Stare de urgenţă pentru o palmă de zăpadă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Stare de urgenţă pentru o palmă de zăpadă

Statele Louisiana, Mississippi, Carolina de Nord şi de Sud, Alabama şi Georgia au declarat stare de urgenţă după o ninsoare în urma căreia s-a depus un strat de zăpadă de doar şase centimetri.
Sudul Statelor Unite a fost paralizat de o ninsoare în urmă căreia s-au depus până la şase centimetri de zăpadă şi polei. În Atlanta, Georgia, şcolile au fost închise şi mulţi dintre copii au rămas peste noapte în unităţile de învăţământ, în timp ce conducătorii auto au fost blocaţi pe autostrăzi până la 22 de ore, relatează CNN.
Meteorologii americani au avertizat cu privire la posibilitatea unei ninsorii încă de luni, iar marţi dimineaţă, în jurul orei 3:00, au emis o alertă, care anunţa 2.5 inchi (n.r. 6.35 cm) de zăpadă şi polei. Autorităţile au ignorat însă avertizările meteo, nu au închis şcolile şi nu au pregătit suficiente utilaje pentru intervenţie. Când a început ninsoarea, cele mai multe companii şi-au trimis angajaţii acasă. Autostrăzile au fost luate cu asalt de un număr uriaş de navetişti, plecaţi spre casă, pe drumurile acoperite de polei şi zăpadă, la aproximativ aceeaşi oră, fără să aibă maşinile pregătite pentru iarnă.
Numărul mare de maşini şi lipsa de experienţă a şoferilor neobişnuiţi cu astfel de condiţii au dus la ambuteiaje care s-au întins pe câţiva kilometri. Fără cauciuri de iarnă, lanţuri, sau lopeţi, mulţi automobilişti nu au reuşit să conducă în condiţii de siguranţă, în ciuda distanţelor scurte până la destinaţie şi şi-au abandonat maşinile pe şosea, continuându-şi drumul pe jos.
Astfel, drumurile s-au blocat complet, chiar şi şoferii care s-ar fi încumetat să înfrunte condiţiile meteo fiind nevoiţi să aştepte, în coloană, intervenţia autorităţilor. Neobişnuiţi cu astfel de fenomene, edilii oraşelor din sud au întârziat intervenţia, astfel că trasee de câţiva kilometri au durat până la 22 de ore pentru unii conducători auto. Prima măsură a autorităţilor a fost să întrerupă cursurile şi, pentru că în multe zone drumurile erau inaccesibile, copiii au fost nevoiţi să rămână în şcoli peste noapte. Mulţi părinţi au criticat decizia de a nu întrerupe cursurile din momentul avertizării, înainte ca oraşele să fie blocate şi faptul că autobuzele cu elevi nu au fost pregătite de iarnă, pentru ca aceştia să fie duşi acasă în siguranţă.

La gală, în loc de intervenţie

Când au început ambuteiajele în Atlanta, capitala Georgiei, primarul oraşului, Kasim Reed şi guvernatorul statului, Nathan Deal, erau la o gală, unde primul urma să fie numit "Georgianul anului". Cei doi insistă că au fost luaţi pe nepregătite şi nu se consideră vinovaţi pentru haosul care a blocat un oraş a cărui zonă metropolitană găzduieşte peste cinci milioane de locuitori.
Primarul a spus că principala vină este purtată de mama natură şi de şcolile, companiile şi instituţiile publice, care trebuiau să se sincronizeze, în aşa fel încât elevii şi angajaţii din sectorul public şi cel privat să nu plece spre casă în acelaşi timp. Guvernatorul Deal a adăugat că "principala prioritate a fost să trimitem copiii blocaţi în autobuze înapoi la şcoală şi să ne asigurăm că toţi cei blocaţi pe autostrăzi au oportunitatea să-şi petreacă noaptea în locuri calde, sigure".
Nathan Deal a stârnit controverse atunci când a declarat că principalii vinovaţi sunt oamenii care au plecat în acelaşi timp spre casă, dar şi şoferii de TIR, care nu şi-au dotat maşinile cu cauciuri speciale. Guvernatorul a mai spus că măsurile luate de autorităţi au fost "rezonabile" şi că nu au intervenit preventiv pentru că "nu au vrut să strige: Lupul!". "Dacă închideam drumurile şi şcolile şi vremea nu era atât de rea, acum mi-aţi fi reproşat pierderile pe care economia le-ar fi suferit din cauza măsurilor noastre. Nu pot să controlez natura", a adăugat el.
239 de copii şi-au petrecut noaptea în autobuze, în timp ce câteva mii au dormit în şcoli. Drumuri de 10-15 kilometri au durat între 16 şi 20 de ore, 175 de persoane au fost rănite, iar poliţiştii au înregistrat peste 1.400 de accidente auto, soldate cu şase morţi, toate "din vina mamei natură", a "vremii care nu poate fi controlată", conform autorităţilor. Condiţiile meteo: -10 grade Celsius, polei şi 6.3 centimetri de zăpadă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro