Mergi la conţinutul principal

Stancu, luat la bani mărunţi de opoziţie

Bugetul alocat pentru un proiect de hotărâre, pus pe ultima sută de metri pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean de ieri, a iscat un schimb de replici dure între consilierul democrat liberal Marian Sârbu şi preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Este vorba despre proiectul "Creşterea accesibilităţii cetăţenilor la valorile patrimoniului cultural brăilean", unde valoarea totală avansată în expunerea de motive este de 2.314.250 lei. Pornind de la această sumă, PDL-istul a avut o intervenţie prin care a solicitat justificarea anumitor sume înaintate spre aprobare, care din punctul său de vedere sunt mult prea de mari. "Nu suntem împotriva acestui proiect, numai că uitându-ne pe capitolele bugetare, observăm nişte cheltuieli foarte mari. De exemplu, achiziţia de software costă un milion de ron. Mi se pare o sumă foarte mare. Consultanţa în urbanism 650.000 ron, de asemenea mi se pare o cheltuială foarte mare. Şi ar mai fi trecută şi o achiziţie pentru un scaner de 150.000 ron", a fost declaraţia consilierului Marian Sârbu.
Vizibil iritat, şeful CJ a explicat că sumele înscrise "sunt plafoane care intră în licitaţii, iar în urma licitaţiilor se stabileşte preţul final. Pot să am plafonul 150.000 ron, cum spuneţi dumneavoastră, dar se poate câştiga cu 80.000. Am mai avut situaţii de genul acesta. Veniţi la toate licitaţiile şi o să vedeţi că se scot cu un leu şi se câştigă cu 70 de bani. Până la urmă, spuneţi ce doriţi, de fapt, sau doar vreţi să vă auziţi?!".
La insistenţa democrat liberalului că sunt cheltuieli exagerate, Stancu i-a spus sec: "Noi nu facem după cum gândiţi dumneavoastră. Sunt specialişti, nici eu nu sunt specialist la aşa ceva. Sunt specialişti care au calculat. Eu acum văd cifrele şi fac cum face şeful statului, când nu ştiu îi întreb pe specialişti. Haideţi să decidem prin vot, că este mai democratic aşa".
La final, proiectul a fost aprobat cu 23 de voturi "pentru" şi două abţineri, ale democrat liberalilor Marian Sârbu şi Alfredo Pascale. Au lipsit motivat independentul Marian Căpăţână, Gheorghe Chiru - PNŢCD, George Cristian Ancuţa - PNL şi fostul democrat liberal Silviu Radu.
Menţionăm faptul că potrivit expunerii de motive, proiectul îşi propune să promoveze valorificarea patrimoniului cultural din judeţul Brăila şi vizează îndeplinirea simultană a unor obiective: crearea infrastructurii pentru digitizarea bunurilor de patrimoniu, acţiuni de digitizare a bunurilor de patrimoniu şi crearea de baze de date, precum şi de facilitate a accesului publicului larg la acestea. De asemenea, se intenţionează realizarea unei interfeţe web de acces, de tip hartă, pentru publicul larg, în vederea consultării datelor referitoare la obiectivele patrimoniului cultural. Proiectul se va întinde pe o perioadă de 16 luni, iar banii sunt obţinuţi din fonduri europene nerambursabile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro