Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stancu da Primaria Galati pe mina procurorilor

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a facut plingere penala adresata procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, impotriva angajatilor Primariei Galati, reclamind emiterea in mod ilegal a unor documente de urbanism, pentru blocurile construite in cartierul Siret. Stancu ne-a precizat ieri ca a semnat toate documentele necesare in data de 21 septembrie si i-a cerut secretarului judetului sa se ocupe de demersurile propriu-zise pentru expedierea prin posta speciala, a acestora, acuzatia concreta fiind aceea de abuz in serviciu contra intereselor publice. In plingerea penala ajunsa la procurorul general de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel se precizeaza : "Domnule procuror general, Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, in calitate de autoritate executiva, ca reprezentant al judetului Braila, persoana juridica de drept public, formulez prezenta plingere penala si va sesizez in vederea cercetarii faptelor savirsite de functionarii publici din cadrul Primariei municipiului Galati, referitoare la nelegalitatea eliberarii unor acte de autoritate, respectiv autorizatiile de constructie (...) pentru constructii realizate pe un amplasament situat in extravilanul comunei Vadeni, judetul Braila. Competenta autoritatilor publice locale ale municipiului Galati se limiteaza la acte de autoritate, inclusiv autorizatii de constructie emise sau eliberate in limitele administrativ-teritoriale ale municipiului Galati, asa cum rezulta din Legea 215/2001 si Legea 50/1991. In acest context, persoanele publice care semneaza autorizatiile de constructie au intocmit si semnat acte de autoritate cu depasirea competentelor materiale si teritoriale, odata cu emiterea autorizatiilor de constructie susmentionate, pe raza comunei Vadeni, judetul Braila. Autorizatiile de constructie, in aceasta situatie, trebuiau sa fie elaborate si emise de presedintele Consiliului Judetean Braila, cu avizul primarului comunei Vadeni, deoarece lucrarile pentru care se emiteau se executau pentru terenuri care depasesc limita unitatii administrativ-teritoriale. (...)Faptele savirsite de persoanele semnatare intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, prevazute si sanctionate de art. 248 Cod Penal. In ceea ce priveste faptele savirsite, va rog sa retineti ca in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, functionarii publici ai Primariei municipiului Galati au indeplinit in mod defectuos atributiile, incalcind competenta materiala si teritoriala a institutiei, iar prin aceasta au cauzat o tulburare insemnata bunului mers al activitatii de autorizare ce se desfasoara in cadrul Consiliului Judetean Braila, dar si crearea unei pagube in cadrul patrimoniului judetului Braila, neincasindu-se la bugetul local taxele aferente autorizatiilor emise, cu incalcarea Legii 500/1991".

"Eu nu sint genul care sa se dea deoparte, cind trebuie facut ceva!"

Presedintele CJ Braila ne-a mai spus ca este hotarit sa mearga pina-n pinzele albe cu aceasta chestiune, pina se va rezolva in mod legal. In plus, Gheorghe Bunea Stancu a avut o discutie cu noul inspector sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii Braila, Danut Zob, pe problema cartierului Siret privind demersurile legale ce pot fi facute de cele doua institutii, pentru a impune intrarea in legalitate, in zona miei de hectare pe care construiesc galatenii locuinte sociale. Stancu a explicat ca i-a furnizat lui Danut Zob informatii legate de cartierul Siret si de modul in care s-a construit pina acum, precum si despre autorizatiile emise, in mod legal, de CJ Braila, pentru ca acesta sa-si faca o imagine de ansamblu despre situatia exacta din teren.
La rindul sau, Zob a admis ca, desi abia s-a instalat in functie, problema cartierului Siret a fost prima discutata cu reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si cu sefii de la regionala din Constanta. El a recunoscut, ieri, ca se astepta ca aceasta sa fie prima chestiune despre care va fi intrebat de presa, fiind, totodata, si una dintre cele mai complicate pe care le va avea de rezolvat. Zob ne-a mai marturisit, ieri, ca este decis sa se implice in rezolvarea problemei, in limitele competentei sale legale si ca nu va tolera impasibil ca galatenii sa ridice noi constructii ilegale, in zona amintita. Zob ne-a aratat, ieri, dosarul cu toate actele existente, pe tema miei de hectare, pe care l-a studiat si pe care l-a si transmis superiorilor ierarhici, pentru a-i informa exact asupra situatiei pe care este chemat sa o rezolve. Intrebat direct daca superiorii de la regionala din Constanta si-au dat acordul, pentru ca Inspectoratul in Constructii sa "intre" in cartierul Siret, acesta a admis ca a primit acordul. "Sa nu credeti ca ma tem sa ma implic in aceasta problema, eu nu sint genul care sa se dea deoparte, cind trebuie facut ceva. Singura problema este ca nu se poate face nimic peste noapte, am nevoie de ceva timp, pentru a ma pregati. Am pregatit intreg dosarul, pentru a ma familiariza cu toate aspectele legale, am discutat cu autoritatile locale si judetene si in curind vom trece si la actiune", ne-a declarat ieri Danut Zob.
Seful ITC a primit, de altfel, sarcina si de la liderul PNL Braila, primarul Constantin Cibu, sa se ocupe la modul serios de problema miei de hectare. Cibu insusi a confirmat aceasta chestiune ieri, in cadrul unei conferinte de presa, cind a declarat ca a avut deja o discutie pe aceasta tema cu Zob, si urma sa se mai intilneasca pe aceeasi tema, chiar in cursul zilei de ieri. "Am promis ca o sa-i cer sa se ocupe de asta si asta intentionez sa fac. Nu ne jucam cu vorbele! Asta este sarcina pe care o va primi, sa vedem care este cadrul legal, astfel incit Inspectia in Constructii sa intervina in mod activ si serios, dar numai in limitele legii", a spus ieri primarul.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii