Procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie au cerut strămutarea procesului în care sunt judecaţi preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, vicepreşedintele CJ Florin Mija şi şeful Biroului de achiziţii din cadrul CJ, Nicolae Moisiu.
Ieri, la propunerea DNA, judecătorii Tribunalului Galaţi au prelungit durata măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de Gheorghe Bunea Stancu. Până la începutul lunii octombrie, Stancu nu poate pleca de acasă fără încuviinţarea autorităţilor, deşi pe data de 9 septembrie, Stancu are termen de judecată în dosarul "Concivia" cu Agenţia Naţională de Integritate, la Înalta Curte.
Vicele CJ, Florin Mija, a mai primit şi el o lună de arest la domiciliu, deşi a încercat să scape. "Admite propunerea Min. Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.N.A. - Serv. Teritorial Galaţi şi, pe cale de consecinţă: prelungeşte durata măsurii preventive a arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu şi Mija Florin, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.09.2014, până la data de 06.10.2014, inclusiv, menţinându-se conţinutul măsurii arestului la domiciliu stabilit faţă de cei doi inculpaţi prin încheierea din data de 08.08.2014, pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. 5258/121/2014, apreciindu-se, totodată, că nu se impune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar, solicitată de inculpatul Mija Florin", ne-a transmis Aurora-Elena Soare, consilier informaţii publice Tribunalul Galaţi.
În dosarul de corupţie, procurorii DNA au cerut strămutarea dosarului, după cum se arată pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei pe data de 2 septembrie 2014, termenul de judecată fiind stabilit pentru data de 17 septembrie.
Ieri, la ora 12.00, preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu a fost preluat de la domiciliu său de pe strada Rahova, de poliţiştii din cadrul IPJ Brăila, pentru a fi transportat la Tribunalul Galaţi, judecata prelungirii arestării fiind programată pentru ora 13.00. Stancu a ieşit din curte, extrem de relaxat, şi s-a urcat în maşina poliţiei, fără a face vreun comentariu. Cu puţin timp înainte de a fi preluat de poliţişti, fiul lui Stancu a venit la domiciliul său. Imediat după ce judecătorii i-au dat vestea arestului la domiciliu, preşedintele CJ a formulat contestaţie împotriva măsurii, cazul urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi.
Acuzaţiile DNA
Reamintim faptul că procurorii anticorupţie îl suspectează pe Gheorghe Bunea Stancu de infracţiuni de corupţie, fiind vorba despre un dosar privind contracte pe bani publici acordate unor firme apropiate. În ziua de 7 august, procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese, vicele CJ - Mija Florin şi funcţionarul Moisiu Nicolae, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptelor. Aceştia sunt acuzaţi tot de infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte CJ şi ordonator principal de credite, Mija Florin şi Moisiu Nicolae şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila. În aceeaşi cauză, procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, pentru abuz în serviciu, faţă de alte 10 persoane, funcţionari publici, administratori ai unor societăţi comerciale şi diriginţi de şantier.
În ziua de 8 august, Stancu, Mija şi Moisiu au fost duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare. Judecătorii Tribunalului Galaţi au dispus arestul la domiciliu pentru preşedintele şi vicepreşedintele CJ şi cercetarea sub control judiciar pentru Nicolae Moisiu. Stancu, Moisiu dar şi procurorii DNA au formulat contestaţii, însă judecătorii Curţii de Apel Galaţi le-au respins şi au menţinut măsurile dispuse în primă instanţă.
În ceea ce îl priveşte pe baronul PSD Gheorghe Bunea Stancu, procurorii DNA Galaţi au solicitat, pe data de 21 august, înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv, după ce inculpatul, în mod indirect, a luat legătura cu suspectul Soare Vasile, administratorul "Concivia". Judecătorii nu l-au trimis însă în spatele gratiilor pe Stancu, nici după ce procurorii DNA au făcut recurs.