• consilierul municipal PNL Alexandru Drogeanu a semnalat, recent, faptul că în jurul terenului de joc de la Stadionul ”Progresul” se ridică un gard, ceea ce, din punctul său de vedere, reprezintă o mare problemă • liberalul a solicitat autorităților să intervină de acum și să solicite dărâmarea gardului, avertizând că în caz contrar stadionul nu va fi niciodată omologat • de cealaltă parte primarul Marian Dragomir a precizat că proiectul este realizat în colaborare cu Federația Română de Fotbal (FRF), care nu a obiectat nimic în privința gardului respectiv, promițând totuși că va solicita un punct de vedere strict pe acest subiect • contactat, Laurențiu Vărgatu, președintele Asociației Județene de Fotbal (AJF) Brăila, ne-a transmis că acel gard este necesar și că nu va constitui vreun impediment la omologarea stadionului • și edilul-șef a revenit cu un punct de vedere, după ce a primit aceleași asigurări din partea FRF și constructor, acuzându-l pe Drogeanu că nu a dorit decât să facă un alt scandal în plen
Stadionul ”Progresul” a devenit subiectul unor contre politice la cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Local Municipal Brăila. Consilierul liberal Alexandru Drogeanu a intervenit la rubrica ”alte probleme” pentru a semnala plenului că într-una dintre plimbările sale prin apropierea stadionului aflat în prezent în lucru, a observat un detaliu care l-a îngrijorat peste măsură. Este vorba despre un gard care se construiește de jur-împrejurul suprafeței de joc, ceea ce, potrivit lui Drogeanu, nu este deloc în regulă și va conduce în cele din urmă la neomologarea stadionului.
Primarul Marian Dragomir și viceprimarul Alexandru Jantea au explicat în ședință că acest proiect se realizează în colaborare cu Federația Română de Fotbal (FRF), care nu a semnalat o asemenea problemă până acum. De asemenea, au subliniat că deocamdată discutăm despre un proiect aflat în lucru, nu despre forma finală a acestuia. Mai mult, edilul-șef chiar a promis că va lua legătura cu FRF și cu Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Brăila pentru a lămuri dacă într-adevăr este vreo problemă legată de construcția gardului sau nu. Cert este că discuțiile în plen au durat foarte mult, iar la un moment dat spiritele s-au încins și s-a ajuns la solicitarea intervenției președintelui de ședință, liberalul Constantin Sârbu.
Revenind la situația ridicată de Drogeanu, am luat legătura cu președintele AJF Brăila, Laurențiu Vărgatu, care ne-a dat asigurări că acel gard este necesar și că nu va reprezenta o problemă la omologarea stadionului. La rândul său, primarul Marian Dragomir, după ce a discutat la nivelul AJF, FRF, dar și cu constructorul, l-a acuzat pe Drogeanu că a vorbit în necunoștință de cauză, doar pentru a genera un nou scandal în plen.
Drogeanu: «Vă spun eu că oricum îl dărâmați! Vă garantez eu! Nici o comisie nu o să omologheze!»
”Domnule primar, zilele trecute am venit așa prin cartier și am aruncat cu coada ochiului la stadion. Defect profesional. Am observat că de jur-împrejurul terenului de joc se construiește un gard. Aveți idee, acel gard va împrejmui toate laturile terenului? Adică toată suprafața de joc? Pentru că de aici putem intra în discuție, în funcție de răspunsul pe care mi-l dați sau nu”, și-a început Drogeanu intervenția în ședință.
Cum primarul a crezut că se referă la gardurile exterioare, PNL-istul i-a întrerupt explicațiile și a continuat să adauge mai multe detalii, conducând discuția în direcția țintită încă de la început.
”M-ați înțeles greșit. Eu vorbesc despre un gard împrejmuitor al suprafeței de joc, la trei metri de laturile terenului. Nu discutăm despre gardul care este la cimitir, pe acela sunt convins că îl faceți, fără niciun fel de problemă. Eu mă refer la un gard aflat la trei metri de suprafața de joc. Am fost ieri (n.r. – 29 septembrie) acolo. În cei trei metri care se găsesc între gardul împrejmuitor și limita terenului, sunt două rânduri de borduri. (...) Una mai cu bun-simț așa la 10 cm, iar alta la vreo 20-25 de cm. Deocamdată”, a continuat Drogeanu, însă de această dată a fost la rândul său întrerupt de edilul-șef, care i-a explicat că discuția pe care o ridică face referire la un șantier în lucru și la lucrări care sunt încă nefinalizate.
