Start joc pentru Lapte - Corn 2014 - 2015 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Start joc pentru Lapte - Corn 2014 - 2015

Şi în acest an Consiliul Judeţean are la dispoziţie 7 milioane lei pentru programul guvernamental Lapte-Corn. Cel mai probabil, banii vor ajunge tot la regele incontestabil lapte-corn - "SC Risk Com" -, firma omului de afaceri Ştefan Rădulescu şi director al "Electrica-Distribuţie" Brăila, cea care a câştigat în fiecare an acest contract.
Pentru cele 7 milioane de lei, "Risk" se va bate în oferte cu alţi ofertanţi în arena virtuală a SEAP (Sistemul Elctrionic de Achiziţii Publice) în cadrul procedurii licitaţiei electronice cu unic criteriu de selecţie "preţul cel mai scăzut". În anul şcolar 2014 - 2015, timp de 175 de zile, urmează a fi serviţi cu pachetul lapte-corn peste 34.000 de elevi şi preşcolari, evaluat la 1,17 lei inclusiv TVA.

Zilele trecute Consiliul Judeţean Brăila a lansat în SEAP, licitaţiile pentru atribuirea celebrului contract "Lapte-Corn". În acest program guvernamental se înscriu circa 34.353 de copii însemnând 12.806 şcolari în municipiu, plus încă 12.603 în judeţ, la care se adaugă aproape 5.000 de preşcolari în municipiu şi alţi circa 4.000 în judeţ.
Produsele ce urmează a fi achiziţionate în cadrul licitaţiei sunt produse lactate, însemnând lapte UHT, lapte pasteurizat şi iaurt - în ambalaje de 200 g/unitate - şi produse de panificaţie (cornuri, batoane, biscuiţi dulci) în ambalaje de 80 g/unitate. Schema de furnizare a produselor (zilnic, bisăptămânal şi săptămânal, în funcţie de distanţa de la sediul distribuitorului până la unităţile şcolare) se va stabili, de către CJ Brăila de comun acord cu operatorul economic desemnat câştigător, după încheierea contractului de furnizare, cu menţiunea că în oraşul Brăila, unde se concentrează peste 60% din beneficiarii programului guvernamental, furnizarea se va face zilnic.

1,17 lei cu tot cu TVA pentru pachetul "Lapte-Corn"

După cum am precizat deja, procedura aleasă pentru atribuirea acestui contract este licitaţia deschisă cu etapă finală licitaţie electronică având unic criteriu de selecţie "preţul cel mai mic". La licitaţia electronică au dreptul să participe doar operatorii economici înregistraţi în SEAP, locul unde de altfel se vor bate în oferte financiare. Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea de garanţii de participare în cuantum de 70.000 lei pentru componenta "Lapte" şi de 30.000 lei pentru componenta "Corn".
Contractul pentru licitaţia Corn are o valoare de 1,79 milioane de lei fără TVA, în timp ce pentru a doua componentă din program preţul evaluat este de aproape 3,88 milioane lei, fără TVA. Raportat la numărul de preşcolari şi şcolari înscrişi în program, precum şi la numărul de zile din anul şcolar 2014 - 2015 (175 zile) rezultă că pachetul lapte-corn va costa 1,17 lei, cu tot cu TVA, adică la fel ca şi în anii trecuţi.
Prima licitaţie programată este cea pentru "Lapte" cu termen final de depunere a ofertelor joi, 31 iulie, iar în data de miercuri, 6 august urmează licitaţia pentru "Corn".

Lapte-Corn înlocuit cu o masă caldă?

De precizat că, în fiecare an, încă de la lansarea programului guvernamental "Lapte-Corn", câştigătoare a fost firma "Risk Com", aparţinând omului de afaceri Ştefan Rădulescu, actualul director al "Electrica - Distribuţie" Brăila. De fiecare dată au existat contestaţii, de cele mai multe ori venite din partea unor producători cunoscuţi la nivel naţional gen "Vel Pitar" - în domeniul panificaţie, sau "La Dorna" - pentru secţiunea lactate, însă în final "Risk" a câştigat în fiecare an contractul "Lapte-Corn" încasând sume frumuşele din bani publici.
Este totuşi posibil ca această afacere să ia sfârşit întrucât mai mulţi parlamentari au propus ca programul "Cornul şi Laptele" să fie înlocuit de o masă caldă, cu două feluri de mâncare. Conform proiectului, şcolile care au cantină sau bucătărie proprie, sau cele care "pot coopera cu unităţi de alimentaţie publică" ar putea folosi sumele acordate pentru achiziţia cornurilor şi laptelui pentru pregătirea unei mese cu felul I şi II, cu precizarea că şi autorităţile locale au posibilitatea să se implice în finanţare. Totuşi, punctul de vedere al Executivului privind această propunere este unul negativ, motivat că distribuirea laptelui beneficiază inclusiv de finanţarea europeană, iar redirecţionarea acestor bani către cantine nu se poate face.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro