Societatea Filarmonică "Lyra" Brăila riscă să nu mai primească niciun ban din vistieria Consiliului Judeţean. Nemulţumit că se cheltuie anual două miliarde de lei cu această societate muzicală, Gheorghe Bunea Stancu a propus o fuziune cu Liceul de Artă "Hariclea Darclee". Mai exact, Stancu a propus înfiinţarea unei orchestre la Brăila, compusă din artiştii de la "Lyra" cât şi din cei ai Liceului de Artă. Acesta a ameninţat că la viitoarea şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean se va lua o decizie clară în acest sens. "M-am uitat la «Lyra» şi am constatat că noi în fiecare an am tot dat câte două miliarde. Când am înfiinţat Lyra am gândit-o ca pe o orchestră de cameră a Brăilei. Nu să aduc oameni de la Bucureşti, Galaţi sau din altă parte, să facă trei spectacole pe an, care mă costă 2 miliarde de lei. Dacă împart 2 miliarde la 3 fac aproape 700 de milioane. Nu ştiu, eu ori mă abţin ori votez împotrivă la acest proiect la viitoarea şedinţă CJ. Nu se poate aşa ceva, sunt bani publici. Le-am dat soluţii. «Faceţi cu Liceul de Artă un octet care cântă muzică clasică. Dar începeţi ceva!» ", a transmis, ieri, liderul CJ, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PSD. În altă ordine de idei, Stancu a spus că îşi doreşte cât mai multe proiecte muzicale la Brăila şi, implicit, cât mai multe reprezentaţii la scenă deschisă. Acesta a asigurat că dacă se vor organiza evenimente de anvergură, Consiliul Judeţean va pune gratuit la dispoziţie Casa Tineretului. "Ar trebui ca măcar o dată pe lună să organizeze câte un spectacol pentru brăileni. Aceeaşi obligaţie o are şi Petrea Gogu (dirijorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila) cu fanfara. La urma urmei nu sunt banii mei, sunt banii voştri şi bani sunt pentru că avem grijă de ei. Că dacă mă apuc mâine şi fac trei drumuri, le pun şi borduri şi am cheltuit toţi banii", a încheiat preşedintele CJ.
De menţionat că şi în vara anului trecut, activitatea "Lyrei" a mai făcut obiectul unor nemulţumiri exprimate în cadrul şedinţelor de Consiliu Judeţean, când Gheorghe Bunea Stancu a propus chiar şi o comasare între Centrul de Creaţie şi "Lyra", pentru a se reduce din cheltuieli. La acea vreme Stancu a fost convins de către consilierii judeţeni că se vor implica în redresarea activităţii societăţii muzicale. Numai că a mai trecut un an, iar sprijinul consilierilor brăileni a fost fantomatic.
Teodorescu, luat prin surprindere
Surprins de declaraţiile preşedintelui CJ, preşedintele Instituţiei de spectacole "Lyra", dr. Nicu Teodorescu, a spus că tocmai ce a discutat la Consiliul Judeţean pe marginea bugetelor propuse şi a primit aceeaşi sumă ca şi în anii trecuţi, 200.000 de lei. "Nu a fost nicio discuţie de acest fel. Am discutat chiar cu domnul preşedinte, care ne-a spus că deşi am cerut 230.000 de lei - voiam să mărim şi noi salariile în 2014 - vom primi tot 200.000, dar cu o condiţie, să facem orchestră la Brăila şi nu cu instrumentişti de la Galaţi. Dar cu cine să facem orchestră şi pe care posturi? La Liceul de Artă sunt multe instrumente care nu se studiază: fagot, oboi, corn englezesc, corn metalic, trombon, contrabas, violoncel... Or, fără aşa ceva nu se poate face orchestră. Cum să fac orchestră fără Galaţi? Apoi, chiar dacă vin cei câţiva instrumentişti de la Liceul de Artă, ei ar trebui să renunţe la posturile din învăţământ, pentru că aici ar trebui repetat în fiecare zi. Marea problemă este faptul că nu avem posturi şi niciun profesionist nu vine voluntar să cânte într-o orchestră", a explicat dr. Nicu Teodorescu.
În privinţa activităţii "Lyrei", Teodorescu a mai precizat că anul trecut s-au dat 11 spectacole, iar sălile au fost pline, brăilenii s-au bucurat de muzica cultă. În acest an, primul spectacol ar urma să aibă loc chiar pe 25 ianuarie.