Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stabilirea pretului local de referinta al gigacaloriei a ramas in asteptare

In plan local, pretul de referinta al energiei termice ramine o necunoscuta. Asta pentru ca factorii locali cu putere de decizie in acest sens asteapta ca Executivul sa lamureasca exact modul in care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) se va implica in stabilirea pretului de facturare a energiei termice. Asa cum a explicat viceprimarul Lucian Tilea, cel care are in competenta SC "CET" - operatorul local de termoficare, ANRE va fi cel care va stabili o propunere de pret de referinta pe care, apoi, autoritatile locale sa o analizeze si sa stabileasca pretul local al agentrului termic.
Contactat de reporterii "Obiectiv", directorul general al SC "CET", Nicu Bajan, a explicat ca operatorul local de termoficare si-a facut temele in ceea ce priveste furnizarea informatiilor necesare calculului acestui indicator si ca, acum, se asteapta, de fapt, ca printr-un act normativ sa se lamureasca in ce mod va interveni ANRE in aceasta ecuatie. "Practic, se stie exact situatia privind costurile noastre de producere a energiei termice, am facut si citeva calcule referitoare la influenta asupra pretului de referinta a subventiei acordata de Guvern la achizitia de combustibil, iar autoritatile urmeaza sa stabileasca nivelul efortului financiar pe care-l vor putea suporta in sensul acordarii unei subventii", a explicat sursa citata.
Intrebat daca in alte judete s-au stabilit deja preturi locale de referinta, Bajan a spus ca, din discutiile recent avute cu alti operatori de termoficare din tara, a reiesit ca si acestia se confrunta cu aceleasi probleme.
Important de subliniat este ca, in localitatile In care nu se va stabili un pret local de referinta al energiei termice, facturarea se va face
la pretul de 107,5 lei/Gcal, pina la data stabilirii pretului local, dar nu
mai tirziu de 60 zile de la data intrarii In vigoare a ordonantei
aprobate de Guvern (1 ianuarie 2007). Ordonanta privind
introducerea pretului local de referinta va fi completata cu o alta
referitoare la acordarea de ajutoare pentru Incalzire populatiei cu
venituri mici, proiectul in acest sens urmind a fi elaborat de
Ministerul Muncii.
De mentionat ca, la acest moment, pretul de producere a energiei termice in cazul SC "CET" este de circa 250 RON/Gcal, mai mult decit dublu fata de fostul pret national de referinta (107,5 RON) si ca urmeaza ca, pe partea de producere a energiei termice la "CET", precum si in sectoarele transport, distributie si furnizare, sa se faca importante investitii care sa conduca, in final, la diminuarea costurilor cu energia termica.
Reamintim ca, in sedinta de la mijlocul saptaminii trecute, Executivul a aprobat un act normativ care prevede renuntarea la pretul national de referinta al energiei termice si introducerea unor tarife locale de referinta, diferite de la o localitate la alta, cu mentiunea ca
autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minim 10% din pretul gigacaloriei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii