipată, până la 31 martie, a impozitului pe terenuri şi clădiri - 10%, precum şi cea de 5% pentru mijloacele de transport.
Pentru contribuabilii care preferă metoda tradiţională de plată, ghişeele la care se achită obligaţiile fiscale către bugetul local sunt cele deja cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Clultural Chercea. Ghişeele sunt deschise zilnic de la orele 08.00 până la 16.00, cu excepţia zilei de joi, în cazul căreia, la punctele de încasare din Centrul Istoric şi cel de pe bulevardul Al. I. Cuza, ghişeele sunt deschise până la orele 18.00.