• patru astfel de staţii de desecare au fost pornite pentru eliminarea băltirilor de pe 30 ha de păşune, în zona Movila Miresii, şi de pe 15 ha în zona Urleasca
Iată că ploile din ultima perioadă au cam început să reducă deficitul de apă din sol. În unele zone, depresionare, s-a ajuns chiar la inundarea unor culturi agricole sau păşuni. Şi, după cum ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, sucursala Brăila, “s-a intervenit la Prefectură şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru pornirea unei salbe de staţii de desecare (patru la număr n.n.), astfel ca 30 de hectare cu luciu de apă de pe păşunea comunei Movila Miresii să fie redate în folosinţă. Se acţionează deja pentru scoaterea apei de pe 15 ha în zona Urleasca, iar în Insula Mare a Brăilei staţiile sunt pornite în funcţie de nivelul pânzei freatice şi a modificărilor survenite în creşterea cotei hidrologice la Dunăre”.
Un fapt îmbucurător este că foarte mulţi fermieri de pe Terasa Brăilei acţionează cu mijloace proprii pentru evacuarea băltirilor, inclusiv prin realizarea de şanţuri care să dirijeze apa spre canalele de colectare a ceea ce prisoseşte şi pune în pericol culturile agricole.