Veşti proaste pentru deţinutul Gheorghe Bunea Stancu, aflat în Penitenciarul Focşani, cel puţin în primă instanţă. Comisia din cadrul unităţii de detenţie a propus liberarea condiţionată a lui Stancu, în conformitate cu prevederile legale. Decizia finală nu putea fi luată decât de instanţă. Dosarul a ajuns la Judecătoria Focşani, unde magistraţii au spus "Nu". Se putea formula contestaţie împotriva soluţiei, iar Stancu nu a stat pe gânduri. Ieri, 9 februarie, a fost înregistrată contestaţia, după cum se arată pe site-ul instanţei. Cauza va ajunge acum la Curtea de Apel Galaţi.
"Respinge propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Focşani cu privire la liberarea condiţionată a condamnatului Gheorghe Bunea Stancu, în prezent deţinut în Penitenciarul Focşani. În temeiul art. 450 alin. 2 din Cod pr. pen. din 1968, cu aplicarea art. 15 al.2 din Constituţia României, fixează ca termen după care cererea va putea fi reînnoită 4 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", este soluţia pronunţată zilele trecute de Judecătoria Focşani. Rămâne de văzut care va fi decizia instanţei superioare.
Practic, Stancu este acum la un pas de liberare, după ispăşirea a aproape un an de pedeapsă, el fiind condamnat la 3 ani închisoare în dosarul „Mită la PSD". Reamintim că în seara de 2 aprilie 2015, Gheorghe Bunea Stancu a ajuns în spatele gratiilor, fiind dus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru perioada de carantină. Apoi, în luna mai 2015, a fost mutat la Penitenciarul Focşani, întrucât era citat în alt dosar aflat la Tribunalul Vrancea "Stancu vs. DNA".
Activităţile pe care Stancu le desfăşoară în puşcărie au fost ţinute la secret, asta pentru că fostul şef al Consiliul Judeţean Brăila nu şi-a dat acordul să fie comunicată vreo situaţie redactorilor noştri. Unele surse ne-au informat însă că Stancu mai face câte una-alta la biblioteca penitenciarului. Oricum, zilele de muncă sunt scăzute din pedeapsă şi, în plus, deţinutul beneficiază de o reducere şi datorită vârstei de peste 60 de ani. În urma propunerii făcute de comisie şi deciziei instanţei, redactorii Obiectiv au solicitat informaţii pentru a afla "meritele" lui Stancu din puşcărie, care l-au "aruncat" pe lista de propuşi pentru liberarea condiţionată. La acest moment, redactorii aşteaptă răspunsul oficial.
Se apropie şi alte condamnări
Anul 2016 este un an periculos pentru fostul şef al CJ Brăila. Acesta este la un pas de a mai primi şi alte pedepse. Stancu "luptă" cu DNA în două cauze aflate deja pe rolul Tribunalului Vrancea şi îi este "alături" omului de afaceri Ioan Niculae în dosarul «InterAgro».
Judecata în dosarele «Stancu vs. DNA» şi «Sportul», aflate la instanţa vrânceană, s-a reluat în luna ianuarie, însă au apărut amânări. În prima cauză, Stancu este judecat pentru infracţiuni de corupţie, alături de alţi funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila, fiind vorba de acordarea unor contracte preferenţiale. În dosarul "Sportul", la începutul lunii august 2015, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ, Alina Rusu. Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese, asta după ce ar fi aprobat finanţarea ilegală a două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila.
Din iulie 2015, Gheorghe Bunea Stancu este urmărit penal într-un nou dosar cu omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Este al doilea dosar pe care Stancu îl are cu Niculae, după dosarul cu "Mită la PSD". Stancu ar fi făcut lobby pentru promulgarea unei Hotărâri de Guvern.
Fostul şef al CJ mai este judecat şi în dosarul "Concivia", aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ANI acuzându-l de conflict de interese, însă în acest dosar s-a dispus suspendarea judecăţii.