”Eu nu am văzut până acum un gard împrejmuitor.... de fapt, acestea sunt obligatorii la Ligile a V-a și a IV-a. Pentru că acolo sunt spectatori mai zburdalnici așa. Mai ales în perioada asta acum. (...) Gardul împrejumuitor nu este recomandat. Orice comisie a FRF care va veni să omologheze terenul nu îl va omologa cu acel gard acolo. Vă spun și de ce. În primul rând, integritatea corporală a jucătorilor. În urma unui contact a doi jucători, se pot lovi de bordură, de gard. Deci nu este garantată integritatea corporală a jucătorilor. Doi. Băncile de rezervă. Unde vor fi băncile de rezervă amplasate? Sunt trei metri! Jucătorii se încălzesc doar în spatele arbitrului. În acea suprafață și arbitrul își desfășoară activitatea, și jucătorii trebuie să se încălzească, sunt și băncile de rezervă. Spațiul este foarte mic! Eu asta v-am întrebat, dar nu mi-ați răspuns. Bănuiesc că nu știți”, a continuat Drogeanu, declanșând o serie de contre și de atacuri voalate, în special după ce a precizat că a încercat să le ”deschidă mintea” PSD-iștilor.
”Proiectul de la Stadionul Progresul este realizat în colaborare cu Federația Română de Fotbal. Dacă există anumite aspecte care nu sunt conforme sau care pot fi îmbunătățite eu vă mulțumesc pentru acest lucru, dar nu să ajungem la expresii de genul: «deschid mintea cuiva». A! Că ne semnalați niște aspecte și noi întrebăm încă o dată FRF? Da! E un subiect. Nu este nicio problemă. Dar să nu aruncăm pastiluțe din astea, să ne jignim în consiliu”, a răbufnit primarul.
La rândul său, viceprimarul Alexandru Jantea a dorit să îi precizeze consilierului PNL că și Răzvan Burleanu, președintele FRF a vizitat personal stadionul și că nu a semnalat niciun fel de obiecțiune legată de edificarea gardului.
”Probabil că timpul îi permite acum, fiind retras și domnul consilier se plimbă și vizualizează lucrările municipiului sau lucrările pe care le efectuează anumiți constructori contractați de către Primăria Municipiului Brăila. Eu îl felicit și îl salut. În schimb, în momentul de față noi discutăm despre un proiect în derulare. Nu avem proiectul final ca să începem să îi găsim carențele. Sigur, probabil ca acum s-ar putea să fie un șoc pentru dumneavoastră, dar s-ar putea să pice frunzele din pomi. Vine toamna. Cad frunzele. Nu e o problemă asta. Doar că s-ar putea să ajungă și pe teren. Să fie acolo frunze și cu siguranță integritatea corporală a jucătorilor să fie pusă în pericol dacă ar aluneca pe o frunză. Dar în momentul de față noi suntem în șantier. Terenul respectiv nu este dat în folosință, așa că orice astfel de comentariu legat de integritatea corporală sau de carențe ale acestui proiect poate fi purtat abia în momentul în care stadionul se realizează. Proiectul acesta este în parteneriat cu FRF. Dacă nici FRF nu știe sau nu are legătură cu fotbalul atunci, ce pot să spun... Eu îl propun pe domnul consilier președinte la FRF în momentul de față. Sper să ajungă și la București treaba asta. Poate dumnealui va fi un gestionar mai bun al acestei activități sportive”, a continuat ironic și Jantea, situație pe care a ținut să o semnaleze ca nepotrivită și președintele de ședință, liberalul Sârbu.
După lungi discuții pe tema abordărilor consilierilor, mai mult sau mai puțin potrivite, primarul Marian Dragomir a dorit să explice faptul că nu trebuie să se facă confuzie între proiectul tehnic aprobat în Consiliu și cel pus în operă, aflat la un anumit stadiu de realizare. De asemenea, pentru a calma spiritele a promis că îl va contacta pe președintele FRF și îi va solicita un punct de vedere legat de cele semnalate de Drogeanu.
”Domnule, eu v-am spus niște lucruri concrete pe care dumneavoastră se poate să nu le știți. Eu vă pun în temă. S-ar putea ca niciun meci oficial să nu se joace acolo, de la Liga a III-a, a II-a și I! Nu se joacă pentru că nu întrunește condițiile. Gardul ăla nu are ce căuta acolo! (...) Dar dacă tot acest proiect se face în colaborare cu Federația Română de Fotbal, întreb și eu: în proiect, există gardul ăsta acolo?! Unde este proiectul? Să îl vedem și noi. Din ce știu eu colaborarea cu FRF se referă doar la suprafața de joc. Atât! Nu v-a spus FRF că trebuie să faceți gardul la trei metri de suprafața de joc. Eu sunt convins de treaba asta! (...) Nu credeți că ar fi mai bine să faceți câteva poze, să i le trimiteți domnului Burleanu? Și dacă dânsul este de acord cu construcția gardului...?! Dar vă spun eu că oricum îl dărâmați! Vă garantez eu! Nici o comisie nu o să omologheze! Unde ați mai văzut? La stadionul municipal să fie îngrădit așa de jur împrejur? Este într-adevăr. Dar gardul de la stadionul municipal este gard de protecție. Asta este altceva. Sunați-l pe băiatul ăsta minunat. Nu opriți construcția! Dărâmați-l (n.r. - gardul)”, a ținut Drogeanu să adauge.
La rândul său, Florin Gheorghiță a intervenit în apărarea colegului său, subliniind că este mai bine să previi decât să repari o problemă, cu precizarea că punctul de vedere al lui Drogeanu este unul calificat și că ar trebui luat în calcul. Și acesta l-a îndemnat pe primar să ceară un punct de vedere de la constructor și dacă se ajunge la concluzia că Drogeanu a avut dreptate să se poată lua măsuri din timp.
Laurențiu Vărganu, președintele AJF Brăila, nu este de acord cu Drogeanu
Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, președintele Asociației Județene de Fotbal Brăila, Laurențiu Vărgatu, a precizat că gardul respectiv nu va constitui vreo problemă la omologarea ulterioară a stadionului, din punctul său de vedere. Ba mai mult, că ar fi chiar necesar pentru a putea fi evitate situații neplăcute în care suprafața de joc să ajungă să fie călcată în picioare de oricine sau chiar de animale.
”Gardurile sunt obligatorii pentru orice bază sportivă, pentru că trebuie să fie protejate. Altfel ar intra acolo toată lumea, ar putea intra chiar și câini, pisici etc. Gardul acela este legal. Stadionul trebuie să aibă în părțile laterale, pe lungime, trei metri între linia terenului și gard iar în spatele porților, cinci metri. Dacă Federația Română de Fotbal a primit planul, cu siguranță va omologa terenul. Dumnealor respectă toate cerințele. În primul rând, nu ar monta suprafața de joc, dacă ar fi probleme legate de stadion”, a declarat Vărgatu.
Dragomir: «Din păcate, am asistat doar la un scandal inutil»
Și primarul Marian Dragomir a dorit să aibă o nouă intervenție pe acest subiect, după discuțiile purtate atât la nivelul AJF, cât și cu Federația Română de Fotbal, de unde a primit asigurări că proiectul stadionului este unul conform și că nu vor exista probleme la omologarea ulterioară a construcției.
”Afirmațiile domnului consilier Drogeanu nu se confirmă. Am discutat la Asociația Județeană de Fotbal, la Federația Română de Fotbal, am discutat și cu constructorul iar acesta mi-a reconfirmat faptul că lucrarea a fost monitorizată de FRF. Din păcate, am asistat doar la un scandal inutil și recomand consilierilor care au astfel de inițiative să ne contacteze înainte de a se exprima public. Nu mă bucură deloc faptul că în mod constant consilierii PNL se fac de râs deorece chiar și ei sunt consilieri”, a declarat Dragomir.