La termenul de judecată de ieri, în dosarul "Stancu vs. DNA", judecătorii Tribunalului Vrancea nu au admis cererile formulate de fostul preşedinte al Consiliul Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi vicele Florin Mija, prin care aceştia solicitau să li se permită plecarea din judeţul Brăila. Totuşi, inculpatul Stancu a primit încuviinţarea de a pleca din Brăila pentru a merge Bucureşti, la Curtea de Apel şi la o unitate spitalicească, pentru data de 8 ianuarie.
"Respinge ca nefondate cererile formulate de inculpaţii G.B. S. şi M. F. de înlocuire a obligaţiei de a nu depăşi limita teritorială a judeţului Brăila cu obligaţia de a nu depăşi raza teritorială a României. Admite cererea inculpatului G. B. S. de încuviinţare a depăşirii limitei teritoriale a judeţului Brăila şi, în consecinţă, încuviinţează acestuia să depăşească limita teritorială a judeţului Brăila pentru a se deplasa în Bucureşti, atât la Curtea de Apel Bucureşti la data de 08.01.2015, cât şi la unitatea spitaliceasă conform programării stabilite pentru inculpat la nivelul acestei instituţii. Menţine ca fiind legale şi temeinice măsurile controlului judiciar luate faţă de inculpaţii G. B. S., M. F. şi M. N. (n.r. - Moisiu Nicolae) şi, în consecinţă, le menţine pe fiecare în parte cu acelaşi conţinut. Cu drept de contestaţie pentru dispoziţiile privind măsurile preventive în 48 de ore de la comunicare", este soluţia pronunţată în camera de consiliu, în data de 18 decembrie, după cum ne-a transmis Biroul de Relaţii Publice al Tribunalului Vrancea.
În plus, instanţa a stabilit ca pronunţarea asupra excepţiei de nelegalitate a cadrului procesual privind cererile şi excepţiile ce fac obiectul camerei preliminare, invocată de inculpaţii G. G. (n.r. - Ghenea Georgel) şi S. V. (n.r. - Soare Vasile) prin apărător, să se facă la data de 19.12.2014.
Reamintim că, în data de 2 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi încă 12 funcţionari salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi 3 societăţi de construcţii, respectiv "Concivia" SA, "Tancrad" SRL Galaţi şi subsidiara brăileană "Tancrad Construct", prin care s-a derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului. Mai precis, a fost instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin, a 6 funcţionari ai CJ Brăila şi a celor 3 firme. Potrivit DNA, prejudiciul produs de inculpaţi, prin atribuirea unor contracte firmelor favorite, se ridică la aproape 3 milioane de lei. Contractele "cu dedicaţie" aveau ca obiect efectuarea unor lucrări
de asfaltare drumuri - SC "Tancrad" SRL Galaţi şi SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, respectiv reamenajare/reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila - SC "Concivia" SA.
Cine l-a "împuşcat" pe Stancu?
Ieri dimineaţă, în timp ce preşedintele CJ Brăila aştepta decizia instanţei, un zvon morbid a circulat prin oraş, în rândul politicienilor brăileni şi reprezentanţilor presei locale. Conform acestuia, "Gheorghe Bunea Stancu s-a împuşcat în cap!". Informaţia a menţinut starea de alertă preţ de aproape o oră, mai ales că preşedintele suspendat al CJ Brăila nu răspundea la telefon, pentru că se afla în acel moment la Tribunalul Vrancea, unde a avut termen de judecată.
La scurt timp, informaţiile s-au dovedit a fi doar nişte glume sinistre.
Interesant de amintit este că fostul şef al PSD Brăila nu este singurul politician care "a murit", ipotetic, la bursa zvonurilor brăilene. Printre personalităţile politice "ucise" de zvonuri au mai fost: senatorul PLD de Brăila, chirurgul Dan Sabău, fostul primar al muncipiului Brăila, Anton Lungu, actualul primar Aurel Simionescu, precum şi fostul lider al filialei locale a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Constantin Cibu, care, în urmă cu doi ani, le-a răspuns ironic la telefon jurnaliştilor: "Vorbesc de la poarta de la Sfântul Petru acum". (A. Ionescu)