Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a anunţat, ieri, care vor fi instituţiile publice pe care judeţul le va prelua ca urmare a adoptării Legii Descentralizării. Mai exact, în cadrul unei conferinţe de presă a PSD Brăila, acesta a subliniat că este vorba despre Direcţia pentru Agricultură, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret. În aceeaşi ordine de idei, Stancu a specificat şi care sunt planurile sale odată cu preluarea direcţiilor amintite, precum şi cele în privinţa personalului actual al acestora. "Vorbim despre patru zone - Direcţia Agricolă, care se va transforma în Oficiul Agricol cu pedologia şi agrochimia, vorbim de Direcţia de Sănătate, care va păstra activitatea de astăzi, mai puţin controlul, inspecţia. Vorbim despre Agenţia de Mediu şi Direcţia judeţeană de Sport. Acestea vor fi la judeţ. Ele vin la noi conform discuţiilor în structurile asociative şi în comitetul executiv, pe anexa bugetului cu sumele pe care le-au avut în 2013. S-ar putea să vină cu 10% mai puţin, dar asta nu cred că este o nenorocire în ceea ce mă priveşte", a declarat Stancu. În legătură cu personalul celor patru direcţii precum şi conducerile acestora, şeful judeţului a ţinut să precizeze că nu vor rămâne decât cei care "îşi fac treaba". "Eu am lucrat cu foarte puţini oameni la Consiliu şi atunci când ţara vorbea să se dea afară din consilii, la noi nu s-a redus nimic, din contră, trebuie să ne mai dea posturi. Eu sunt omul care lucrez cu oameni puţini, dar eficienţi. Nu ne trebuie oameni la număr, ci persoane care vor să facă treabă. Cine va face treabă va merge mai departe. Cine nu, nu! Noi discutăm să îşi facă treaba în interesul cetăţeanului, nu să stăm în Palatul Agriculturii să numărăm colţurile biroului. Nu cu oameni prăfuiţi şi neorientaţi vom rezolva problema agriculturii din judeţul Brăila. Toată lumea aşteaptă la preşedinte, dar el face cât poate. Şi aşa sunt prea multe proiecte", a mai completat acesta.
"Nu o să numim directorii pe criterii politice. Să fie treaba foarte clară!"
În privinţa schimbării actualei conduceri a instituţiilor, Gheorghe Bunea Stancu a explicat că, potrivit legii, aceştia vor fi eliberaţi din funcţie, noii directori fiind realeşi prin concurs. Deşi nu a intrat foarte mult în detalii, şeful CJ Brăila a explicat că numirile nu se vor face pe criterii politice, iar dacă se va întâmpla ca unii directori să facă parte din USL, aceştia nu vor fi aleşi decât pentru competenţele lor.
"Se spune că ei vor fi eliberaţi din funcţie şi apoi se va face concursul de către administraţia respectivă - fie municipiu, fie judeţ - depinde unde sunt. (...) Directorii eu pot să îi aleg cum vreau, dar o vom face prin concurs. Aşa cum sunt unele lucruri pe care le pot face prin cumpărare directă în achiziţii publice, dar prefer să le scot pe SEAP şi să fac ce trebuie. Transparenţa înseamnă concurs. Dacă este o perioadă scurtă în care nu este acoperită activitatea, o să numim un interimar. Dar concursul îl va organiza Consiliul Judeţean, nu instituţia. Legea spune multe, dar la DNA mă duc eu, nu altcineva. Deci, prefer să o fac mai mult decât transparentă. Şi vă spun de acum că nu o să numim directorii - aşa cum mă ştiţi de atâţia ani de zile -, pe criterii politice. Să fie treaba foarte clară! Dacă se întâmplă ca unul din zona USL-ului să fie bun, da. Dacă nu, nu. Şi uitaţi-vă ce se întâmplă în zona deconcentratelor la Brăila, că nu m-am înghesuit foarte tare să dau din coate să fac nu ştiu ce. Cine îşi vede de treaba lui rămâne să îşi vadă de ea, cu condiţia să nu facă politică", a afirmat sursa citată.
Planurile lui Stancu
Mergând pe aceeaşi linie, preşedintele CJ Brăila a menţionat şi câteva dintre planurile şi strategiile sale de lucru în privinţa instituţiilor amintite mai sus. Printre cele mai importante se numără renovarea Hotelului şi a Cantinei Sport, odată cu preluarea Direcţiei de Sport şi Tineret, dar şi o reorganizare a Palatului Agriculturii. "Acolo ne dorim, în primul rând, să facem ordine. Ce să vă spun, că a rămas fără apă? Nu este în regulă. Vom da spaţii structurilor asociative, în primul rând spaţii adecvate, conform normelor în vigoare ca volumetrie şi mod de funcţionalitate, celor care sunt acolo, pentru că funcţionează cel puţin câteva instituţii - APIA, APDRP, Direcţia Agricolă acum, pedologia şi studiile agrochimice, deci sunt cinci. În primul rând, trebuie să ne uităm la ele cum ne-am uitat şi la Palatul Administrativ", a declarat acesta. Legat de Agenţia de Mediu, şeful CJ Brăila a ţinut să precizeze că angajaţii va trebui să îşi orienteze activitatea în favoarea investitorului. Acesta a explicat că avizele va trebui eliberate mult mai repede. "Legea poate să spună în maxim 30 de zile, dar noi putem să dăm un aviz în 5 zile, sau 10 zile. De ce să stăm la 30 de zile să dăm avizul? De aici se pierd o grămadă de lucruri, se pierd în primul rând fonduri europene", a mai spus liderul PSD Brăila. Totodată, Stancu a amintit şi planurile sale legate de preluarea Taberei Blasova, unde, din punctul său de vedere, cel mai important element îl reprezintă rezolvarea problemei apei potabile. Cu toate acestea, şeful judeţului a ţinut să precizeze că discuţiile sunt încă premature în privinţa Legii Descentralizării, de a cărei punere în practică nu s-a arătat foarte convins. "Staţi puţin să treacă legea, pentru că o să o atace la Curtea Constituţională. Nu vă grăbiţi că nu e chiar aşa. Eu nu o văd de azi pe mâine, vă spun cinstit. În mod normal trebuie să le preluăm de la 1 ianuarie din ce ştiu. Dar eu nici nu m-am chinuit să citesc prea mult legislaţia asta. Ştiţi că v-am spus şi cu regionalizarea care era părerea mea. Am avut dreptate? Se mai întâmplă ceva cu regionalizarea? Mai vorbeşte cineva despre ea? Ne trece şi cu descentralizarea foarte curând. Dar să dea Dumnezeu să n-am eu dreptate. În ceea ce ne priveşte, eu pot să vă asigur că ele vor fi instituţii care vor fi funcţionale şi vor face treabă", a conchis sursa citată.