• Ministerul Pădurilor anunţă demararea proiectului privind plantarea a 52 km de perdele forestiere pe raza a 3 judeţe, inclusiv Brăila
Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a anunţat că a avizat, zilele trecute, şase studii de fezabilitate pentru crearea de perdele forestiere de protecţie pentru DN2 şi DN2B, în judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea.
“Avizarea studiilor de fezabilitate reprezintă primul pas în realizarea perdelelor forestiere de protecţie. În perioada imediat următoare se vor elabora proiectele tehnice, în baza cărora Romsilva va demara procedurile de expropiere. Acest efort se înscrie printre priorităţile stabilite prin Programul de Guvernare. Realizarea perdelelor forestiere are un dublu rol, anume acela de a proteja căile de comunicaţii de efectele fenomenelor meteo severe şi de a creşte suprafaţa de pădure din România. De aceea, am cerut tuturor colegilor să deruleze procedurile cât mai rapid. Sperăm ca anul viitor, după finalizarea exproprierilor, să putem demara acţiunile de plantare şi pe aceste suprafeţe”, susţine ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, într-un comunicat de presă.
Studiile de fezabilitate vizează înfiinţarea de perdele forestiere, pentru protecţia împotriva înzăpezirii, pe mai multe tronsoane ale DN2 şi DN2B, în judeţele amintite. Împăduririle vor fi realizate pe o lungime de 52,5 kilometri, acoperind o suprafaţă de 157 de hectare.
Costul lucrărilor este estimat la 4,3 milioane de lei, la care se adaugă şi costurile aferente exproprierilor, în cazul în care proprietarii terenurilor vizate nu sunt de acord cu înfiinţarea perdelelor forestiere.
Potrivit unui studiu la nivel naţional, necesarul de perdele forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi a drumurilor naţionale este de 1.752 de kilometri.