Mergi la conţinutul principal

Stagnări de prețuri la spațiile comerciale

• în vreme ce valorile apartamentelor, caselor și terenurilor au crescut, prețurile spațiilor comerciale din municipiul și județul Brăila se mențin la nivelul anului trecut

 

La începutul anului 2023, experții au anunțat prețuri mai mari la apartamente, case și terenuri, însă există și o categorie de bunuri imobile unde cotațiile sunt în stagnare. Este vorba despre imobilele cu altă destinație decât cea de locuință, adică spații comerciale, administrative, cabinete, birouri etc. Iată care este explicația specialiștilor:

“Condițiile economice au avut un impact negativ asupra tranzacțiilor de spații comerciale, spații de birouri, clădiri industriale, agricole și construcții speciale de pe piața județului Brăila, în sensul că numărul acestora a fost foarte redus. Pe acest segment anticipăm o menținere a prețurilor de tranzacționare la nivelul anului 2022”, precizează evaluatorii ing. Ion Marcel și ing. Dinu Valerică. La cererea Camerei Notarilor Publici Galați, structură căreia îi este arondat și județul Brăila, cei doi au realizat o analiză prin care se actualizeză valorile orientative de vânzare-cumpărare a locuințelor, spațiilor comerciale, terenurilor intra și extravilane din municipiul și județul Brăila, expertize ce sunt comunicate la Judecătorie, Cadastru și structurilor teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. Precizăm că pe baza acestor valori orientative vor fi încasate taxele notariale de timbru.

 

3.500 lei/mp, prețul spațiilor comerciale la parter de bloc

După ce pe tot parcursul lunii ianuarie v-am prezentat valorile orientative de circulație pentru locuințe, terenuri intra și extravilane din municipiu și județ, astăzi încheiem seria de materiale cu valorile orientative ale spațiilor comerciale.

Astfel, în municipiul Brăila, în zonele urbanistice, valorile spațiilor comerciale variază de la 1.100 lei (zona 4) la 3.300 lei (zona 0), pentru construcțiile din zidărie. Pentru cele cu structură metalică și geam termonpan, cotațiile pornesc de la 750 lei/mp (zona 4) și ajung la 2.000 lei/mp (zona 0). În ceea ce privește chioșcurile, prețul de listă este de 650 lei/mp în zona ultracentrală și scade spre 150 lei/mp în cazul cartierelor mărginașe.

Dacă ne uităm pe cotațiile anunțate pentru spațiile comerciale, birouri, cabinete situate la parter de bloc, prețurile pleacă de la 1.300 lei/mp și ajung la 3.500 lei/mp în zona ultracentrală.

Pentru spațiile destinate construcțiilor industriale, agricole, depozite etc, în funcție de tipul construcției, prețurile încep de la 400 lei/mp (în cartiere) și ajung la 2.000 lei/mp în zona ultracentrală.

Pentru spațiile comerciale din Ianca, Făurei și Însurăței, cele situate la parter de bloc au o valoare de circulație de 600 lei/mp, în timp ce pentru spațiile edificate independent prețul este de 400 lei/mp.

Precizăm că la spațiile comerciale, atât în municipiu, cât și în județ, prețurile nu s-au schimbat din 2020.

Lista completă a valorilor de circulație pentru imobilele cu altă destinație decât cea de locuință o găsiți în ediția print a cotidianului “Obiectiv” de astăzi, in pagina 5.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro