Mergi la conţinutul principal

Stadiul implementarii POR la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

Agentia pentru Dezvoltare Regionala a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, in calitate de organism intermediar pentru Programul Operational Regional (POR), a prezentat la sediul Consiliului Judetean stadiul implementarii POR.
Potrivit datelor prezentate de Luminita Mihailov, directorul ADR SE, alocarea financiara orientativa pentru Programul Operational Regional 2007 - 2013 este de 4.568,34 milioane euro, din care 3.726,02 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), restul reprezentind fonduri publice nationale.
Pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est alocarea este de 533,75 milioane euro, din care 463,69 euro din FEDR, restul reprezentind fonduri publice nationale.

Axa prioritara 1

Axa prioritara 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere, Domeniul de interventie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbana - In cadrul acestui domeniu major de interventie sint prevazute trei sub-domenii, in functie de tipul beneficiarilor de finantare nerambursabila. Este vorba despre "Subdomeniul Poli de crestere (pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, Constanta a fost desemnat pol de crestere) pentru care alocarea financiara este 90,32 milioane euro, "Subdomeniul Poli de dezvoltare urbana (Braila si Galati au fost desemnate poli de crestere pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est) cu o alocare financiara de 36,12 milioane euro si" Subdomeniul Centre urbane (reprezentate de orase/municipii cu peste 10.000 de locuitori, altele decit polii de crestere si polii de dezvoltare urbana) - 55,29 milioane euro. Termenul limita pentru depunerea planurilor integrate de dezvoltare si a cererilor de finantare aferente este 31 martie 2009.
In prezent, potentialii aplicanti pregatesc planuri integrate si cererile de finantare aferente in vederea depunerii in cadrul acestui domeniu major de interventie.

Axa prioritara 2

Axa prioritara 2 - "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale", Domeniul major de interventie 2.1 - "Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane - inclusiv constructia / reabilitarea soselelor de centura" a fost lansat in 10 septembrie 2007. Valoarea alocata Regiunii de Dezvoltare Sud-Est pentru perioada 2007-2013 este de 116,16 milioane euro. Pe acest domeniu au fost semnate doua contrcate de finantare, in valoare totala de aproximativ 40 milioane euro, 6 cereri de finantare sint in etapa de precontractare, iar 12 cereri de finantare sint in diferite etape de verificare.

Axa prioritara 3

Axa prioritara 3 - "Imbunatatirea infrastructurii sociale" - Domeniul major de interventie 3.1 - Reabilitarea/modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate a fost lansat in data de 22 ianuarie 2008. Valoarea alocata Regiunii de Dezvoltare Sud-Est este de 23 milioane Euro pentru perioada 2007-2013. In cadrul acestui domeniu au fost depuse 7 cereri de finantare care, in prezent, se afla in diferite etape de evaluare si selectie.
Domeniul de interventie 3.2 - Reabilitarea/modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale a fost lansat in data de 28 ianuarie 2008. Suma alocata Regiunii de Dezvoltare Sud-Est este de 13,19 milioane euro pentru perioada 2007-2013, din care 12,9 milioane euro reprezinta fonduri FEDR si bugetul de stat. O cerere de finantare este in etapa de precontractare, iar alte 4 cereri sint in diferite etape de evaluare si selectie.
Domeniul major de interventie 3.3 - "Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta" a fost lansat in data de 31 octombrie 2008. Valoarea alocata Regiunii de Dezvoltare Sud-Est este de 13,19 milioane euro pentru perioada 2007-2013.
Pina in prezent nu a fost constituita Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, aplicantul eligibil in cadrul acestui domeniu major de interventie.
Domeniul major de interventie 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua a fost lansat oficial in data de 29 februarie 2008. Valoarea alocata Regiunii de Dezvoltare Sud-Est este de 37,74 milioane euro pentru perioada 2007-2013. O cerere de finantare este in etapa de precontractare, iar alte opt cereri sint in diferite etape de evaluare si selectie.

Axa prioritara 4

Axa prioritara 4 - "Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local", Domeniul de interventie 4.1 - Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala a fost lansat in data de 25 aprilie 2008. De la lansare pina in prezent a fost depusa o cerere de finantare in cadrul acestui domeniu major de interventie (aflata in etapa de depunere a proiectului tehnic), suma solicitata fiind de aproximativ 0,5 milioane euro.
Alocarea financiara indicativa pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est pentru perioada 2007-2013 este de 31,19 milioane euro. Pina in prezent nu a fost depus nici un proiect in cadrul acestui domeniu major de interventie la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.
Domeniul de interventie 4.3. "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" a fost lansat in data de 13 martie 2008. Termenul limita de depunere a proiectelor pentru acest apel de proiecte a fost 16 iunie 2008, ora 16.00. Un numar de 48 cereri de finantare sint in etapa de precontractare, suma totala solicitata fiind de 5,2 milioane euro.

Axa prioritara 5

Axa prioritara 5 - "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul major de interventie 5.1 - Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe a fost lansat in data de 14 martie 2008.
Valoarea alocata Regiunii de Dezvoltare Sud-Est este de 31,19 milioane euro pentru perioada 2007-2013. Pe acest domeniu trei cereri de finantare sint in diferite etape de evaluare si selectie.
Domeniul de interventie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice a fost lansat in data de 29 aprilie 2008. Incepind cu 19 decembrie, a fost suspendata depunerea de cereri de finantare in cadrul acestui domeniu major de interventie, cele 14 cereri de finantare depuse pina acum aflindu-se in diferite etape de evaluare si selectie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu