Tensiunile sociale din cadrul Uzinei "Laminorul" SA Brăila sunt în creştere, salariaţii reangajaţi pentru o campanie de laminare în derulare declarându-se nemulţumiţi de relaţia cu administraţia unităţii. Mai mult, supăraţi că nu li s-ar fi plătit orele suplimentare lucrate, un grup de laminorişti a intrat peste administraţia uzinei, vineri, 5 septembrie, în jurul orei 15.00, cerând lămuriri.
"M-au sunat şi pe mine, vineri, oamenii să-mi spună că au fost la conducere pentru a cere lămuriri cu privire la plata orelor suplimentare, însă, în continuare, sindicatul este ignorat de administraţia uzinei. La angajare, oamenilor li s-a cerut în mod expres să aleagă un reprezentant al salariaţilor, interzicându-li-se reînscrierea în sindicatul care, ani la rând, le-a apărat drepturile. În acest moment, s-a încheiat, din câte ştiu, laminarea la Laminorul 4 şi începe la Laminorul 3 pentru produsul profil lat cu bulb, lucrându-se pe stoc. Explicaţiile care li s-au dat, vineri, nu sunt conforme cu prevederile Codului Muncii şi am de gând, ca prin federaţia sindicală din care facem parte, să sesizăm direct Ministerul Muncii cu privire la situaţia din uzină pentru că sunt mai multe probleme acolo, nu numai asta cu plata orelor suplimentare. De altfel, vreau să cer sprijinul Comisiei prefecturale de dialog social, pentru că în mod sistematic sindicatul este ignorat de administraţie", ne-a declarat Constantin Iarca, liderul Sindicatului "Metal 94", întrebat fiind de reporterii "Obiectiv" despre incidentul de vineri, 5 septembrie.
Strategia, în funcţie de producţie
Potrivit unui comunicat de presă al "Invest Nikarom" - acţionarul majoritar al "Laminorul" SA Brăila - firma a reînceput din data de 4 august producţia, fiind reangajate 234 persoane, care execută comenzi de profile necesare şantierelor navale, dar şi pentru industria construcţiilor. De asemenea, compania a precizat că, în funcţie de rezultatele obţinute după prima etapă de producţie, va decide strategia pentru perioada care urmează.
Reamintim că SC "Laminorul" SA Brăila şi-a încetat activitatea de producţie din decembrie 2012, context în care salariaţii au fost concediaţi, fiind păstraţi doar 20 pentru activităţi de pază şi administraţie. La finele lunii martie 2013, uzina a cerut, iar instanţa a acceptat, intrarea în insolvenţă. Din grupul "Invest Nikarom" SRL mai fac parte şi combinatele "Mechel Câmpia Turzii", "Ductil Steel Oţelu Roşu", "Ductil Steel Buzău" şi "Mechel Târgovişte".