• vineri, 28 iunie, Curtea de Apel Galaţi a dat sentinţa finală în dosarul “Sportul”, acuzaţi fiind fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi fostul director economic al instituţiei, Rusu Alina Daniela • instanţa superioară i-a majorat pedeapsa lui Stancu, care, de la 3 ani cât primise la Tribunalul Vrancea, a încasat 3 ani şi 8 luni închisoare • culmea, instanţa superioară l-a iertat pe Stancu de prejudiciul datorat statului • faţă de directorul economic s-a menţinut soluţia primei instanţe, fiind vorba de achitare • vineri după-amiază, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale s-au prezentat la domiciliul lui Stancu şi l-au preluat în cătuşe, acesta fiind condus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi
Vinerea neagră pentru Gheorghe Bunea Stancu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila a ajuns din nou la închisoare, asta după ce a primit sentinţa finală în dosarul “Sportul”. Stancu a avut parte de ghinion: pedeapsa i-a fost majorată la instanţa superioară. Are o pedeapsă de aproape 4 ani închisoare, asta în condiţiile în care la Tribunalul Vrancea primise 3 ani închisoare. Oricum, având peste 60 de ani, Stancu va beneficia de anumite prevederi legale şi probabil va scăpa mult mai repede din spatele gratiilor. Culmea, instanţa superioară l-a iertat pe Stancu de prejudiciul adus statului şi a ridicat şi sechestrul asigurător pe bunurile condamnatului. Pe de altă parte, el mai are şi alte dosare în care este judecat. Vineri după-amiază, poliţiştii de la Investigaţii Criminale l-au preluat de acasă pe condamnatul Stancu şi l-au condus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru perioada de carantină. Scos în cătuşe, însă cu mâinile acoperite, Stancu părea destul de slăbit. El nu a făcut vreun comentariu.
Sentinţa finală s-a dat vineri, în jurul prânzului, la Curtea de Apel Galaţi, fiind în defavoarea apelantului Gheorghe Bunea Stancu. Judecătorii au desfiinţat sentinţa primei instanţe şi au dispus rejudecarea. După cum se arată în soluţia pronunţată, instanţa a admis apelurile declarate de inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi împotriva sentinţei penale din 8 martie 2019, pronunţată de Tribunalul Vrancea în dosarul 1614/91/2015. “Desfiinţează în parte sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Vrancea şi în rejudecare: Majorează pedeapsa rezultantă stabilită în cauză în sarcina inculpatului Gheorghe Bunea Stancu de la 3 (trei) ani închisoare, la 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare (prin adăugarea unui spor de 8 luni închisoare). Menţine dispoziţiile referitoare la pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatului Gheorghe Bunea Stancu. Înlătură din sentinţa apelată dispoziţiile privind: confiscarea de la inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în folosul statului, a sumei de 1.816.790 lei; menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituită în cursul urmăririi penale prin ordonanţa procurorului din 12.05.2015 asupra bunurilor aparţinând inculpatului Gheorghe Bunea Stancu. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Definitivă”, este soluţia pronunţată în şedinţă publică la data de 28 iunie.
După carantină, Stancu s-ar putea muta tot la Penitenciarul Focşani
Închisoarea nu este un loc necunoscut pentru fostul preşedinte CJ Brăila. El a mai fost pe acolo. Stancu a ajuns în spatele gratiilor la începutul lui aprilie 2015, după ce a fost condamnat la 3 ani închisoare în dosarul “Mită la PSD”. A scăpat de închisoare, după un an şi jumătate, el fiind liberat condiţionat. El a fost încarcerat la Penitenciarul Focşani, unde probabil va ajunge şi acum, după noua condamnare. Asta după ce va trece perioada de carantină pe care o execută în Penitenciarul Galaţi. Pe rolul Tribunalului Vrancea mai este un dosar în care Stancu este inculpat, plus că alt dosar în care este judecat alături de afaceristul Ioan Niculae se află în apel la Curtea de Apel Bucureşti. În primă instanţă Stancu a fost achitat.
Referitor la dosarul “Sportul” în care Stancu a primit pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare, reamintim că la începutul lunii august 2015, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ, Alina Daniela Rusu. Inculpaţii au fost acuzaţi de infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese, asta după ce au aprobat finanţarea a două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club “Dunărea” Brăila, considerată ilegală de procurorii DNA. Dosarul a ajuns la Tribunalul Vrancea, unde s-a dat sentinţa în luna martie, când Stancu a primit 3 ani închisoare pentru conflict de interese şi a fost achitat pentru abuz în serviciu, inculpata Rusu Alina Daniela fiind achitată.
Tot la Tribunalul Vrancea se află o altă cauză în care este judecat fostul preşedinte CJ Brăila, “Stancu vs. DNA”. După cum v-am informat în ediţiile anterioare, în acest dosar, Gheorghe Bunea Stancu este judecat pentru infracţiuni de corupţie, alături de alţi funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila, fiind vorba de acordarea unor contracte considerate de procurori preferenţiale, prejudiciul estimat de aceştia fiind de aproape 3 milioane lei. Pe 2 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi a încă 12 funcţionari, salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi trei societăţi de construcţii prin care s-ar fi derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului. Următorul termen de judecată în acest dosar este stabilit pentru luna septembrie.
În noiembrie 2018, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în dosarul “InterAgro”. Stancu a fost achitat de judecătorii primei instanţe. El a fost acuzat de fapte de corupţie, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, dosarul ajungând pe rolul instanţei în aprilie 2016, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată. Din lista inculpaţilor, Gheorghe Bunea Stancu este singurul care a fost achitat, ceilalţi inculpaţi primind pedepse cu închisoarea. În 2016, Stancu a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. El ar fi făcut lobby pentru promulgarea unei hotărâri de guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, în beneficiul financiar al grupului “InterAgro”, aparţinând omului de afaceri Ioan Niculae.
În urma apelurilor formulate în cauză, dosarul “InterAgro” a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, judecata fiind programată pentru data de 26 septembrie. Fiind achitat în primă instanţă, Stancu nu a formulat apel.