* de partea cealaltă, Silviu Radu îi arată cu degetul pe directorii care au făcut campanie pentru USL: Didina Stănescu şi Daniela Militaru, în timp ce Botea infirmă faptul că şi-ar fi dat demisia, dar lasă de înţeles că acest lucru s-ar putea întâmpla curând
Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a anunţat că îl va informa pe premier despre toţi directorii de deconcentrate din Brăila care s-au implicat în campania electorală. Acesta spune că nu i se pare normal ce s-a întâmplat şi că trebuie luate măsuri: "Nu pot eu să iau decizii, dar pot să fac informări. Şeful guvernului a spus clar că cei care fac campanie vor fi demişi. Din câte am înţeles, inspectorul general Viorel Botea de la ISJ şi-a dat demisia, iar Luciana Boboc de la CJAS a fost demisă. Probabil vor urma şi alţii - Pascale de la ANIF a făcut campanie, Radu Silviu de la Ambulanţă a fost şef de campanie, Ana Hărăpescu de la Cultură conducea festivalul. Nu are rost să continuăm, dar e normal să lase în locul lor oameni care au mai puţină treabă cu politica", a comentat Stancu. Acesta a precizat că au fost şi directori, precum cel al DSV, Gicu Drăgan, care şi-au văzut de treabă şi nu s-au implicat şi cu care nu are nimeni nimic.
În replică, Silviu Radu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, proaspăt consilier judeţean PDL, a precizat că pe toată durata campaniei electorale s-a aflat în concediu de odihnă, delegând toate atribuţiile directorului medical, dr. Florin Ştefan. "Ca director de deconcetrate, îl anunţ pe dl. Stancu că SAJ Brăila nu a fost în subordinea mea pe perioada campaniei electorale, când am fost în concediu şi am delegat atribuţiile şi puterea de decizie directorului medical. Din punct de vedere instituţional, nu am influenţat cu nimic activitatea SAJ. Am petrecut concediul cum am crezut de cuviinţă, să mă relaxez făcând campanie electorală. Ca secretar general al PDL, însă, îl întreb pe dl Stancu: ce face cu directorii instituţiilor din subordinea CJ şi a Primăriei, care au făcut campanie? Ori, această «listă a răzbunării lui Stancu» nu cuprinde numele Didinei Stănescu, director la CUP Brăila, care a făcut campanie sau al Danielei Militaru, funcţionar public care are şi plângere la BEJ că a folosit maşina instituţiei în ziua alegerilor", a declarat Silviu Radu.
Contactată de reporterii "Obiectiv", Ana Hărăpescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Brăila, a precizat că nu este membru al niciunui partid şi, ca atare, nu se poate pune problema implicării sale într-o campanie electorală. "De când sunt funcţionar public, din 2005, nu fac parte din niciun partid, nu am nicio adeziune, nici nu sunt simpatizant al vreunui partid, iar faptele mele au demonstrat echidistanţa mea, pentru care am fost considerată o persoană incomodă. La o declaraţie politică, aşa cum este a d-lui Stancu, nu pot să răspund, pentru că nu fac politică, dar trebuie să probeze ceea ce a afirmat", a spus Ana Hărăpescu. La rândul său, contactat de reporterii "Obiectiv", Alfredo Pascale, directorul ANIF, a recunoscut franc că a făcut campanie, "dar numai în afara orelor de program. În interiorul programului de lucru aici, la sucursala ANIF, nu am fost implicat în campanie, mai ales că au fost probleme de serviciu generate de ploile în exces înregistrate pe raza judeţului".
Întrebat cum de lipseşte de pe lista lui Stancu Daniel Mitrofan, proaspăt consilier municipal PDL, coordonatorul Inspecţiei în Construcţii Brăila, a explicat că, din punctul său de vedere, nici nu avea cum să fie pe lista respectivă, dat fiind faptul că nu conduce instituţia respectivă. "Eu nu ocup o funcţie de conducere în cadrul acestei instituţii care, după cum ştiţi, a fost reorganizată în cursul anului trecut, iar sediul regional a fost stabilit la Constanţa. Ce a rămas aici, la Brăila, este un compartiment unde nu există funcţie de conducere. Mie, ca inspector, mi-au fost delegate atribuţiile de coordonare a compartimentului şi sunt COLEG cu ceilalţi inspectori".
"Din toate funcţiile pe care le-am avut, am plecat singur şi nesilit de nimeni"
* a declarat inspectorul şcolar general Viorel Botea, într-o conferinţă de presă organizată ad-hoc
Inspectorul şcolar general Viorel Botea s-a trezit, vineri, cu jurnaliştii brăileni la uşa biroului său, toţi fiind interesaţi să afle dacă şi-a dat demisia sau nu. Prof. Viorel Botea s-a declarat foarte surprins de cele spuse în conferinţa de presă de către preşedintele PSD Gheorghe Bunea Stancu, cum că şi-ar fi depus mandatul. A preferat să nu dea un răspuns clar jurnaliştilor şi să discute pe un ton glumeţ, în timpul conferinţei de presă organizate ad-hoc.
"Se vorbeşte de demisia mea de peste un an de zile. Unii mi-o doresc, alţii mi-o cer, alţii încearcă să mă determine. Eu cred că un profesionist trebuie să-şi desfăşoare activitatea aşa cum trebuie, până în ultima clipă. Eu sunt, deocamdată, angrenat în examene şi nu pot să vă spun decât că îmi voi desfăşura până în ultima zi de mandat activitatea. Intervalul cât voi mai fi inspector şcolar general l-am mai dat, între zece zile şi patru ani şi jumătate. Prefer ca în acest moment să nu spun nimic, pentru că sistemul nu stă în Botea. Oricine poate fi înlocuit, dar pe mine, până acum, nu m-a demis nimeni. Din toate funcţiile pe care le-am avut, am plecat singur şi nesilit de nimeni. Dacă plec, plec din motive personale, am multe motive ca să iau o asemenea decizie, dar mi-am luat o cruce şi trebuie să o duc până într-un punct. Am dat o declaraţie cândva, ca să liniştesc lucrurile, dar luni, la ora 11.00, voi susţine o conferinţă de presă şi voi clarifica situaţia. Nu răspund la astfel de întrebări pentru că avem treabă. De mult se doreşte demisia mea, dar în timp vom vedea ce se întâmplă. Fiecare guvernare trebuie să-şi pregătească oamenii pentru a prelua funcţii în administraţia publică. Prefer să nu mai vorbesc pentru viitor, pentru că eu îmi doresc acest viitor puţin altfel. În principiu, roata se învârte, cafeaua se bea pe rând", a declarat inspectorul şcolar general Viorel Botea.