Mergi la conţinutul principal

Stadionul municipal, în zdrenţe

Fotbalul din Brăila, oraş cu echipă de Liga a doua, are arene de lumea a treia. Dacă tribunele au cât de cât un aspect decent, fiind reabilitate în urmă cu câţiva ani, paluzele şi taluzul exterior al Stadionului Municipal arată jalnic: bănci smulse din suporţi, vegetaţie ca în junglă pe căile de acces în tribune, gunoaie la tot pasul şi balustrade furate de hoţi. Lipsa investiţiilor şi a interesului pentru păstrarea acestui bun al Brăilei se vede la tot pasul, inclusiv în zidul care înconjoară stadionul şi prin care hoţii de fier vechi au făcut spărturi mari, ca să poată ajunge la prada din interior.
Discuţii despre o arenă modernă există de ani de zile. Însă mai mult de montarea unor scaune în tribunele Stadionului Municipal, nu s-a făcut nimic. „Din păcate, noi am tras semnale de alarmă şi anul trecut, am avut discuţii cu autorităţile, am depus la domnul primar nişte propuneri de modernizare, îmbunătăţire atât a stadionului municipal cât şi la baza sportivă de la Chimia, care este principala noastră bază de antrenament. Din păcate, până la ora asta, răspunsul nu este cel aşteptat. Am înţeles că în bugetul pe anul acesta, pe 2015, Primăria a prins nişte bani pentru un studiu de fezabilitate-modernizare stadion municipal. Aşteptăm şi noi, cu încredere, concretizarea acestor măsuri", declară preşedintele CF Brăila, Valentin Avramescu.
Promisiuni sau nu, cert este că, în condiţiile în care actuala administraţie nu are planuri viabile de reabilitare urgentă a stadionului, fotbalul brăilean este marele perdant al acestei bătălii, iar asta se vede şi în numărul de spectatori. „Categoric, lipsa investiţiilor se vede şi în tribune. Sunt mai puţini spectatori. Păi, în anii de glorie se umplea stadionul, undeva la 18-20.000 de oameni, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp. Am înţeles că recordul a fost la meciul cu Steaua, meciul amical. În rest, astea sunt condiţiile, astea sunt vremurile, încercăm şi noi, cât de cât, să supravieţuim", a mai susţinut preşedintele CF Brăila.
Acum, media pe meci a echipei de top a Brăilei este de 300-400 de spectatori. Un număr alarmant de mic. Şi nici nu e de mirare, dacă îi asculţi pe microbiştii care încă mai vin la stadion. „N-ai investiţii, nu bagi bani în echipă, nu bagi bani în stadion, omul nu vine. Păi ce faci? Vii aici şi faci hepatită, sincer! Păi să ai tu stadion şi să n-ai scaune? Ce să mai zic de căile de acces spre tribune care sunt acoperite cu liane. Au crescut arbuşti printre scări. N-am mai văzut aşa ceva! Păi aştia care au filmat emisiunea aia cu jungla, mai bine o filmau aici. Nu mai zic că puţin mai în spate, pe alee, era să cad într-o canalizare care nu avea capac. Comparativ cu stadionul de la noi, din Constanţa, aici e jale! Măcar scările puteau să le cureţe, să le aranjeze şi ei un pic. Am mai dat şi 5 lei pe bilet, dar nu e vorba de bani aici, e vorba de respect ", s-a plâns Paul, un suporter al echipei Farul Constanţa, venit sâmbătă, 14 martie, la meciul cu CF Brăila.
Baza sportivă a stadionului a fost reparată ultima oară în vara anului 2008. Deşi nu de foarte mare anvergură, lucrările au fost menite să asigure un minim de confort spectatorilor, montându-se 8.000 de scaune la tribuna I şi a II-a. Şi asta a fost tot.

„Salvaţi stadionul municipal de la vandalizare!"

Aşa sună şi semnalul de alarmă pe care îl trage un cititor, într-o sesizare scrisă adresată redacţiei Obiectiv-Vocea Brăilei. „Un bun al municipalităţii a ajuns ţinta hoţilor de fier vechi. S-a ajuns până acolo încât gardurile de BCA care împrejmuiesc arena să fie sparte din dorinţa persoanelor certate cu legea de a sutrage balustrade, componente din fier (...) Îmi pun întrebarea cine răspunde, sau dacă mai răspunde cineva de integritatea şi paza anumitor bunuri aflate în incinta arenei (...) Chiar nu mai interesează pe nimeni din Primărie de starea jalnică în care se găseşte stadionul municipal?", se întreabă Ana-Maria C.
În replică, administratorul stadionului a explicat că nu avea cunoştinţă despre problemele semnalate la gardul de protecţie al arenei, însă a dat asigurări că va da curs acestei sesizări. „O să verificăm, dacă se confirmă ceea ce s-a spus o să încercăm să remediem cu ajutorul clubului de fotbal care are contract de comodat", spune Florin Popescu, administratorul desemnat de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), care are în grijă acest obiectiv.
La rândul lui, Dan Apostol, directorul SUPAGL Brăila, a susţinut că zilele acestea va începe curăţenia de primăvară şi în incinta Stadionului Muncipal. „Acţiunea de igienizare şi curăţenia de primăvară o vom începe zilele următoare. E prea mult spus defrişat, dar vom tăia iarba şi bălăriile care se adună an de an acolo", a afirmat Apostol.
Stadionul Municipal din Brăila a fost inaugurat pe 21 august 1974, fiind construit pe fosta locaţie a micului stadion Vasile Roaită. Iniţial, capacitatea stadionului era de 30.000 de locuri însă, după numeroase îmbunătăţiri, montări de bănci sau scaune, capacitatea s-a redus la 20.000 de locuri. În prezent, pe Stadionul Municipal se mai dispută meciuri de fotbal ale CF Brăila, echipa de top a oraşului, care joacă acum în Liga a II şi este pe locul 6, cu 24 de puncte.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro