Stațiunea Lacu Sărat. Renașterea, încă un pas | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Stațiunea Lacu Sărat. Renașterea, încă un pas

• la sfârșitul lunii octombrie Guvernul a declarat Lacu Sărat stațiune balneoclimaterică • printre alte beneficii, acest nou statut înlesnește accesarea de fonduri europene, subliniază George Caranica, directorul executiv al  Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii • Aurel Gropeneanu, administratorul „Micatis Prod” SRL, garantează că infrastructura rutieră și pietonală va fi gata cu 2 ani mai devreme • zilele acestea se va derula o ultimă licitație pentru reabilitare și modernizare spații verzi

 

Începând cu data de 28 octombrie, Stațiunea Lacu Sărat a fost declarată stațiune balneoclimaterică. Asta în contextul în care o nouă viziune a autorităților locale și o strategie de relansare, încearcă aducerea stațiunii în topul preferințelor turismului românesc. Până acum, una din cele mai căutate stațiuni din țară pentru nămolul său cu multiple beneficii, Lacu Sărat devenise de câteva decenii o stațiune îmbătrânită, vizitată în principal de pensionari pentru tratament.

”Ne bucurăm că am reușit să mai facem un pas spre relansarea stațiunii la nivel național, și poate nu doar atât. Din data de 28 octombrie, stațiunea noastră este oficial stațiune balneoclimaterică. Este un pas important, pentru că asta înseamnă că se pot accesa mai multe fonduri europene. Viziunea noastră poate atinge și alte segmente și asta nu poate însemna decât plus valoare pentru stațiune”, se arată încrezător George Caranica, director executiv ACPLDS (Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii)  Lacu Sărat Brăila. „Acest titlu este o recunoaștere a unui lucru care se știe de zeci de ani: Lacu Sărat este o stațiune balneară unde mulți turiști vin pentru tratament. Decizia Guvernului poate aduce și mai mulți turiști în stațiune. De asemenea, noi sperăm să atragem turiști de pe piața externă. Un alt avantaj este posibilitatea de a atrage fonduri europene. Putem atrage inclusiv fonduri suplimentare de la Guvern, destinate exclusiv pentru dezvoltarea acestui segment turistic”, a punctat Caranica.

Mai exact, Guvernul a emis o Hotărâre pentru completarea anexei nr.1 la HG nr.1016/2011 privind acordarea statutului de stațiune balneară și balneoclimatică pentru unele localități și areale care dispun de factori naturali de cură. Prin acest act normativ se are în vedere consolidarea cadrului legal pentru valorificarea terapeutică a factorilor sanogeni naturali și funcționarea unităților medico-balneare pentru patru localități care dispun de acești factori.

Este vorba despre adăugarea a patru zone, după cum urmează:

–    arealul corespunzător satului Lacu Sărat, comuna Chiscani, județul Brăila;

–   arealul balneoclimatic Parc Băi Moinești, județul Bacău;

–    un areal din orașul Borsec, județul Harghita, corespunzător zonei ”Borsecul de Sus”, în suprafață de aprox. 183 ha, parte a teritoriului administrativ, situat la nord de DN 15;

–  un areal din orașul Tășnad, județul Satu Mare, în suprafață de aprox. 7 ha, situat în zona ștrandului termal.

 

Bani pentru spații verzi

Tot pentru schimbarea la față a stațiunii, pe data de 17 octombrie s-a lansat în SEAP solicitarea de achiziție a unui acord cadru ce vizează Lucrările de întreținere «Reabilitare și modernizare spații verzi, Stațiunea Lacu Sărat». „Lucrările vizează amenajări peisagistice, care vor contribui la revitalizarea zonei, conform normelor/normativelor tehnice în vigoare. Lucrările de întreținere se derulează multianual, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data semnării Acordului-cadru și emiterea Ordinului de începere. Obiectivele principale, preconizate a fi atinse, prin realizarea lucrărilor de întreținere, sunt: - crearea unei amenajări peisagiste unitare, prin reabilitarea și modernizarea spațiilor verzi; - asigurarea unei imagini urbanistice corespunzătoare, în vederea creării unui climat pozitiv și atragerii de investitori; - valorificarea potențialului turistic al zonei”, declară președintele executiv George Caranica. Sursa citată a adăugat că valoarea estimată totală este de 1.680.672,26 lei fără TVA, data limită de depunere a ofertelor fiind 25 noiembrie 2022.

Reamintim că la începutul lunii august au demarat lucrările de reabilitare în Stațiunea Lacu Sărat. Mai precis este vorba de o investiție de peste 5 milioane de lei, care se va derula pe o perioadă de 3 ani lucrările vizând toată infrastructura rutieră și pietonală a Stațiunii Lacu Sărat (modernizarea trotuarelor, străzilor, aleilor, inclusiv a parcării stațiunii). Licitația a fost câștigată de Micatis Prod SRL Brăila. La inaugurarea lucrărilor, primarul Marian Dragomir a promis că lucrările se vor termina în doi ani. Ieri, Aurel Gropeneanu, administratorul Micatis Prod SRL, a promis că într-un an Lacu Sărat va arăta ca o veritabilă stațiune balneoclimaterică. „Deși contractul este pe 3 ani, garantez că într-un an vom termina lucrările, iar brăilenii se vor bucura de străzi asfaltate, trotuare moderne, într-un cuvânt de întreaga infrastructură rutieră și pietonală a Stațiunii Lacu Sărat”, ne-a asigurat Aurel Gropeneanu.

 

Coana Mița Biciclista, îndrăgostită de Lacul Sărat

Lacul Sărat își începe legenda de pe vremea lui Vlad Țepeș. Mult timp după povestea oștenilor și cailor domnitorului, care s-ar fi vindecat în apa din Lacul Sărat, proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic au ajuns să fie recunoscute în întreaga Europă, iar stațiunea balneară să devină un loc preferat atât pentru tratament, cât și pentru relaxare.

Alexandru Vlahuță, Nae Carandino, Nicolae Filipescu, Take Ionescu, Mița Biciclista, Nicolae Iorga, poeți și ziariști de renume alegeau stațiunea balneară pentru tratamentele cu nămol benefice pentru sănătate și pentru atmosfera sa boemă, relaxată. Principele Ferdinand a vizitat Lacul Sărat după o cursă de cai pe hipodromul de la Brăila, iar Panait Istrati a descris în detaliu viața stațiunii în ultima sa carte, “Pasiuni la Lacu Sărat”.

În 1924, scrierile vremii o prezintă ca pe „o stațiune balneară cu foarte mare reputație în vindecarea bolilor reumatice prin marea eficacitate ce o are nomolul din lac. Vizitată anual de mii de oameni din întreaga țară, localitatea este înzestrată cu hoteluri, vile, restaurante, parcuri etc, are apă canalizată din orașul Brăila, precum și lumină electrică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro