Consilierii judeţeni n-au mai dezbătut nimic legat de destinaţia clădirii de pe Str. Polonă nr. 14, în ultima şedinţă de consiliu, din 30 aprilie. Deşi, iniţial, se anunţase că membrii CJ Brăila urmează să analizeze propunerile venite din partea brăilenilor şi adunate într-un raport de către consilierul independent Marian Căpăţână, până la urmă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Asta deoarece preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a anunţat sec că în privinţa clădirii de pe Polonă a luat deja o decizie: va înfiinţa acolo o secţie a Universităţii Politehnice din Bucureşti, ceea ce nu e rău. "O să o invit pe doamna Andronescu în plenul Consiliului Judeţean, să discutăm despre învăţământul superior - filiala Politehnicii, Universitatea Bucureşti la Brăila, cu trei - patru discipline. Ne-am orientat, dar încă ne mai gândim la ele. Probabil, împreună cu Agronomia şi cu Universitatea de medicină şi farmacie «Carol Davila» din capitală să încercăm să formăm un nucleu cu profesori de la Bucureşti. Astăzi nu avem profesori, din păcate, la Brăila, să începem ceva, dar îi avem pe cei de la Bucureşti, probabil că în timp se vor putea forma. Poloniei 14 o să vă propun să i-o dăm Politehnicii în folosinţă, în administrare, împreună cu clădirea de pe Calea Călăraşilor, cu Facultatea de Inginerie Galaţi, care nu se desfiinţează, dar sălile alea mari o să le împărţim în două. Sunt prea mari pentru grupele actuale. Încercăm să îmbinăm, scopul este să avem cât mai mulţi studenţi la Brăila, care vor modifica cu siguranţă climatul", le-a transmis Stancu consilierilor.
Cele şapte variante ale lui Căpăţână
Totuşi, acelaşi Stancu l-a "însărcinat" pe consilierul Căpăţână, în luna martie a acestui an, să îi prezinte mai multe propuneri legate de destinaţia pe care ar putea să o primească imobilul în cauză, reabilitat recent, cu fonduri din bugetul CJ. Căpăţână a lansat o campanie de colectare a propunerilor venite din partea brăilenilor, beneficiind inclusiv de sprijinul cotidianului nostru, care a îndemnat cititorii să vină cu idei pe această temă. În baza comentariilor exprimate pe site-ul ziarului "Obiectiv - Vocea Brăilei", dar şi a propunerilor primite direct de la diferite persoane, Marian Căpăţână a întocmit o listă cu şapte posibile destinaţii ale clădirii. Astfel, acesta a trecut în raportul său propunerile ca imobilul de pe Polonă să servească drept secţie a Muzeului Brăilei, Casă a Artelor, Casă a Minorităţilor, Club al Tineretului, sediu al Asociaţiei Licarte înfiinţate de Liceul de Artă, Muzeu al Figurilor de Ceară sau Muzeu Regional al Comunităţii Evreieşti. Toate aceste propuneri erau argumentate într-un fel sau altul şi ar fi trebuit dezbătute de consilierii judeţeni.
Pentru reabilitarea imobilului de pe Str. Polonă, nr. 14, fostul sediu al Casei de Cultură a Municipiului, s-au investit 2,28 milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean. Când au aprobat investiţia, consilierii judeţeni au stabilit că acestei clădiri nu i se poate da decât o destinaţie culturală.
Stancu: "Eu cred că omul are dreptul la cuvânt"
Preşedintele CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu nu s-a arătat prea mulţumit de lista "încropită" de consilierul independent Marian Căpăţână. De aceea, a abordat subiectul vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, dând de înţeles că propunerile primite din partea independentului nu sunt unele practice şi că în niciun caz nu va fi de acord ca imobilul de pe Poloniei 14 să devină muzeu. "Eu cred că omul are dreptul la cuvânt. Îi dăm cuvântul, trebuie să fim toleranţi. Şi eu am visat azi-noapte că acolo o să pun un felinar roşu la intrare. Eu n-am voie să visez? Nu e şi dreptul meu? (...) Vă reamintesc că muzeul are trei corpuri A, B şi C, unde are suprafaţă, nu glumă. Are Casa colecţiilor de artă, o clădire impunătoare, care i-a fost dată în administrare, are Panait Istrati, are Fănuş Neagu la Gradiştea, acum o să mai luăm încă ceva de la un profesor care ne dă o bibliotecă pe strada Roşiori. Are suficiente! Muzeul Ştiinţelor naturii, unde, împreună cu Primăria vrem să facem un planetarium şi o mică grădină botanică, dacă vreţi. Nu o să transformăm toată Brăila în muzee! Nu o să fac cât sunt eu aici lucrul ăsta, pentru că nu sunt de acord cu aşa ceva!", a afirmat Stancu.
Nu trebuie ignorat, însă, faptul că pe lista de propuneri întocmită de consilierul Marian Căpăţână figurează şi alte idei, nu doar cea legată de secţia muzeală. Autorul raportului şi-a exprimat speranţa că, totuşi, în următoarea şedinţă a CJ se va face o dezbatere pe acest subiect, aşa cum se stabilise iniţial. "Probabil conducerea CJ are în vedere şi celelalte şapte propuneri, nu doar pe cea venită din partea doamnei Andronescu. Sper că totuşi se va face o dezbatere pe tema acestui subiect, cu atât mai mult cu cât ideile trecute pe listă au venit din partea unor brăileni care au şi ei dreptul să li se respecte punctul de vedere", ne-a declarat Marian Căpăţână.