Neregulile constatate de inspectorii Curţii de Consturi (CC) în urma controalelor făcute anul trecut, care au vizat activitatea instituţiilor pe anul 2012, nu reprezintă pentru autorităţile locale decât "diferenţe de viziune". Aşa apreciază primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, cel mai recent raport de activitate al Curţii de Conturi, care a descoperit că bugetele locale au fost prejudiciate anul trecut cu 39,8 milioane de lei, echivalentul a aproape 9 milioane de euro, banii însemnând venituri nerealizate şi plăţi nelegale. Verdictul nu i-a luat însă prin surprindere pe edilul municipiului şi pe şeful CJ şi asta pentru că, explică cei doi, raportul Curţii de Conturi face an de an obiectul mai multor procese purtate în instanţă. În sprijinul acestei idei, primarul a declarat vineri că a obţinut sentinţa judecătoarească de la Curtea de Apel Galaţi, potrivit căreia Primăriei Brăila i s-ar fi anulat toate neregulile constatate în urma controlului din 2010 şi ar fi admis recursul făcut de reprezentanţii locali la decizia Curţii de Conturi. "În fiecare an avem o discuţie despre sporul de dispozitiv acordat nelegal după părerea Curţii de Conturi. Deci, ăsta este controlul aferent lui 2010, pe care l-am soluţionat pe hotărâre irevocabilă la Curtea de Apel Galaţi, în care anulează tot şi admite recursul nostru. La momentul acesta ceea ce ni se impută nouă este suma de 463.000 lei , adică nu se impută, se spune că s-au făcut plăţi nelegale etc.", a precizat Simionescu. Acesta a mai adăugat că la fel va proceda şi cu neregulile Curţii de Conturi depistate anul trecut şi va urma calea instanţei ori de câte ori va fi nevoie.
"Marea delapidare pe care a făcut-o domnul Stancu"
Deşi iniţial a bâjbâit subiectul şi s-a arătat în necunoştinţă de cauză, spunând că nu crede că este vorba despre un prejudiciu de ordinul milioanelor de lei, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, şi-a amintit în cele din urmă despre ce este vorba. La rândul său, oficialul a susţinut că atât timp cât s-a dat o hotărâre judecătorească irevocabilă în favoarea salariaţilor CJ, nu vede cum aceeaşi speţă ar avea altă pronunţare. Oricum ar fi, Stancu este de părere că pentru a fi "mai colorat" acest raport anual al Curţii de Conturi, au "inserat marea delapidare care a făcut-o din nou domnul Stancu, că a furat 5 miliarde de la Consiliul Judeţean."
"Există o circulară la nivelul lor, în care au ca temă să verifice sporul de dispozitiv. Când a venit controlul de la Constanţa, eu le-am spus «atâta timp cât am o sentinţă definitivă şi irevocabilă în care instanţa de judecată spune că sporul acordat de Consiliul Judeţean este legal, am continuat să-l dau în continuare. Dacă nu l-aş fi dat, însemna că nu pun în aplicare o hotărâre judecătorească şi nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti înseamnă faptă penală. Şi îl vom da în continuare. Este adevărat că şi la timpul controlului când s-a făcut procesul verbal noi eram în instanţă pentru anul următor, cu aceeaşi problemă. Dar nu vă închipuiţi că o instanţă dacă a dat o hotărâre în favoarea salariaţilor, anul următor o să o dea altfel", a conchis şeful CJ.