Mergi la conţinutul principal

Start la judecată în dosarul de evaziune fiscală marca «Ciolcă»

* au fost respinse excepțiile invocate de inculpați în dosarul înregistrat la Tribunalul Brăila, în care apare ca inculpat chiar Ciolcă Dan Ștefan, administrator al firmei Agroberin SRL București * procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiuni de evaziune fiscală

 

Magistrații au dispus începerea judecății în dosarul de “Evaziune fiscală” marca Ciolcă. La sfârșitul lunii martie, Tribunalul Brăila a respins excepțiile invocate de inculpați în dosarul înregistrat pe rolul instanței, în decembrie anul trecut, în care apare ca inculpat chiar Ciolcă Dan Ștefan, administrator al firmei Agroberin SRL București. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiuni de evaziune fiscală. La prima instanță s-a dat startul procesului, însă deocamdată nu s-a stabilit vreun termen de judecată în dosar. Potrivit procurorilor anticorupție, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți trei, ar fi evidențiat în actele contabile ale societăților pe care le administra un număr de 121 facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale și plante tehnice. Evazioniștii nu au reușit să scape de proces. “Respinge ca nefondate cererile și excepțiile invocate de inculpatul Băjenaru Ionel și, în consecință: Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul emis la data de 16.12.2021 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție în dosarul penal înregistrat la această unitate de parchet sub nr. 310/P/2021 privind pe inculpații: 1. Băjenaru Ionel, trimis în judecată în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, varianta agravată, în forma continuată, 121 acte materiale; 2. Ciolcă Dan-Ștefan, trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, varianta agravată, în forma continuată, 43 acte materiale; 3. Craiu Dan-Lucian, trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, varianta agravată, în formă continuată, 207 acte materiale; 4. Agavriloaiei Viorel, trimis în judecată în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, varianta agravată, în forma continuată, 207 acte materiale. Constată legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție privind pe inculpații Băjenaru Ionel, Ciolcă Dan-Ștefan, Craiu Dan-Lucian și Agavriloaiei Viorel. Dispune începerea judecății. Cu drept de contestație în termen de trei zile de la comunicare”, este soluția pronunțată la Tribunalul Brăila în data de 25 martie, care nu a fost contestată, cel puțin până la acest moment, după cum se arată pe site-ul instanței.

 

Campioni la dosare penale

Oricum, afaceristul Ciolcă este judecat în dosarul “Mafia Cerealelor”, cauză înregistrată pe rolul instanței și în care se pare că judecata este fără sfârșit.

După cum v-am informat, într-un comunicat postat în luna ianuarie pe site-ul DNA, cu o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2021, apare un dosar de evaziune fiscală, care, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, ar fi chiar cel în care acuzatul principal este Ciolcă.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați, administratori ai unor firme, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală. “În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2009 - 2011, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți trei, ar fi evidențiat în actele contabile ale societăților pe care le administra un număr de 121 facturi fiscale (în valoare totală de 39.015.440 lei) privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale și plante tehnice. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 7.445.687 lei, reprezentând TVA dedus în mod nelegal. Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. Au fost dispuse măsuri asiguratorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, arată procurorii anticorupție în comunicat.

În dosarul de evaziune fiscală înregistrat în decembrie apar ca inculpați Băjenaru Ionel, Ciolcă Dan-Ștefan, Craiu Dan Lucian, Agavriloaiei Viorel.

Ca parte civilă apare Agenția de Administrare Fiscală, parte responsabilă civilmente - AGROBERIN SRL (fostă SERODCOM SRL) – prin reprezentant legal, parte responsabilă civilmente - BRIOCEREAL SRL – prin lichidator judiciar, BRIO COMPANY SRL – prin lichidator judiciar.

Ciolcă a mai fost trimis în judecată, pentru a treia oară, după ce a încercat să fraudeze fondurile europene. În 2019, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Ciolcă Dan Ștefan (administrator al S.C. AGROBERIN S.R.L. București) și Stanciu Denis Ciprian pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Reamintim că, anul trecut, afaceristul judecat în dosarul “Mafia Cerealelor” a primit condamnarea în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Brăila, acuzațiile fiind pentru fraudarea fondurilor europene. Inculpatul  Dan Ștefan Ciolcă, administrator al firmei Agroberin SRL București, a primit cinci ani închisoare cu executare, după ce s-a eliminat și suspendarea pedepsei anterioare, iar un alt inculpat, Denis Ciprian Stanciu, a primit patru ani de închisoare. Totuși, în urma apelului formulat la instanța superioară, în acest dosar s-a dispus rejudecarea, iar cauza este în curs de judecată la Tribunalul Brăila.

În 2018, Ciolcă a primit condamnarea finală într-un alt dosar de evaziune fiscală. Cauza a fost în cercetarea DNA, mai mulți inculpați fiind trimiși în judecată pentru că au tras țepe statului, prejudiciul fiind de peste 5,5 milioane lei. În ianuarie 2018, Ciolcă Dan Ștefan a primit sentința finală la Curtea de Apel Galați, el fiind condamnat la patru ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Partenerii săi de afacere, doi la număr, au primit trei ani și șase luni, respectiv patru ani de închisoare, tot cu suspendare.

Acum rămâne de văzut ce condamnări vor mai fi dispuse în dosarele aflate în curs de judecată, în care Ciolcă este inculpat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro