Mergi la conţinutul principal

Start înscrieri la colegiile militare

• înscrierile pentru cele cinci colegii militare din România se pot face până la data de 22 martie 2024 • condiții minime: cetățenie română și domiciliu stabil în România; vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul desfășurării concursului de admitere; absolvirea învățământului secundar inferior sau ciclul gimnazial sau dovedirea absolvirii acestuia, până la data clasificării finale - ultima etapă a concursului de admitere; existența avizelor ADMIS la selecție și APT la examinarea medicală

 

Au fost aprobate locurile pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar pentru anul universitar/școlar 2024-2025.

Potrivit lt. comandor Nicoleta Coman, șef Birou Informare - Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Brăila (CMJ), în prezent, în România, există cinci colegii naționale militare: Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” și „Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, iar elevii de clasa a VIII-a care își doresc o carieră în Armata Română se pot înscrie în învățământul liceal militar până la data de 22 martie 2024.

„Colegiile naționale militare sunt școli cu tradiție, care oferă o excelentă educație și o multitudine de oportunități profesionale. Învățământul liceal militar este de tip vocațional, în profilul militar, specializarea matematică-informatică. Misiunea colegiului național militar este aceea de a pregăti candidați - absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, pentru instituțiile/unitățile de formare a personalului militar profesionalizat, în mod special a ofițerilor și a maiștrilor militari. Asigurarea unei pregătiri temeinice și dezvoltarea competențelor specifice profilului și specializării sunt garanția promovării examenului de bacalaureat și a admiterii în învățământul superior militar, precum și a adaptării rapide la rigorile și standardele instituției militare”, precizează lt. comandor Nicoleta Coman.

Toți cei interesați trebuie să se prezinte până la data de 22 martie 2024 la Biroul Informare - Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean (CMJ) Brăila, Șoseaua Buzăului nr. 5.

Pot candida numai elevii înmatriculați în clasa a VIII-a în anul școlar în care se susține examenul. La prezentarea la Biroul Informare - Recrutare, candidatul va avea actul de identitate și va fi însoțit obligatoriu de către unul dintre părinți sau tutorele legal.

1. Cât privește selecția aptitudinală a candidaților, aceștia trebuie să se prezinte la data și ora stabilite, la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Constanța (perioada de desfășurare: 5 februarie - 12 aprilie 2024.

Probele psihologice constau într-un test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual și un chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităților de adaptare la condițiile specifice mediului militar. Probele fizice (testarea capacității motrice) constau în parcurgerea unui traseu utilitar-aplicativ care conține 10 elemente pe un circuit de 90 de metri lungime și care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența și forța), gradul de manifestare a calităților motrice combinate, dar și existența unor calități psihice, cum sunt tenacitatea și curajul. Nu în ultimul rând, este inclusă o probă de rezistență pe distanța de 1.000 de metri.

Aprecirea se realizează după fiecare probă, iar rezultatul ADMIS/RESPINS este comunicat fiecărui candidat de către unul dintre evaluatori. Ulterior, candidatul va susține un interviu de evaluare finală (verificarea capacității de exprimare și exprimarea motivației pentru alegerea carierei militare).

2. Cea de-a doua fază a selecției constă în prezentarea, la Policlinica Militară Brăila, a candidatului care a fost admis la probele de selecție descrise mai sus. Perioada de desfășurare este 19 februarie - 19 aprilie 2024. După efectuarea vizitei medicale, fișa medicală va fi trimisă de către Policlinica Militară Brăila, către Biroul Informare - Recrutare din cadrul CMJ.

 

Condiții de admitere

Pentru susținerea testului de verificare, candidații, însoțiți de unul dintre părinți, se prezintă la sediul Colegiul Național Militar la care au prima opțiune. Atât elevul cât și părintele vor veni cu actele de identitate în original.

Etapa I este reprezentată de Proba de verificare a cunoștințelor, care va avea loc pe 25 mai 2024. Accesul în săli se face cu cartea de identitate, legitimația de concurs, instrumente de scris cu mină albastră și trusa de geometrie. Proba se va susține la sediul Colegiului Național Militar la care au prima opțiune, în data de 24 mai 2024, durează 3 ore și constă într-un test grilă care conține 30 de itemi, din care 10 pentru Limba și literatura română, 10 pentru Geometrie și 10 pentru Algebră (conform programelor în vigoare pentru clasele  V - VIII). În aceeași zi se vor afișa rezultatele la Proba de verificare a cunoștințelor. 

Etapa a II-a de admitere se va desfășura după susținerea evaluării naționale și constă în repartizarea computerizată a candidaților, după medii și opțiuni, în limita cifrei de școlarizare aprobată pentru fiecare Colegiu Național Militar. Afișarea rezultatelor preliminare va fi pe 11 iulie 2024. Solicitarea, în scris, pentru renunțarea la locul obținut (dacă este cazul) poate fi făcută pe 11 iulie 2024 și 12 iulie 2024, până la ora 14.00. Confirmarea locului ocupat, prin completarea cererii de înscriere în colegiu: 11 iulie 2024 și 12 iulie 2024, până la ora 16.00. Completarea locurilor rămase libere ca urmare a renunțării la locul obținut, prin repartizarea manuală centralizată este pe 15 iulie 2024, orele 08.00 - 13.00, iar afișarea rezultatelor finale pe 15 iulie 2024, după ora 15.00.

Condiții minime: cetățenie română și domiciliu stabil în România; vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul desfășurării concursului de admitere; absolvirea învățământului secundar inferior sau ciclul gimnazial sau dovedirea absolvirii acestuia, până la data clasificării finale - ultima etapă a concursului de admitere; existența avizelor ADMIS la selecție și APT la examinarea medicală.

Nu pot fi înscriși candidații care sunt absolvenți ai clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional. Pentru mai multe detalii, personalul Biroului Informare - Recrutare din cadrul Centrului  Militar Județean Brăila poate fi contactat la adresa: Șoseaua Buzăului nr. 5, Brăila, sau la numărul de telefon 0239/623 712.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro