Ofiţerul Petru Mihăiţă Coadă va fi judecat pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, respectiv a fostului
şef al Inpectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, cms. şef Cătălin Chivu. După ce, în urmă cu aproape trei luni, Coadă a fost găsit vinovat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de el fiind inculpaţi în dosar şi doi agenţi de poliţie, comisarul a invocat neregularitatea rechizitoriului procurorilor anticorupţie. Acum două zile, judecătorii Tribunalului Brăila i-au respins însă cererile şi au dispus începerea procesului. "În baza art. 345 alin. 1 Cod procedură penală, respinge cererile şi excepţiile privind constatarea neregularităţii rechizitoriului Parchetului de pe lângă ÎCCJ - DNA-Serviciul Teritorial Galaţi, formulate de inculpatul Coadă Petru Mihăiţă. Constată regularitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii privind pe inculpaţi, trimişi în judecată prin rechizitoriul DNA -ServiciulTeritorial Galaţi", este soluţia postată pe site-ul instanţei.
În februarie 2016, DNA l-a trimis în judecată în stare de libertate pe ex-adjunctul Poliţiei Municipiului şi pe cei doi agenţi de poliţie, Viorel George Ghelase şi Virginel Sasu. Ofiţerul este acuzat că, în 2013, pe când ocupa funcţia de adjunct al comandantului Poliţiei Municipiului, a încercat să ascundă faptul că fostul lui coleg şi şef de la IPJ, cms. şef Cătălin Chivu, a lovit o femeie cu care se certase în trafic. "La data de 26 august 2013, inculpaţii, agenţi în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila la Biroul Ordine Publică, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu, respectiv fişa intervenţiei la eveniment anunţat prin 112), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej", susţin procurorii DNA cu privire la participaţia celor doi agenţi la săvârşirea faptelor. Procurorii au arătat faptul că, în cuprinsul celor două documente, agenţii de poliţie au atestat, în mod deliberat, împrejurarea falsă potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată şi au omis în mod intenţionat să insereze faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie, ce deţinuse funcţie de conducere în cadrul IPJ Brăila.
La data de 27 august 2013, Coadă, în calitate de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Brăila, "acţionând cu intenţie directă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că, prevalându-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi introdusă în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut", se mai arată în actul de trimitere în judecată. Iniţial, agentul de poliţie respectiv s-a conformat ordinului ilegal al lui Coadă şi a întocmit, împreună cu o altă persoană, o fişă de eveniment neconformă adevărului, pe care ulterior a refuzat să o înainteze spre implementare în fluxul informaţional poliţienesc, ba chiar a distrus-o. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu inculpaţii în stare de libertate. Toţi cei trei poliţişti au fost puşi la dispoziţia comenzii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.