Mergi la conţinutul principal

Stația de sortare de la Vădeni se pregătește să intre în probe

* consilierii municipali au aprobat, ieri, un proiect în cadrul unei ședințe extraordinare a CLM Brăila, prin care și-au dat acordul ca gunoiul neselectat din municipiu să meargă pentru o perioadă la stația de sortare și cea de tratare mecano-biologică de la Vădeni * este vorba despre testarea echipamentelor înainte de recepționarea lucrării de către Consiliul Județean Brăila * potrivit primarului Marian Dragomir, testele se fac și în condițiile stabilirii, în viitorul apropiat, a operatorului unic, care va avea stațiile la dispoziție

 

Se fac acțiuni de pregătire a terenului pentru momentul în care se va stabili operatorul unic de salubrizare în Județul Brăila. Mai precis, s-au finalizat lucrările la stația de sortare și cea de tratare mecano-biologică din comuna Vădeni, iar înainte de recepția finală de către Consiliul Județean Brăila, se realizează o serie de teste. În acest context, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal ce a avut loc luni dimineață, s-a aprobat ca pentru o perioadă de timp gunoiul neselectat din Brăila să fie dus la stațiile din Vădeni pentru efectuarea de teste. Practic, consilierii au aprobat protocolul de colaborare în vederea efectuării testării echipamentelor, instalațiilor și utilajelor la stațiile din Vădeni, pentru realizarea recepției finale, până la data de 18 iulie. Totul, bineînțeles, face parte din cadrul proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Brăila”. Acest protocol este încheiat între CLM, CJ Brăila, ADI ”Eco Dunărea” Brăila, SC RER Ecologic Service SRL Brăila, SC Brai-Cata SRL, SC ECO SA și SC Tracon SRL.

Potrivit raportului proiectului, întregul demers privind Sistemul de Managerment Integrat al Deșeurilor în Județul Brăila constă într-o serie de investiții în infrastructura aferentă serviciului de salubrizare. Proiectul a fost împărțit pe trei zone, iar investițiile aferente Zonei I, din care face parte Municipiul Brăila sunt următoarele: stația de sortare cu o capacitate de 30.000 tone pe an, amplasată în Comuna Vădeni; Stația de Tratare Mecano-Biologică cu o capacitate de 26.000 tone pe an, amplasată tot în Vădeni; precum și echipamente pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Lucrările la obiectivele de investiții au fost finalizate, fiind semnate și contractele de delegare pentru exploatarea lor, fără a fi emis însă ordinul de începere. Având în vedere că procedura de licitație publică derulată de ADI ”Eco Dunărea” Brăila nu a fost încheiată până în prezent, contractul de delegare a gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipali în Județul Brăila și a activității de măturat, spălat, stropit și întreținere căi publice în Municipiul Brăila către operatorul unic nu este semnat, astfel că SMID nu a intrat încă în funcțiune.

Totuși, prin contractul de delegare din 28 septembrie 2021 a fost desemnat operatorul Stației de Sortare și de Tratare Mecano-Biologică Vădeni, iar în prezent acesta se află în perioadă de mobilizare, în care trebuie să își instruiască personalul și să realizeze testări, reglaje și ajustări obiectivelor pentru fiecare echipament, instalație, utilaj în parte.

Aceeași sursă informează că se va efectua mai întâi testarea echipamentelor și utilajelor ”în gol” iar apoi se va efectua și testarea ”în sarcină”. Testarea instalațiilor și echipamentelor trebuie să se realizeze cu deșeurile municipale caracteristice Zonei I a proiectului, pentru a se respecta condițiile tehnice stabilite prin SMID, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională - Programul Sectorial Mediu 2007-2013 și prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Pentru a putea fi efectuată recepția finală a obiectivului de investiții, între Consiliul Județean și constructorul SC Inoveco SRL, CJ a solicitat Municipiului Brăila să îi predea o cantitate de circa 750 tone deșeuri municipale colectate de la populație, circa 300 tone deșeuri verzi, precum și un număr de 4-5 mașini dedicate colectării separate a deșeurilor, în condițiile și pe o perioadă determinată, stabilite în cadrul unui protocol de colaborare. 

La ședința de luni au participat 25 de consilieri, au absentat Cristiana Voineag de la PSD și Cătălin Canciu de la PNL. Liberalul Mihai Pascale a participat online la lucrările ședinței. Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 

Încă nu se știe cine va fi operator unic de salubrizare

După ședința de ieri, primarul Marian Dragomir ne-a explicat de ce a fost nevoie ca acest proiect să fie aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare.

”S-a finalizat stația de sortare de la Vădeni, iar ea trebuie să intre în probe pentru colectarea selectivă. Practic, pe o perioadă de șapte zile tot gunoiul neselectat din Municipiul Brăila va merge la Stația de Sortare de la Vădeni. Acolo va fi selectat și vor rezulta mai multe fracții de colectare, iar acest lucru va scădea considerabil cantitatea de gunoi care se va preda la groapă. Există un termen până la care trebuie să fie făcută recepția lucrării. Iar pentru recepția lucrării este nevoie de gunoi neselectat, tocmai pentru a se face și verifica modul în care funcționează stația”, a declarat Dragomir.

Acesta a adăugat că în momentul în care Județul Brăila va avea un operator unic, gunoiul neselectat din Brăila va fi în permanență trecut prin stația de sortare și doar ceea ce nu va putea fi reciclat va ajunge la groapă.

”Va fi o scădere considerabilă a cantității de gunoi per total Municipiul Brăila. Investiția este una foarte benefică și va aduce o scădere a cantității de gunoi și implicit ne vom încadra în anumite ținte pe care noi le avem și pe care le-am impus operatorilor de salubritate în momentul de față, a mai precizat edilul-șef.

Cât despre selectarea operatorului unic, Dragomir a explicat că procedura este în prezent în contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și la Curtea de Apel. Acesta nu ne-a putut oferi detalii suplimentare, apreciind că totul va depinde de deciziile instanței.

Reamintim că, în primă fază, ”RER” a câștigat licitația pentru a fi desemnat operator unic al Județului Brăila, însă asocierea ECO - ”Brai-Cata” a contestat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro