Deşi a intrat în scena politică brăileană de numai câteva luni, noul şef interimar al democrat liberalilor brăileni, Constantin Dumitriu, a stârnit puternice controverse atât în rândul adversarilor politici cât şi în sânul propriului partid. În cadrul unui interviu acordat cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", Dumitriu dă replica la acuzaţiile care i-au fost aduse de la instalarea sa pe funcţie şi până acum, mai ales de liderul PSD, Gheorghe Bunea Stancu. Totodată, liderul PDL îşi face public şi punctul său de vedere cu privire la adevăratele motive ale atacurilor îndreptate împotriva sa.
- S-au făcut numeroase comentarii cu privire la motivul pentru care aţi fost numit în funtea PDL Brăila. Care este explicaţia dvs. pentru această mutare politică?
- Cunosc acele comentarii, iar multe au fost făcute de preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a declarat de mai multe ori că ştie el de ce am venit la Brăila şi de ce am plecat din Galaţi. Eu am venit la Brăila pentru că sunt brăilean şi e o onoare pentru mine, ca brăilean, să preiau conducerea filialei locale a PDL, mai ales având în vedere că, în calitate de om al partidului, am demonstrat în celelalte campanii că am scos rezultate foarte bune, neaşteptat de bune. Am plecat de la organizaţia municipală a PDL Galaţi deoarece preşedinţia unei organizaţii judeţene e o promovare politică şi nu o decădere. De aceea mă aflu eu în Brăila şi sunt convins că în Brăila vom avea în 2012 rezultate foarte bune. Am reuşit să creăm o echipă şi până acum sunt mulţumit de cum se lucrează în organizaţia judeţeană a PDL Brăila.
- La început aţi întâmpinat o opoziţie puternică chiar din partea fostei conduceri a PDL Brăila, în special din partea fostului preşedinte interimar, Giana Pătraşcu. Care sunt în acest moment relaţiile dintre dumneavoastră?
- Eu am discutat cu Giana despre comunicatul pe care l-a făcut public şi în care mă întreba ce am făcut eu ca europarlamentar şi ca viceprimar al oraşului vecin. I-am spus că, în ce priveşte funcţia de viceprimar, am făcut foarte multe lucruri şi i-aş dori şi ei să facă la Brăila, măcar un sfert din ce am făcut eu. Ca europarlamentar, i-am reamintit că am fost de două ori raportor pe două legi, şi de două ori responsabil al celui mai mare grup din Parlamentul European, PPE, pentru alte 2 legi. În total sunt 4 legi pe agricultură la care eu mi-am adus contribuţia, care sunt în aplicare şi cu rezultate foarte bune pentru România. Sunt europarlamentari care într-un mandat de 5 ani nu reuşesc măcar de 2 ori să fie responsabili pe nişte legi, iar eu am făcut asta de 4 ori în 4 ani. Am, de asemenea, peste 88 de amendamente pe agricultură, majoritatea aprobate de PE. Îi doresc să facă măcar un sfert din cât am făcut eu pentru România şi apoi sunt de acord să dau socoteală în faţa oricui. În acest moment am o relaţie bună cu Giana Pătraşcu, dar am ţinut să fac aceste precizări pentru că am rugat-o ca personal să dezmintă ceea ce a declarat atunci public şi cum nu a făcut-o, mi-a demonstrat că pentru unii cuvântul dat e mai puţin important.
"Stancu e supărat că nu mai are el butoanele"
- Liderul PSD Brăila v-a acuzat că le solicitaţi directorilor de deconcentrate să vă plătească o zeciuială ca să îi menţineţi pe posturi. Cum comentaţi?
- Stancu e foarte supărat pe această zeciuială de care se presupune că i-au zis unii directori de deconcentrate. Dar, probabil, că aceşti directori i-au spus, de fapt, că nu îi mai pot da lui zeciuiala. Diferenţa dintre el şi PDL e că la PDL se primesc chitanţe pentru donaţii şi contribuţii, în timp ce, probabil, Stancu îi încasa în mod direct. De aceea e aşa supărat pe zeciuiala aia, pe care el, de fapt, o practică zilnic.
- Tot liderul PSD a afirmat că sunteţi la "butoanele" deconcentratelor şi că din această poziţie aţi comandat controale la firmele pe care el şi apropiaţii lui le deţin.
- Stancu m-a acuzat că sunt la butoanele deconcentratelor! Dar eu nu am afaceri în Brăila, în timp ce el are şi are nevoie de acele butoane. E normal ca noi să ne punem oamenii pe aceste funcţii pentru că suntem un partid aflat la guvernare şi trebuie să ducem programul politic până la capăt. Şi nu îl putem duce cu oamenii PSD-ului. De aia e supărat el, că nu mai are butoanele, de aia şi foloseşte aceste termen, că el butona. Eu nu am făcut decât să le cer directorilor să respecte legea şi să facă treabă, să îşi îndeplinească atribuţiile. El e foarte supărat şi mă acuza în urmă cu ceva timp că a început o campanie la adresa firmelor lui sau ale prietenilor lui, pe care am ordonat-o eu. Eu nu am habar despre aşa ceva, dar dacă se întâmplă acest lucru înseamnă că oamenii au început să îşi facă treaba. Până acum el l-a avut la Finanţe pe Abraşu, care nu şi-a făcut datoria. Când a venit noul director, i s-a şi pus sechestru lui Stancu pe unele bunuri pentru că nu îşi plătise datoriile la stat. Şi mai avea curajul să vorbească el de reducerea pensiilor şi a salariilor, când el nu îşi plătea datoriile la stat. Până la urmă a fost şi el nevoit să le plătească. Aşa că un om care îşi face treaba în funcţia în care e pus e o normalitate din punctul meu de vedere, nu un abuz. Stancu se dă victimă acum că nu mai are butoanele alea să comande el tot.
"E curios cum a crescut «Concivia» de când e el preşedinte de CJ"
- Mai exact, la ce "comenzi" vă referiţi?
- De exemplu, "Concivia", până să vină Stancu la preşedinţia CJ, nu reuşea să penetreze piaţa lucrărilor de construcţie, iar azi avem primării PSD în judeţ care lucrează cu "Concivia". E vorba de Zăvoaia, Ulmu, Dudeşti, Berteştii de Jos şi Ciocile. Îi solicit domnului Stancu să facă publică valoarea contractelor acestea. Despre asta vorbim, despre corectitudine. Iar domnia sa obstrucţionează anumite lucrări ce se desfăşoară în Brăila şi condiţionează eliberarea unor autorizaţii de efectuarea lucrărilor respective cu "Concivia". Practic, când se cere un Plan Urbanistic Zonal e nevoie şi de o autorizaţie socio - economică din partea CJ. Ea nu e importantă din punct de vedere al dezvoltării urbanistice, dar fără ea nu iese autorizaţia de construcţie. Aşadar, nu acordă acea autorizaţie dacă firmele respective nu lucrează cu el sau cu cine vrea el. Asta s-a întâmplat concret şi cu centrul comercial care trebuia să se construiască între Brăila şi Galaţi. Investiţia era de 300 de milioande de euro, pe 25 de ha, se creau locuri de muncă, taxele le încasa Brăila şi ar fi lucrat atât firme din Brăila, cât şi firme din Galaţi la această investiţie. Acum, nici în 10 ani nu o să mai avem oportunitate ca asta, că şi-a pus el interesele personale mai presus de cele ale comunităţii. Faza e că atunci se dezvolta centrul comercial de la Vărsătura, la care "Concivia" a lucrat ca subcontractor (atunci autorizaţia de construcţie a venit după ce s-au început lucrările) şi i s-a zis «mai întâi îmi dai mie, opreşti aia de dincolo ca să deschidem noi primii, şi gata». La fel lucrează cu primăriile PSD, pe bani mulţi, la extinderea reţelelor de apă. E curios cum a crescut "Concivia" de când e el preşedinte de CJ şi cum pe criză lucrează numai ei, că altcineva nu mai apucă. Să facă publice cifrele de afaceri ale firmei Concivia din 2005 până acum, să vedem şi noi cum au evoluat lucrurile acolo de când e el la CJ.
- E adevărat că la Galaţi a propus inundarea Insulei Mari a Brăilei?
- Într-adevăr, aşa e. Am fost uimit să aud că la şedinţa Inspectoratului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de la Galaţi, de acum câteva zile, Stancu a propus să se inunde Insula Mare a Brăilei, spunând că va găsi el soluţii să adăpostească cele câteva mii de persoane care trăiesc acolo, că asta nu e o problemă pentru el. Eu vă spun că inundarea IMB ar fi fost o mare bucurie pentru el din 3 puncte de vedere. Îşi plătea o poliţă faţă de Culiţă Tărâţă, pentru că nu a putut el să pună mână pe IMB, aşa că îi distrugea lui Tărâţă visul. Apoi, era o mare bucurie pentru el să construiască cu «Concivia» casele pentru sinistraţi. Ar fi avut un front de lucru extraordinar! În cele din urmă, dacă IMB se inunda, dezastrul provocat - 4 miliarde de euro, putea fi îndreptat într-o perioadă de 6 - 8 ani, timp în care îşi mai găsea nişte portiţe de a mai lucra pe acolo şi de a mai scoate nişte bani. Că tot vorbim de IMB, îl întreb public ce se întâmplă cu cele 400 de ha de la Blasova, din administrarea CJ, despre care există zvonul că doreşte să le dea pentru cultivare unor prieteni apropiaţi sau chiar firmei pe care o patronează pe sectorul agricol.
"El vrea să fim parteneri, dar să îi votăm hotărârile de CJ, unele aberante şi să îşi tragă el interesele"
- După cum merg lucrurile în CJ şi CLM, este limpede că, la acest moment, nu există nicio colaborare între PSD şi PDL.
- Într-adevăr aşa e, iar Stancu e nemulţumit că nu e înţelegere locală la nivel de partide. Dar a avut înţelegeri politice cu fostul preşedinte PDL Brăila, Bădălan, pe care nu le-a respectat. A făcut nişte înţelegeri politice şi cu Giana Pătraşcu, nici pe alea nu şi le-a respectat, iar cu mine nu se poate înţelege, fiindcă eu îi cer să îşi respecte promisiunile. Dacă suntem parteneri la guvernarea locală, trebuie să fim parteneri pe toate instituţiile ce aparţin guvernării locale, dar asta nu îi convine, pentru că nu mai are el controlul. El vrea să fim parteneri, dar să îi votăm hotărârile de CJ, unele aberante şi să îşi tragă el interesele, iar asta nu se poate.
- Şi dacă o să încerce înlocuirea vicelui CJ şi a viceprimarului PDL?
- Nu are cum să îmi forţeze mâna, deoarece noi de pe aceste două funcţii nu avem de beneficiat cu nimic. El e disperat că nu mai poate jongla cum jongla înainte cu această organizaţie, el dădea ordine înainte, pe vremea Gianei Pătraşcu, iar azi nu se mai întâmplă asta. Şi atunci, în gândirea lui diabolică, zice «las' că schimb eu viceprimarul şi vicepreşedintele CJ, să îi dau o lecţie lui Dumitriu, să vadă că nu mai au nimic». Îi solicit public să facă cunoscute atribuţiile date lui Pătraşcu, atribuţii neimportante pentru dezvoltarea judeţului Brăila, tocmai pentru a nu da socoteală în faţa ei de acţiunile pe care le face el. Din păcate pentru el, îl anunţ că nu îmi forţează mâna şi că nu mă impresionează încercările lui disperate de a lua puterea locală.
- Să înţelegem că este exclus orice dialog politic cu liderul social - democraţilor brăileni?
- Sunt dispus la orice dialog politic pentru a negocia guvernarea locală şi a da o susţinere reciprocă, însă în niciun caz nu voi avea o înţelegere politică cu Stancu prin care să vând organizaţia PDL persoanei sale.